Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Atanazy

Podopieczni świetlicy Caritas w Biskupinie

biskupin_2015W piątek, 18 września 2015 roku, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w wycieczce do Biskupina, w porozumieniu z Młodzieżowym Ośrodkiem Socjoterapii Fundacji „Słoneczna Kraina”, przy ul. Pomorskiej 83/85 w Łodzi. Wychowankowie tego dnia uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych w plenerze, dowiadując się o dawnym życiu Słowian.

Pierwsze kroki w świat filmu w ramach projektu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 24 września 2015 w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 rozpoczęto zajęcia związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj”. Pierwsze spotkanie skupiło uczestników projektu na twórczej pracy własnej. Wychowankowie w zespołach trzyosobowych pracowali nad tekstem opowiadania/historii, która miałaby stać się tłem do napisania scenariusza filmu.

Nagroda "Serce Łodzi" dla łódzkiej Caritas

serce_2015_240Tegoroczna nagroda "Serce Łodzi" została przyznana Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Wyróżnienie przyznawane jest co roku przez międzywyznaniową Kapitułę. Statuetkę wręczono podczas odpustowej mszy świętej w bazylice archikatedralnej w Łodzi, 18 września 2015 roku. "Na uwagę zasługuje fakt, że - zgodnie ze swoją misją – Caritas pomaga każdemu potrzebującemu – bez względu na jego pochodzenie i wyznanie. Miłość miłosierna i szacunek dla bliźniego są cechą charakterystyczną codziennej działalności" - brzmi uzasadnienie.

Pielgrzymka podopiecznych Caritas do Parzna

Parzno_2015_240W sobotę, 12 września w 2015 roku, 50 podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej i Biura Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej, z Łodzi, Łasku i Pabianic wzięło udział w pielgrzymce do Parzna. Wśród pielgrzymów połowę stanowiły osoby niepełnosprawne. W programie pielgrzymki znalazło się zwiedzanie Muzeum Modlitewnika Polskiego. Pielgrzymi modlili się też w krypcie, gdzie złożone są doczesne szczątki Sługi Bożej Wandy Malczewskiej. Tam też zapoznali się z Jej  życiem i działalnością.

Jubileuszowe spotkanie SKC w Rzeszowie

SKC_Rzeszów_2015_240Reprezentacje Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji  Łódzkiej z Łodzi, Pabianic, Ksawerowa, Piotrkowa Trybunalskiego oraz z Poddębic wzięły udział w  Jubileuszu  20-lecia SKC w Polsce. Ogólnopolski zjazd odbył się w Rzeszowie w dniach 12-13 września 2015 roku. Organizator zjazdu zapewnił wszystkim uczestnikom wspaniałą zabawę przy dźwiękach Zespołu Szanty oraz zorganizował pokaz Krystiana Herby mistrza w trialu, który wzbudził wielkie zainteresowanie wśród wolontariuszy.