Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Biskup Marek Marczak odwiedził "AmaDeum"

amadeum_2015_1Ksiądz Biskup Marek Marczak odwiedził uczestników turnusu rehabilitacyjnego "AmaDeum". Sprawował Mszę świętą, rozmawiał, bawił się, a nawet śpiewał i tańczył z uczestnikami. W Ośrodku Caritas w Drzewocinach na turnusie rehabilitacyjnym wypoczywa obecnie 46 niepełnosprawnych dzieci i młodzieży.

Na spacer po Polesiu

wycieczka_poznajmy_sie_1W ramach realizowanego prze Caritas Archidiecezji Łódzkiej projektu "Poznajmy się lepiej" serdecznie zapraszamy na dwie bezpłatne piesze wycieczki po Polesiu, które poprowadzi Piotr Machlański - historyk i łódzki przewodnik. W pierwszej przejdziemy patriotycznym szlakiem Polesia. W drugiej poznamy najbardziej charakterystyczne dla Polesia zakątki i pamiątki dawnej i współczesnej Łodzi. Serdecznie zapraszamy!

Świat poza obrazem - trening kreatywności

SwiatPierwsza część projektu "Świat poza obrazem" to trening kreatywności czyli zajęcia twórcze. Hitem warsztatów był Kot Prezydenta, który na potrzeby uczestników zmieniał barwę, strukturę, formę i co sobie jeszcze można wymarzyć. Raz był zielony, innym razem kryształowy, a kiedy indziej celafonowaty czy gąbczasty. Kota ograniczała tylko nasza wyobraźnia.

Wakacyjna akcja łódzkiej Caritas

kolonie_2014_II_1W niedzielę, 28 czerwca 2015 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach, rozpoczyna się Wakacyjna akcja Caritas. Na turnus rehabilitacyjny, w dniach 28 czerwca – 11 lipca, przyjeżdża 44 niepełnosprawnych dzieci, które wypoczywać będą pod opieką kleryków Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi i grona wolontariuszy „Ama Deum – kochaj Boga”. W połowie lipca do ośrodka zawita 80 dzieci z regionu łódzkiego. Na początku sierpnia, w trzecim turnusie, wypoczywać będzie kolejnych 80 dzieci z łódzkiego.

Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej na wakacje

logo_oazisOśrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej łódzkiej Caritas w czasie wakacji nie zwalnia tempa. Podejmujemy nowe działania skierowane do mieszkańców województwa łódzkiego. Ruszamy z dwoma nowymi projektami: jeden o charakterze społecznym, a drugi związany z aktywizacją zawodową.