Dom Seniora „Pomocna Dłoń” darem na 100-lecie archidiecezji łódzkiej

Światowy Dzień Chorego 2016

dzień chorego 2016W czwartek, 11 lutego 2016 roku, obchodzimy XXIV Światowy Dzień Chorego. Tegoroczne święto ma szczególny charakter ze względu na ogłoszony 8 grudnia 2015 roku Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia. To również szczególna okazja dla całej rodziny Caritas, zaangażowanej w pomoc chorym i cierpiącym. Łódzka Caritas przygtowała na Dzień Chorego obrazki z uczynkami Miłosierdzia, które przekazane zostanym chorym - podopiecznym placówek Caritas oraz chorym w łódzkich szpitalach i hospicjach. O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona zostanie Msza święta z sakramentem namszaczenia chorych. Liturgii przewodniczył będzie Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki.

Kupmy podnośnik Marcinowi

Marcin Zalewski 2Marcin Zalewski ma 35 lat i choruje na dystrofię mięśniową typu Duchenne’a. Mimo swej niepełnosprawności jest pełen pogody i zdeterminowany do walki z codziennymi trudami. Zdolny, pracowity, a do tego poeta. Aby normalnie funkcjonować potrzebuje podnośnika samochodowego, który kosztuje 7 tysięcy złotych. Dzięki niemu będzie mógł wyjść z domu i normalnie się przemieszczać.

Co miesiąc modlimy się za darczyńców Caritas

msza za darczyńców 1Każdego miesiąca w kaplicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odprawiana jest msza święta w intencji darczyńców Caritas. To dar, który składamy we wspólnocie łódzkiej Caritas za wszystkich, którzy wspierają naszą charytatywną działalność przekazując pieniądze, dary rzeczowe, ale - co równie cenne - ofiarę swojej modlitwy czy cierpienia. Najbliższa msza święta w tej intencji w poniedziałek, 8 lutego 2016 roku, o godz. 8:00. Serdecznie zapraszamy!

Dziękujemy!

jabłkaSerdecznie dziękujemy hipermarketowi Carrefour przy ul. Przybyszewskiego 176/178 w Łodzi za nieodpłatne przekazanie suszonych jabłek. Ofiarowany susz  zostanie przeznaczony na potrzeby podopiecznych, którzy na co dzień korzystają z posiłków w Kuchni Społecznej Caritas, w tym m.in.: pensjonariuszy Domów Dziennego Pobytu oraz podopiecznych naszego Punktu Pomocy Charytatywnej.

Spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas 2016

opłatek_wolontariuszy_2016W sobotę, 9 stycznia 2016 roku, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbyło się spotkanie opłatkowe dla wolontariuszy, którzy na co dzień podejmują posługę w Caritas. Wśród zaproszonych gości obecni byli przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas, opiekunowie Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze posługujący podczas turnusów rehabilitacyjnych, kolonii dla dzieci, osoby pomagające w różnych działach Caritas, udzielające korepetycji, czy też włączające się w akcje Caritas. W świątecznym spotkaniu uczestniczyło 150 osób.