Jałmużna wielkopostna 2018 - ks. Andrzej Partyka

Wakacyjna akcja łódzkiej Caritas

kolonie_2014_II_1W niedzielę, 28 czerwca 2015 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach, rozpoczyna się Wakacyjna akcja Caritas. Na turnus rehabilitacyjny, w dniach 28 czerwca – 11 lipca, przyjeżdża 44 niepełnosprawnych dzieci, które wypoczywać będą pod opieką kleryków Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi i grona wolontariuszy „Ama Deum – kochaj Boga”. W połowie lipca do ośrodka zawita 80 dzieci z regionu łódzkiego. Na początku sierpnia, w trzecim turnusie, wypoczywać będzie kolejnych 80 dzieci z łódzkiego.

Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej na wakacje

logo_oazisOśrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej łódzkiej Caritas w czasie wakacji nie zwalnia tempa. Podejmujemy nowe działania skierowane do mieszkańców województwa łódzkiego. Ruszamy z dwoma nowymi projektami: jeden o charakterze społecznym, a drugi związany z aktywizacją zawodową.

III Piknik Przedszkolnych Kół Caritas

piknik_PKC_2015W dniu 23 czerwca 2015 roku, w sali gimastycznej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbył się III Piknik Przedszkolnych Kół Caritas. Podczas imprezy gościliśmy dzieci z trzech łódzkich przedszkoli. Najmłodsi wraz ze swoimi opiekunami  zostali powitani przez Dyrektorów Caritas, którzy uroczyście rozpoczęli kolejną edycję pikniku. Na przybyłych czekało wiele atrakcji: zabawy z cyrkowcami z grupy Kot-Zagalki, gry przygotowane przez pracowników i wolontariuszy łódzkiej Caritas oraz młodzież z XX Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi.

Poznajmy się lepiej!

poznajmy się 2015_1Głównym celem projektu jest nawiązanie lub wzmocnienie więzi z sąsiadami Caritas – firmami i mieszkańcami Polesia. Zależy nam na tym, żeby zaznaczyć, że ważnym punktem na mapie Polesia jest ul. Gdańska 111, gdzie mieści się siedziba Caritas. Chcemy opowiedzieć sąsiadom, co ciekawego robimy, zachęcić ich do wspólnych przedsięwzięć na rzecz mieszkańców naszej dzielnicy i szerzej na rzecz mieszkańców Łodzi.

Piknik rodzinny "Caritas dla rodziny"

Piknik rodzinny W niedzielę, 14 czerwca 2015 roku w ramach Archidiecezjalnego Święta Eucharystii, na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II, po zakończeniu Mszy Świętej polowej, łódzka Caritas zorganizowałą piknik rodzinny pod hasłem"Caritas dla rodziny". To kolejna odsłona wspólnego świętowania 25-lecia charytatywnej działalności Caritas Archidiecezji Łódzkiej.