Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Pierwszy Wspólny Dar - dziękujemy!

PWD_zabawkiW tym tygodniu trafiły do Caritas artykuły szkolne, gry, puzzle i zabawki przekazane w ramach akcji „Pierwszy Wspólny Dar”. W imieniu dzieci serdecznie dziękujemy Państwu Annie i Alessandro Manganiello za okazane wsparcie i życzymy błogosławieństwa Bożego na nowej drodze życia. Zebrane artykuły zostaną przekazane dzieciom z najuboższych rodzin m.in.: w ramach akacji "Tornister pełen uśmiechów".

Turnus rehabilitacyjn dla dzieci w Drzewocinach

turnus rehab 2015W dniu 14 sierpnia 2015 do Ośrodka Rehabilitacyjno - Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach wyruszyli uczestnicy turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci z niepełnosprawnością wraz z opiekunami. Podczas turnusu bedą orgazniowane m.in.: zabiegi fizjoterapeutyczne.

Poznajmy się lepiej! - zakończenie projektu

poznajmy się

Zakończyliśmy realizację projektu „Poznajmy się lepiej!”.  Dzięki mikrowsparciu w ramach Programu Animacji Społecznej poznaliśmy naszych sąsiadów, zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne oraz 2 wycieczki. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna 2007 - 2013.

II turnus kolonii Caritas w Drzewocinach 2015

kolonie_Caritas_2015_II_1W dniach 29 lipca - 11 sieprnia 2015 roku trwa drugi turnus kolonii letnich łódzkiej Caritas. W Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Drzewocinach wypoczywa 80 dzieci i młodzieży z regionu łódzkiego. Hasłem przewodnim wypoczynku letniego jest "Leśna scena pod sosnami". Drrugi turnus z zadaniami aktorskimi skręcił wyraźnie w stronę filmową...

Tornister pełen uśmiechów 2015

tornister_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do włączenia się do kampanii charytatywnej pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”, której celem jest skompletowanie i przekazanie najuboższym dzieciom z archidiecezji łódzkiej wyprawek szkolnych. Akcję prowadzimy we współpracy z parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku. Wiele ubogich dzieci nie ma swojego tornistra - możemy to zmienić. Podarujmy im Tornister Pełen Uśmiechów!