Uczynki Caritas - Wątpiącym dobrze radzić / Strapionych pocieszać

I turnus kolonijny w Drzewocinach rozpoczęty!

kolonie_Caritas_2015_I_1W dniach 13 - 26 lipca 2015 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach, odbywa się turnus kolonijny. Hasło tegorocznych kolonii letni Caritas: "Leśna scena pod sosnami" - a więc będzie teatralnie. W wypoczynku letnim uczestniczy 80 dzieci z regionu łódzkiego. Opiekę sprawuje sprawdzona i wykwalifikowana kadra wychowawczo-opiekuńcza - nasi drodzy wolontariusze!

Szkolenie "Młodzież kontra..."

Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zaprasza do udziału w szkoleniu pt.: "Młodzież kontra...”. Celem szkolenia jest przedstawienie różnych modeli pracy z trudną młodzieżą. Szkolenie odbędzie się 14 lipca 2015 roku, o godz. 16.30, w siedzibie Biura Wolontariatu Caritas, przy ul. Piotrkowskiej 85, w Łodzi.

Biskup Marek Marczak odwiedził "AmaDeum"

amadeum_2015_1Ksiądz Biskup Marek Marczak odwiedził uczestników turnusu rehabilitacyjnego "AmaDeum". Sprawował Mszę świętą, rozmawiał, bawił się, a nawet śpiewał i tańczył z uczestnikami. W Ośrodku Caritas w Drzewocinach na turnusie rehabilitacyjnym wypoczywa obecnie 46 niepełnosprawnych dzieci i młodzieży.

Na spacer po Polesiu

wycieczka_poznajmy_sie_1W ramach realizowanego prze Caritas Archidiecezji Łódzkiej projektu "Poznajmy się lepiej" serdecznie zapraszamy na dwie bezpłatne piesze wycieczki po Polesiu, które poprowadzi Piotr Machlański - historyk i łódzki przewodnik. W pierwszej przejdziemy patriotycznym szlakiem Polesia. W drugiej poznamy najbardziej charakterystyczne dla Polesia zakątki i pamiątki dawnej i współczesnej Łodzi. Serdecznie zapraszamy!

Świat poza obrazem - trening kreatywności

SwiatPierwsza część projektu "Świat poza obrazem" to trening kreatywności czyli zajęcia twórcze. Hitem warsztatów był Kot Prezydenta, który na potrzeby uczestników zmieniał barwę, strukturę, formę i co sobie jeszcze można wymarzyć. Raz był zielony, innym razem kryształowy, a kiedy indziej celafonowaty czy gąbczasty. Kota ograniczała tylko nasza wyobraźnia.