Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Rajd seniorów do Łodzianki

seniorzy - las bliżejW sobotę, 10 października, po raz 14 pensjnariusze Domów Dziennego Pobytu Caritas wybrali się na rajd lesny szlakiem prowadzącym z Modrzewia do Łodzianki. Pomimo zimnej i prawie już mroźnej pogody, najwytrwalsi rajdowicze stawili się na Rondzie Powstańców 1863, skąd komunikacją miejską dojechali do obszarów leśnych. Towarzyszyła nam chłodna, ale słoneczna pogoda. Spacer równym tempem rozgrzewał organizmy. Las o tej porze roku wyglądł cudownie.

Skupienie Parafialnych Zespołów Caritas w Drzewocinach

pzc_drzewociny_2015W dniach 10 - 11 października 2015 roku, w ośrodku Caritas w Drzewocinach, odbyło się skupienie Parafialnych Zespołów Caritas. Wzięło w nim udział 46 osób z 12 zespołów. W trakcie skupienia mieliśmy okazję do wymiany doświadczeń. Podczas spotkań w grupach i konferencji rozważalismy Słowo Boże i zastanawialiśmy się, w jaki sposób mądrze pomagać innym. Każdego dnia spotkaliśmy się na wspólnej Eucharystii i modlitwach, które jednoczyły nas i umacniały duchowo.

Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością 2

logo_oazisOśrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od wielu lat realizuje różnorakie projekty skierowane do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Współpracuje z pracodawcami, którzy zatrudniają osoby niepełnosprawne. Sama Caritas tworzy stanowiska pracy dla takich osób. Realizując różne działania związane na rzecz tej grupy odbiorców dostrzegliśmy wśród członków ich rodzin, a także wśród specjalistów zapotrzebowanie na usystematyzowaną, pełniejszą wiedzę z zakresu aktywizacji zawodowej i społecznej osób z niepełnosprawnością. Z tego powodu stworzyliśmy projekt: „Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością 2”

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2015

kremówki_2015_1W niedzielę, 11 października 2015 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze z 45 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 40 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 12,5 tysiąca ciastek.

Kolejne kroki w świat filmu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_2W dniu 1 października odbyło się drugie spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu "Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Zajęcia miały na celu wspólne stworzenie scenariusza filmu. W czasie pierwszego spotkania powstało kilka jego propozycji, które ukazywały problem nałogowego picia alkoholu w odmiennych kontekstach sytuacyjnych.