Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

Pierwsze ujęcia filmu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 5 listopada odbyło się kolejne spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu "Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Były to już nasze czwarte zajęcia. Tym razem uwaga wychowanków skupiona została wokół zadania, jakim był podział ról dla poszczególnych aktorów oraz przydzielenie funkcji dzieciom, które przed samą kamerą wystąpić się wstydziły.

Nominacja dla Zakładu Aktywności Zawodowej

zazZakład Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej został nominowany w V edycji konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku im. Jacka Kuronia organizowanego przez Fundację Inicjatyw Społeczno - Ekonomicznych jako jedna z 3 organizacji z województwa łódzkiego. Główną nagrodę przyznaje Kapituła Konkursu. Nasz ZAZ ma szansę dodatkowo otrzymać nagrodę publiczności. Głosować można do 16 listopada 2015 poprzez stronę internetową.

Kościół w służbie ubogim 2015

Kościół w służbie ubogim 2015_240W dniu 19 października 2015 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi - Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi - po raz czwarty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem "Kościół w służbie ubogim". O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona została msza święta dziękczynna za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Liturgii przewodniczył i homilię wygłosił ks. abp Marek Jędraszewski metropolita łódzki. Po mszy świętej nasze cztery organizacje przygotowały dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek - 1800 porcji kapuśniaku, który wydawano na Placu Katedralnym.

Energia z Serca dla rodzin zastępczych

PGECaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt na rzecz rodzicielstwa zastępczego dzięki darowiźnie od Fundacji PGE – Energia z Serca. Celem projektu jest wsparcie przez wolontariuszy rodzin zastępczych oraz prowadzących rodzinne domy dziecka w wypełnianiu ich funkcji opiekuńczo – wychowawczych. Wsparciem zostanie objętych ok. 15 rodzin.

Casting do filmu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 13 października odbyło się trzecie spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Tym razem zajęcia poświęcone były  spotkaniu z kamerą. Celem zajęć było oswojenie się ze sprzętem, a zadaniem dzieci było przedstawić się przed kamerą. Podczas przygotowań sprzętu podopieczni zastanawiali się co będą mówić.