Samochód dla hospicjum domowego Caritas

Nagroda "Ubi Caritas" dla doktor Iwony Sitarskiej

ubicaritas2015Pani doktor Iwona Sitarska, kierownik hospicjum domowego łódzkiej Caritas otrzymała dziś nagrodę "Ubi Caritas". Wyróżnienia wręczono w Teatrze Polskim w Warszawie podczas gali przypadającej dokładnie w 25. rocznicę reaktywowania Caritas Polska. Wyróżnienia trafiły do prawie 40 osób i organizacji, które cechuje wrażliwość na potrzeby ubogich i udział w dziełach miłosierdzia.

Świat poza obrazem - warsztaty fotograficzne

Świat poza obrazem - warsztaty fotograficzne_1Przed nami kolejna część realizacji projektu "Świat poza Obrazem" Tym razem zanurzamy się w świat fotografii. Za nami już część zajęć, przed nami dalsza praca, plener i wybór zdjęć na wystawę.
Ale zanim do tego dojdzie, poznajemy podstawowe zasady fotografowania, kadrowania, obsługi aparatów cyfrowych. Cieszymy się możliwością "pstrykania" wszystkiego dookoła.

Wizyta w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym

Nie wymiękaj_główneW dniu 25 września 2015 w porozumieniu z Młodzieżowym Ośrodkiem Wychowawczym nr 3 przy ulicy Drewnowskiej 151 w Łodzi podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 uczestniczyli w spotkaniu z wychowankami wyżej wymienionego ośrodka. Celem spotkania było pokazanie uczestnikom bezpośrednich skutków używania alkoholu wśród młodzieży.

Wyremontuj z nami świetlicę!

odolanowska_2015_1Już wkrótce czeka nas przeprowadzka. Ze względu na sprzedaż budynku przy ul. Czarnieckiego 4, w Łodzi, gdzie mieściła się Świetlica Środowiskowa i Dom Dziennego Pobytu, musimy przygotować nowy lokal, który użyczyło Caritas Miasto Łódź, przy ul. Odolanowskiej 46. Niezbędny jest remont, by dzieciaki i seniorzy mogli spędzać czas w godnych warunkach. Potrzebujemy jednak pilnej pomocy. Co można zrobić?

Podopieczni świetlicy Caritas w Biskupinie

biskupin_2015W piątek, 18 września 2015 roku, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w wycieczce do Biskupina, w porozumieniu z Młodzieżowym Ośrodkiem Socjoterapii Fundacji „Słoneczna Kraina”, przy ul. Pomorskiej 83/85 w Łodzi. Wychowankowie tego dnia uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych w plenerze, dowiadując się o dawnym życiu Słowian.