Uczynki Caritas- Chorych nawiedzać

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci - AmaDeum

amadeum_2014_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Wyższe Seminarium Duchowne zapraszają na turnus rehabilitacyjny AmaDeum dla dzieci niepełnosprawnych, który odbędzie się w Ośrodku Rehabilitacyjno – Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach, w terminie 28 czerwca – 11 lipca 2015 roku. Uczestnikami turnusu mogą być dzieci w przedziale wiekowym od 6 do 18 lat. Dzieci na turnus jadą bez rodziców, zapewniamy swoich opiekunów. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego.

IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu

Rajd dla wolontariuszy maj 2015W sobotę 30 maja odbył się IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu organizowanym przez Biuro Wolontariatu Caritas oraz Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma. Trasa, którą wspólnie pokonaliśmy liczyła ok. 20 km. Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy w Sulejowie. Następnie przechodziliśmy przez kolejne miejscowości podziwiając przepiękne widoki. Rajd zakończyliśmy w Łęgu Ręczyńskim, w którym na uczestników czekał pyszny obiad i odpoczynek w ośrodku agroturystycznym położonym nad Pilicą.

Podsumowanie zbiórki w Kauflandzie

kaufland_zbiórka_1W przeprowadzonej w dniach 17 kwietnia - 30 maja 2015 roku zbiórce publicznej na rzecz pani Pauliny - pracownika marketu Kaufland, która straciła swoje mieszkanie w wyniku zalania po pożarze innego lokalu w kamienicy, w której mieszkała, udało się zebrać 1234,59 złotych. Łódzka Caritas zorganizowała zbiórkę we współpracy z hipermarketem Kaufland przy ul. Zgierskiej 104a w Łodzi. Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli naszą zbiórkę.

Pomóż w organizacji kolonii letnich Caritas dla dzieci!

skarbonka_zbiórka_2W najbliższą niedzielę, 31 maja 2015 roku, we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka pieniężna do puszek na kolonie letnie dla dzieci, organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W tym roku przygotowujemy wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach w gm. Dłutów. W ośrodku Caritas dzieci wypoczywać będą na dwóch turnusach kolonijnych i dwóch turnusach rehabilitacyjnych. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie

Bezpłatne usługi mediatora

Zapraszamy osoby pozostające w konflikcie z rodziną, mające problemy prawne, zadłużone, zagrożone eksmisją do skorzystania z bezpłatnych usług mediatora. Mediacje mają na celu podjęcie próby doprowadzenia do ugodowego, satysfakcjonującego obie strony rozwiązania konfliktu na drodze dobrowolnych negocjacji prowadzonych przy udziale trzeciej osoby, neutralnej wobec stron i ich konfliktu, czyli mediatora, który wspiera przebieg negocjacji, łagodzi powstające napięcia i pomaga – nie narzucając jednak żadnego rozwiązania – w wypracowaniu kompromisu.