Wielkanoc 2019

Metropolita Łódzki z podarunkami u dzieci

serce_2015_3_abpKsiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski odwiedził wielodzietną rodzinę, którą obdarował dobrym słowem i prezentami. Wszystko to w ramach 13. już edycji akcji charytatywnej dla dzieci "Serce na gwiazdkę", prowadzonej przez Caritas. Metropolita Łódzki już kolejny raz wyruszył na spotkanie z łódzkimi rodzinami. Jak mówił zawsze towarzyszą mu duże emocje, przejęcie i troska o tych, których spotyka.

Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas

skupienie SKC_2015_2W dniu 7 grudnia 2015 w parafii Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi odbyło się Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas. Wzięli w nim udział młodzi wolontariusze z siedemnastu szkół: podstawowych, ponadgimnazjalnych i gimnazjów. Skupienie poprowadził w sposób bardzo interesujący o. Marcin Kowalewski CMF.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2015

Mikołaj_SKC_2014_2406 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Patroni "Serca na gwiazdkę" z wizytą u dzieci

serce_2015_1We wtorkowe popołudnie, 2 grudnia 2015 roku, w ramach akcji charytatywnej "Serce na gwiazdkę", do domu piątki dzieci zawitali:  Święty Mikołaj - Jacek Grudzień, dyrektor TVP Łódź i Aniołek - Hanna Zdanowska, Prezydent Miasta Łodzi. Dzieci otrzymały gwiazdkowe prezenty, a dla całej rodziny przygotowana została paczka z żywnością, kosmetykami i artykułąmi chemicznymi. Już po raz 13. łódzka Caritas organizuje anielską akcję charytatywną.

Uroczystości odpustowe w kaplicy Caritas

odpust 2.12.2015W dniu liturgicznego wspomnienia bł. Rafała Chylińskiego w kaplicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi odprawiona została uroczysta msza święta koncelebrowana. Liturgii przewodniczył ks. prałat Zbigniew Tracz, Kanclerz Kurii Metropolitalnej Łódzkiej. Uroczystość ku czci patrona łódzkiej Caritas zgromadziła pracowników, wolontariuszy i podopiecznych Caritas.