Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Życzenia wielkanocne 2018

Patrz! Oto jest Serce, które tak bardzo ukochało ludzi,
że poświęciło się do samego końca,
aż do całkowitego wyczerpania i udręczenia,
aby dać im świadectwo swojej miłości.
- Jezus do św. Małgorzaty Marii Alacoque
ukazując swe Boskie Serce (1675)

Męka, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa
to świadectwo bezgranicznej miłości Boga do człowieka.
To miłość, która nigdy nie gaśnie.
To miłość, która nieustannie płonie płomieniem Miłosierdzia.

Niech ten wielkanocny czas na nowo roznieca w nas
ogień miłości. Niech nasze serca – na wzór Jezusowego
– na nowo zapłoną wiarą, miłością i nadzieją.

Z wdzięcznością za codzienną życzliwość i wsparcie
Dyrekcja i pracownicy
Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia szkolenia "Organizacja pracy z klientem"

W związku z realizacją projektu  „Akademia Zawodowców” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przeprowadzeniu szkolenia „Organizacja pracy z klientem” dla 11 uczestniczek/ uczestników projektu.

XIV Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240W piątek i sobotę, 9 i 10 marca 2018 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, czternastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 103 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco, Intermarche, POLOmarket, Lewiatan, ale także Dino, Rosa, Netto,Vobiano, MOCADI, w Łodzi, Aleksandrowie Łódzkim, Bełchatowie, Brzezinach, Dobroniu, Koluszkach, Konstantynowie Łódzkim, Ksawerowie, Łasku, Moszczenicy, Pabianicach, Piotrkowie Trybunalskim, Poddębicach, Rzgowie, Tomaszowie Mazowieckim, Tuszynie, Zelowie, Zduńskiej Woli i Zgierzu. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie.

Łódzka Caritas na Wielki Post 2018

skarbonka_JW_2018_130 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 12. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 14 lutego 2018 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.

Termomodernizacja budynków w Kolumnie

logo_wfoś2Caritas Archidiecezji Łódzkiej otrzymała pożyczkę ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi na realizację zadania „Termomodernizacja Domu Magnificat oraz budynku mieszkalnego w Łasku Kolumna, ul. Swojska 4”.