Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Wyremontuj z nami świetlicę!

odolanowska_2015_1Już wkrótce czeka nas przeprowadzka. Ze względu na sprzedaż budynku przy ul. Czarnieckiego 4, w Łodzi, gdzie mieściła się Świetlica Środowiskowa i Dom Dziennego Pobytu, musimy przygotować nowy lokal, który użyczyło Caritas Miasto Łódź, przy ul. Odolanowskiej 46. Niezbędny jest remont, by dzieciaki i seniorzy mogli spędzać czas w godnych warunkach. Potrzebujemy jednak pilnej pomocy. Co można zrobić?

Podopieczni świetlicy Caritas w Biskupinie

biskupin_2015W piątek, 18 września 2015 roku, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w wycieczce do Biskupina, w porozumieniu z Młodzieżowym Ośrodkiem Socjoterapii Fundacji „Słoneczna Kraina”, przy ul. Pomorskiej 83/85 w Łodzi. Wychowankowie tego dnia uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych w plenerze, dowiadując się o dawnym życiu Słowian.

Pierwsze kroki w świat filmu w ramach projektu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 24 września 2015 w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 rozpoczęto zajęcia związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj”. Pierwsze spotkanie skupiło uczestników projektu na twórczej pracy własnej. Wychowankowie w zespołach trzyosobowych pracowali nad tekstem opowiadania/historii, która miałaby stać się tłem do napisania scenariusza filmu.

Nagroda "Serce Łodzi" dla łódzkiej Caritas

serce_2015_240Tegoroczna nagroda "Serce Łodzi" została przyznana Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Wyróżnienie przyznawane jest co roku przez międzywyznaniową Kapitułę. Statuetkę wręczono podczas odpustowej mszy świętej w bazylice archikatedralnej w Łodzi, 18 września 2015 roku. "Na uwagę zasługuje fakt, że - zgodnie ze swoją misją – Caritas pomaga każdemu potrzebującemu – bez względu na jego pochodzenie i wyznanie. Miłość miłosierna i szacunek dla bliźniego są cechą charakterystyczną codziennej działalności" - brzmi uzasadnienie.

Pielgrzymka podopiecznych Caritas do Parzna

Parzno_2015_240W sobotę, 12 września w 2015 roku, 50 podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej i Biura Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej, z Łodzi, Łasku i Pabianic wzięło udział w pielgrzymce do Parzna. Wśród pielgrzymów połowę stanowiły osoby niepełnosprawne. W programie pielgrzymki znalazło się zwiedzanie Muzeum Modlitewnika Polskiego. Pielgrzymi modlili się też w krypcie, gdzie złożone są doczesne szczątki Sługi Bożej Wandy Malczewskiej. Tam też zapoznali się z Jej  życiem i działalnością.