Kromka chleba dla sąsiada 2019

Energia z Serca dla rodzin zastępczych

PGECaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt na rzecz rodzicielstwa zastępczego dzięki darowiźnie od Fundacji PGE – Energia z Serca. Celem projektu jest wsparcie przez wolontariuszy rodzin zastępczych oraz prowadzących rodzinne domy dziecka w wypełnianiu ich funkcji opiekuńczo – wychowawczych. Wsparciem zostanie objętych ok. 15 rodzin.

Casting do filmu "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniu 13 października odbyło się trzecie spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Tym razem zajęcia poświęcone były  spotkaniu z kamerą. Celem zajęć było oswojenie się ze sprzętem, a zadaniem dzieci było przedstawić się przed kamerą. Podczas przygotowań sprzętu podopieczni zastanawiali się co będą mówić.

Rajd seniorów do Łodzianki

seniorzy - las bliżejW sobotę, 10 października, po raz 14 pensjnariusze Domów Dziennego Pobytu Caritas wybrali się na rajd lesny szlakiem prowadzącym z Modrzewia do Łodzianki. Pomimo zimnej i prawie już mroźnej pogody, najwytrwalsi rajdowicze stawili się na Rondzie Powstańców 1863, skąd komunikacją miejską dojechali do obszarów leśnych. Towarzyszyła nam chłodna, ale słoneczna pogoda. Spacer równym tempem rozgrzewał organizmy. Las o tej porze roku wyglądł cudownie.

Skupienie Parafialnych Zespołów Caritas w Drzewocinach

pzc_drzewociny_2015W dniach 10 - 11 października 2015 roku, w ośrodku Caritas w Drzewocinach, odbyło się skupienie Parafialnych Zespołów Caritas. Wzięło w nim udział 46 osób z 12 zespołów. W trakcie skupienia mieliśmy okazję do wymiany doświadczeń. Podczas spotkań w grupach i konferencji rozważalismy Słowo Boże i zastanawialiśmy się, w jaki sposób mądrze pomagać innym. Każdego dnia spotkaliśmy się na wspólnej Eucharystii i modlitwach, które jednoczyły nas i umacniały duchowo.

Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością 2

logo_oazisOśrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od wielu lat realizuje różnorakie projekty skierowane do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Współpracuje z pracodawcami, którzy zatrudniają osoby niepełnosprawne. Sama Caritas tworzy stanowiska pracy dla takich osób. Realizując różne działania związane na rzecz tej grupy odbiorców dostrzegliśmy wśród członków ich rodzin, a także wśród specjalistów zapotrzebowanie na usystematyzowaną, pełniejszą wiedzę z zakresu aktywizacji zawodowej i społecznej osób z niepełnosprawnością. Z tego powodu stworzyliśmy projekt: „Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością 2”