Konferencja prasowa przed Światowym Tygodniem Ubogich 2019 w Łodzi

Bez Reszty 2016

Bez Reszty 2016Jak realizować charytatywną misją Kościoła we własnej parafii? Czy pomoganie dziedziczy się w genach? Czy uczynki miłosierdzia są dla herosów? - to tylko niektóre pytania, na które odpowiemy w szóstym numerze pisma "Bez Reszty". Jego wydawcą jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie czytelnicy znajdą również m.in. relację z budowy Domu Seniora "Pomocna Dłoń" w Kaszewicach, czy zaprosznie do ośrodka Caritas w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - najnowsze wieści z Caritas, przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" ukaże się 16 marca 2016 roku. Pismo będzie rozdawane na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi oraz okolicznych miast, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Kurs "Opiekun osób starszych"

kurs_opiekunSzkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi oraz Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizują kurs: Opiekun osób starszych. Zajęcia z elementami psychologii, anatomii, żywienia osób starszych, opieki nad osobą starszą oraz teologii duchowości będą prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną, w tym praktyków. Kurs odbędzie się w następujących terminach: 7-8, 14-15, 21-22 i 29-29 kwietnia oraz 2-3 czerwca 2016 roku.

X Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 4 i 5 marca 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dziesiątą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 80 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Piotr i Paweł, Mila oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!

Jałmużna Wielkopostna na leczenie chorych dzieci i osób starszych

JW2016_skarbonka30 tysięcy tekturowych skarbonek przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku wszystkie zebrane pieniądze będą przeznaczone na pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w naszej diecezji po raz 10. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas. Prosimy o hojne wsparcie!

Ostatkowy Bal Szkolnych Kół 2016

bal_SKC_2016_grupowePonad 200 uczniów z 30 szkół z terenu archidiecezji łódzkiej wzięło udział w karnawałowej zabawie, która odbyła się w ostatki w gościnnych salach Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Na balu, już po raz 10, bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Tematem przewodnim przygotowywanych przez uczestników balu strojów byli bohaterowie ulubionych filmów i bajek.