Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Swim For a Dream - wpław przez Zatokę Pucką

SFAD_mapaNa weekend, 24  - 26 lipca 2015 roku, zaplanowany jest finał przedsięwzięcia Swim For a Dream – Adam Jerzykowski podejmie próbę przepłynięcia wpław Zatoki Puckiej (18,5 km w linii prostej). Adam, który wcześniej nie trenował pływania, rozpoczął przygotowania w lipcu 2013 roku. Wystartuje na Helu i popłynie w kierunku plaży głównej w Gdyni. W chłodnej wodzie Zatoki Puckiej spędzi 6 - 8 godzin. Finał zaplanowany jest na weekend, bo kiedy wejdzie do wody zależy od warunków atmosferycznych. W morskiej przeprawie towarzyszyć będzie Adamowi łódź pomocnicza, a w niej, m.in.: trener, lekarz i nawigator. Na profilu facebookowym Swim For A Dream można śledzić na bieżąco przygotowania do finału przedsięwzięcia.

Warsztaty w ramach projekty "Nie wymiękaj"

Nie wymiękaj_główneW dniach 8 czerwca – 2 lipca 2015 podopieczni  Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85 wzięli udział w cyklu warsztatów profilaktyczno-socjoterapeutycznych zrealizowanych w ramach projektu „Nie wymiękaj". W warsztatach równolegle uczestniczyły dwie grupy podopiecznych świetlicy, z których każda odbyła dziewięć 90 minutowych spotkań.

Warsztaty kulinarne "Łódź od kuchni"

akademia_zycia_3_2Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na bezpłatne warsztaty kulinarne "Łódź od kuchni", realizowane w ramach projektu „Poznajmy się lepiej”. Pod okiem szefa kuchni Caritas będzie można zdbyć wiedzę i umiejętności kulinarne w trzech tematach: Kuchnia łódzka, Kuchnia Neli Rubinstein i Literatura w kuchni. Warsztaty organizowane są w lipcu 2015. Serdecznie zapraszamy!

I turnus kolonijny w Drzewocinach rozpoczęty!

kolonie_Caritas_2015_I_1W dniach 13 - 26 lipca 2015 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach, odbywa się turnus kolonijny. Hasło tegorocznych kolonii letni Caritas: "Leśna scena pod sosnami" - a więc będzie teatralnie. W wypoczynku letnim uczestniczy 80 dzieci z regionu łódzkiego. Opiekę sprawuje sprawdzona i wykwalifikowana kadra wychowawczo-opiekuńcza - nasi drodzy wolontariusze!

Szkolenie "Młodzież kontra..."

Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zaprasza do udziału w szkoleniu pt.: "Młodzież kontra...”. Celem szkolenia jest przedstawienie różnych modeli pracy z trudną młodzieżą. Szkolenie odbędzie się 14 lipca 2015 roku, o godz. 16.30, w siedzibie Biura Wolontariatu Caritas, przy ul. Piotrkowskiej 85, w Łodzi.