Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

III Piknik Przedszkolnych Kół Caritas

piknik_PKC_2015W dniu 23 czerwca 2015 roku, w sali gimastycznej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbył się III Piknik Przedszkolnych Kół Caritas. Podczas imprezy gościliśmy dzieci z trzech łódzkich przedszkoli. Najmłodsi wraz ze swoimi opiekunami  zostali powitani przez Dyrektorów Caritas, którzy uroczyście rozpoczęli kolejną edycję pikniku. Na przybyłych czekało wiele atrakcji: zabawy z cyrkowcami z grupy Kot-Zagalki, gry przygotowane przez pracowników i wolontariuszy łódzkiej Caritas oraz młodzież z XX Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi.

Poznajmy się lepiej!

poznajmy się 2015_1Głównym celem projektu jest nawiązanie lub wzmocnienie więzi z sąsiadami Caritas – firmami i mieszkańcami Polesia. Zależy nam na tym, żeby zaznaczyć, że ważnym punktem na mapie Polesia jest ul. Gdańska 111, gdzie mieści się siedziba Caritas. Chcemy opowiedzieć sąsiadom, co ciekawego robimy, zachęcić ich do wspólnych przedsięwzięć na rzecz mieszkańców naszej dzielnicy i szerzej na rzecz mieszkańców Łodzi.

Piknik rodzinny "Caritas dla rodziny"

Piknik rodzinny W niedzielę, 14 czerwca 2015 roku w ramach Archidiecezjalnego Święta Eucharystii, na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II, po zakończeniu Mszy Świętej polowej, łódzka Caritas zorganizowałą piknik rodzinny pod hasłem"Caritas dla rodziny". To kolejna odsłona wspólnego świętowania 25-lecia charytatywnej działalności Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje wolontariuszy kolonijnych

ogloszenie_wolont_kolonijny_2015Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje wolontariuszy, którzy mają uprawnienia do bycia wychowawcami kolonijnymi i zechcieliby wyjechać wolontaryjnie z dziećmi na kolonie Caritas do Drzewocin w terminie 29 lipca - 11 sierpnia 2015 roku. Ponadto na ten sam termin wypoczynku poszukujemy pielęgniarki oraz ratownika wodnego, którzy, także nieodpłatnie, zechcieliby świadczyć pomoc w trakcie kolonii.

Wiosna na Limance

wiosna na Limance 2015Wiosna rozkwitła pełnią kolorów. Gdzie nie spojrzymy, widać zieleń i ferię barw wszelakich. A jeszcze tak niedawno był czas, gdy dopiero zaczynała się nieśmiało pokazywać wśród szarych kamienic i brudnych podwórek Limanki. Dzieci ze Świetlicy Podwórkowej zabawiły się w detektywów i wyruszyły na poszukiwanie jej oznak. Zieleń i kwiaty sprawiły, że nawet brzydkie podwórka zaczęły się uśmiechać.