Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Jubileuszowe spotkanie SKC w Rzeszowie

SKC_Rzeszów_2015_240Reprezentacje Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji  Łódzkiej z Łodzi, Pabianic, Ksawerowa, Piotrkowa Trybunalskiego oraz z Poddębic wzięły udział w  Jubileuszu  20-lecia SKC w Polsce. Ogólnopolski zjazd odbył się w Rzeszowie w dniach 12-13 września 2015 roku. Organizator zjazdu zapewnił wszystkim uczestnikom wspaniałą zabawę przy dźwiękach Zespołu Szanty oraz zorganizował pokaz Krystiana Herby mistrza w trialu, który wzbudził wielkie zainteresowanie wśród wolontariuszy.

Kromka Chleba 2015 – ufunduj posiłek potrzebującym

kromka_2015_240Caritas w Polsce pragnąc przyjść z pomocą osobom niedożywionym i głodnym, od lat prowadzi kampanię społeczną „Kromka Chleba”. W ramach łódzkiej odsłony kampanii „Kromka Chleba”, w poniedziałek, 14 września 2015 roku, w godz. 11:00 – 15:00, na ul. Piotrkowskiej – głównej ulicy Łodzi – 50 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas częstować będzie przechodniów kromką chleba oraz wręczać materiały informacyjne zachęcające do wsparcia dożywiania najuboższych. W Pasażu Rubinsteina stanie również namiot Caritas, w którym pracownicy informować będą o podejmowanych przez Caritas działaniach.

Świetlica Caritas dla dzieci w wieku przedszkolnym

przedszkolaki_2015_240Caritas zaprasza dzieci w wieku przedszkolnym na bezpłatne zajęcia w roku szkolnym 2015/2016. W Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej, w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111, w godz. 8:30 - 14:00, organizowane są zajęcia dla 20 dzieci w wieku 3 - 5 lat. Maluchy są tu pod doskonałą opieką wykwalifikowanego grona wychowawców, którzy dbają o rozwój i dobrą zabawę. Dzieci mają też zapewniony ciepły posiłek.

Plener fotograficzny w ramach projektu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 28 sierpnia 2015 odbył się plener fotograficzny „Śladami alkoholu” zrealizowany w ramach projektu „Nie wymiękaj”.    Podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 wyruszyli z aparatami fotograficznymi w dłoniach na ulice naszego miasta tropiąc ślady obecności alkoholu w naszej łódzkiej codzienności.

Świat poza obrazem - warsztaty rysunku

Świat - rysunekFarby, pędzle, pastele olejne i suche, kredki, ołówki zaprowadziły w świat kolorów. Świat form i przestrzeni zamkniętych w jednej białej kartce. Tak w skrócie można powiedzieć o tym czego dotyczyły warsztaty rysunku i malarstwa prowadzonych przez artystę plastyka – panią Darię. Były ćwiczenia pobudzające wyobraźnię plastyczną, zabawy kolorem, nauka łączenia barw. Były zmagania z kreską i światłocieniem. Przeżywaliśmy pierwsze próby narysowania martwej natury, najpierw szaro - czarne ołówkiem z biegiem czasu włączyliśmy w to farby.