Uczynki Caritas- Chorych nawiedzać

Oliwka zorganizowała zbiórkę darów dla Nepalu

nepal_oliwka_1Siedmioletnia Oliwka Cieślaczyk, uczennica I klasy Szkoły Podstawowej nr 81 w Łodzi postanowiła pomóc dzieciom poszkodowanym w wyniku trzęsienia ziemi w Nepalu, jakie miało miejsce 25 kwietnia 2015 roku. Przy pomocy swojego taty przygotowała plakaty o zbiórce maskotek i odzieży, które znalazły się w szkole Oliwki i w zaprzyjaźnionych ze szkołą placówkach. W dniu 14 maja 2015 roku dyrektor łódzkiej Caritas, ks. Andrzej Partyka odwiedził dziewczynkę w szkole, żeby podziękować za jej inicjatywę.

Rajd seniorów z Domów Dziennego Pobytu Caritas

rajd ddzp 2015_1W sobotę, 9 maja 2015 roku odbył się pierwszy rajd seniorów z Domów Dziennego Pobytu Caritas. Uczestnicy spaceru, umówieni na placu Dąbrowskiego, przejechali autobusem MPK do Natolina za Nowosolną. Stamtąd przeszli trasę z Natolina do Wiączynia Dolnego. Droga prowadziła prze pola i Las Wiączyński, który jest rezerwatem przyrody. Towarzyszyła im piękna, słoneczna pogoda, wokół zieleń i śpiew ptaków.Nad stawem, gdzie odpoczywali i spożywali posiłek, akompaniowały im żaby.

IV edycja Konkursu Grantowego RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ!

dbam o zdrowie 2015Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacja Pożytku Publicznego została Laureatem IV edycji Konkursu Grantowego RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ!, zorganizowanego przez Fundację „Dbam o Zdrowie”. Budżet projektu w wysokości 30 tysięcy złotych, z czego 15 tysięcy złotych pochodzi z Fundacji „Dbam o Zdrowie”, a 15 tysięcy złotych z budżetu naszej organizacji, przekazany zostanie na wsparcie w zakupie leków i środków medycznych dla osób chorych najbardziej potrzebujących. Z projektu pt.: „Ze zdrowiem Ci do twarzy” w naszej organizacji skorzysta łącznie około 150 osób.

Zbiórka ofiar na pomoc mieszkańcom Nepalu

napal_2015_1W niedzielę, 10 maja 2015 roku, we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek na pomoc mieszkańcom Nepalu. O dar serca i pomoc materialną poprosił wiernych naszej archidiecezji Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki. "W odpowiedzi na apel Papieża Franciszka o pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi w Nepalu i w krajach sąsiednich, Archidiecezja Łódzka pragnie okazać konkretny znak solidarności z ofiarami żywiołu." - napisał Metropolita Łódzki w swoim komunikacie.

Chłopiec w Oknie Życia w Pabianicach

okno życia w pabianicachW Oknie Życia w Pabianickim Centrum Medycznym znaleziony został 3,5-miesięczny chłopiec. W poniedziałek, 4 maja 2015 roku, o godz. 10.00 w szpitalu rozległ się dźwięk alarmu, informujący, że zostało otworzone Okno Życia. Pracownicy szpitala myśleli, że to kolejny fałszywy alarm. Tym razem okazało się jednak, że w koszyku leży niemowlę - chłopiec. Przy dziecku znalazły się również dokumenty, w których matka zrzeka się praw rodzicielskich.