Kromka chleba dla sąsiada 2019

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2015

kremówki_2015_1W niedzielę, 11 października 2015 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze z 45 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 40 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 12,5 tysiąca ciastek.

Kolejne kroki w świat filmu "Nie wymiękaj"

nie wymiękaj_2W dniu 1 października odbyło się drugie spotkanie związane z realizacją filmu edukacyjnego „Nie wymiękaj” wpisanego w działania w ramach projektu "Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych - Nie wymiękaj”. Zajęcia miały na celu wspólne stworzenie scenariusza filmu. W czasie pierwszego spotkania powstało kilka jego propozycji, które ukazywały problem nałogowego picia alkoholu w odmiennych kontekstach sytuacyjnych.

VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

rajd_01102015_240W dniu 1 października 2015 roku odbył się VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Uczniowie oraz opiekunowie mieli możliwość wyboru jednej z dwóch tras: pierwsza rozpoczynała się od skrzyżowania ulic Warszawskiej i Wycieczkowej (5 km), druga natomiast miała swój początek na skrzyżowaniu ulic Strykowskiej i Inflanckiej (9 km). Metą obu tras była siedziba Klasztoru Ojców Franciszkanów w Łagiewnikach.

Nagroda "Ubi Caritas" dla doktor Iwony Sitarskiej

ubicaritas2015Pani doktor Iwona Sitarska, kierownik hospicjum domowego łódzkiej Caritas otrzymała dziś nagrodę "Ubi Caritas". Wyróżnienia wręczono w Teatrze Polskim w Warszawie podczas gali przypadającej dokładnie w 25. rocznicę reaktywowania Caritas Polska. Wyróżnienia trafiły do prawie 40 osób i organizacji, które cechuje wrażliwość na potrzeby ubogich i udział w dziełach miłosierdzia.

Świat poza obrazem - warsztaty fotograficzne

Świat poza obrazem - warsztaty fotograficzne_1Przed nami kolejna część realizacji projektu "Świat poza Obrazem" Tym razem zanurzamy się w świat fotografii. Za nami już część zajęć, przed nami dalsza praca, plener i wybór zdjęć na wystawę.
Ale zanim do tego dojdzie, poznajemy podstawowe zasady fotografowania, kadrowania, obsługi aparatów cyfrowych. Cieszymy się możliwością "pstrykania" wszystkiego dookoła.