Kromka chleba dla sąsiada 2019

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2015

wdpd2015_1W I Niedzielę Adwentu, 29 listopada 2015 roku, po raz dwudziesty drugi rozpoczęło się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Głodni Miłosierdzia”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 65 tysięcy świec, które od niedzieli dostępne będą w parafiach naszej archidiecezji.

Podopieczni Świetlicy z wizytą w MOS

nie wymiękaj_MOSW dniu 9 grudnia (środa) podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w kolejnych, trzecich, już zajęciach terenowych realizowanych w ramach w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj”.

Caritas i Centrum Handlowe Guliwer dla dzieci

Guliwer_2015_1W dniach 11 - 13 grudnia 2015 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Centrum Handlowe Guliwer w Łodzi, przy ul. Kolumny 6/36, zapraszają do udziału w akcji charytatywnej "Drzewko serc". Celem akcji jest zebranie zabawek i pieniędzy na przygotowanie prezentów świątecznych dla dzieci, będących pod opieką łódzkiej Caritas. Każdy, kto w dniach zrobi zakupy w C.H. Guliwer może włączyć się w akcję i zostać Świętym Mikołajem. Wystarczy wpisać na kuponie, który jest dostępny u wolontariuszy Caritas, numer paragonu i wrzucić kupon do skarbonki.

Ostatnie ujęcia filmu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_kadrPodopieczni wychowankowie Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas przy ul. Piotrkowskiej 85 wytrwale pracują nad realizacją filmu profilaktycznego „Nie wymiękaj” kręconego w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj”. Kolejne 7 już spotkanie z kamerą w dniu 8 grudnia (wtorek) było ostatnim dniem kręcenia filmu.

IX Zbiórka Żywności Caritas

zbiorka_grudzien_2013_1W piątek i sobotę, 11 i 12 grudnia 2015 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dziewiątą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 90 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Piotr i Paweł, Mila oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Brzezinach i Rzgowie.