Tytka Charytawna

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hospi_2016_15 stycznia 2016 roku, o godzinie 18.00 rusza kolejna, 20. już edycja kursu dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kurs jest organizowany przez Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej dla osób chcących pomagać nieuleczalnie chorym. Szkolenie będzie odbywało się w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111 we wtorki w godz. 18.00 - 20.00 oraz w trzech blokach sobotnich w godz. 8.30 - 16.00. Zajęcia szkoleniowe potrwają od stycznia do czerwca, a po nich nastąpi staż, na którym kandydaci będą mogli sprawdzić swoje nowo nabyte umiejętności w praktyce. Program kursu obejmuje wykłady, warsztaty i ćwiczenia praktyczne z podstaw pielęgnacji i opieki nad chorym, także w wymiarze psychologicznym, duchowym i socjalnym. W 19. poprzednich edycjach kursu przeszkoliliśmy już ponad 1000 osób.

Boże Narodzenie 2015

BN_2015_zyczeniaW «pełni czasów» (por. Ga 4,4), gdy wszystko było gotowe według Jego planu zbawienia, zesłał Bóg swojego Syna, narodzonego z Maryi Dziewicy, aby objawić nam w sposób ostateczny swoją miłość. Kto widzi Syna, widzi też i Ojca (por. J 14, 9). Jezus z Nazaretu swoimi słowami, gestami i całą swoją osobą objawia miłosierdzie Boga. (Bulla papieża Franciszka „Misericordiae vultus”)

Świętując Boże Narodzenie, u progu Nadzwyczajnego Jubileuszu Miłosierdzia, pozwólmy, by Chrystus znalazł swoje miejsce w naszych sercach i przemienił je – na wzór swojego miłosiernego serca – w gotowe pełnić uczynki Caritas wobec tych, których spotykamy na naszej drodze.

Dyrekcja i pracownicy

Wigilia Caritas 2015

wigilia_2015_1500 osób zasiadło przy wigilijnym stole przygotowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w sobotę, 19 grudnia 2015 roku, w sali gimnastycznej Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, przy ul. św. Stanisława 14. Spotkanie wigilijne zorganizowane zostało dla podopiecznych 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej. Posługę sprawowali pracownicy wszystkich jednostek Caritas. Zanim zaproszeni zasiedli do stołu wigilijnego, spotkali się na mszy świętej w łódzkiej archikatedrze. Uroczystej liturgii o godz. 12.00 przewodniczył Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki.

Finał projektu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_podsumowanieWielki finał projektu „Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj” już za nami. Duma rozpiera nasze serca. W dniu 16 grudnia o godzinie 17.00 w siedzibie Caritas przy ul. Gdańskiej 111 zgromadzili się wychowankowie wszystkich placówek opiekuńczo - wychowawczych prowadzonych przez łódzką Caritas, rodzice i opiekunowie dzieci, rodziny podopiecznych oraz kadra pedagogiczna poszczególnych świetlic.

Pomoc dla Wojtusia Wojtasika

wojtus_wojtasik_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi subkonto dla Wojtusia Wojtasika, chłopca, który urodzi się w lipcu 2015 roku. Dziecko choruje na rzadką chorobę genetyczną - pęcherzykowe oddzielanie naskórka. Póki co, jedynym zabezpieczeniem naskórka są specjalne opatrunki, preparaty, jałowe gaziki, bandaże, igły i kosmetyki do higieny skóry. Miesięcznie rodzice Wojtusia wydają na nie około 3 tysięcy złotych. Prosimy o pomoc finansową i wsparcie duchowe dla rodziny.