Uczynki Caritas - Nieumiejętnych pouczać

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2015 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach, usytuowanym w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny.

Pomóżmy mieszkańcom Brzezin!

BrzezinyŁódzka Caritas apeluje o pomoc mieszkańcom. W dniu 28 kwietnia 2015 roku nad miastem przeszła ulewa, która w ciągu 17 minut odebrała mieszkańcom Brzecin dorobek całego życia. Według informacji straży pożarnej kilkadziesiąt budynków jest zalanych. Skutki nawałnicy najbardziej odczuli mieszkańcy ul. Piłsudskiego, gdzie woda sięgała pierwszego piętra. Caritas Archidiecezji Łódzkiej włączyła się w akcję pomocy poszkodowanym mieszańcom Brzezin.

Wychowankowie SOSW w Koluszkach z wizytą u pensjonariuszy Domu Dziennego Pobytu

SOSWW dniu 27 kwietnia 2015 roku podopieczni Specjalistycznego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Koluszkach odwiedzili pensjonariuszy Domu Dziennego Pobytu. Młodzież wystawiła przedstawienie pt.: „Jeż”. Przedstawienie miało na celu uwrażliwić widza na akceptację i poszanowanie inności. Spektakl był bardzo wzruszający, o czym mówili sami pensjonariusze. Całe spotkanie przebiegło w bardzo przyjaznej atmosferze. Mamy nadzieję, że wychowankowie SOSW jeszcze kiedyś zaszczycą nas swoją obecnością.

Konkurs fotograficzny dla amatorów i profesjonalistów

konkurs fotoCo mogę wygrać? Pielgrzymkę do Ziemi Świętej!
Co muszę zrobić? Wykonać fotografię interpretującą hasło: "Lubisz to, tylko o tym nie wiesz" lub przedstawiającą dowolną formę charytatywnej działalności Caritas w metaforycznej formie.
Jak to zrobić? Wydrukować swoją pracę w formacie 30cmx40cm i wraz z wersją elektroniczną na CD lub DVD dostarczyć do Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Kolonie letnie Caritas 2015

kolonie_Caritas_2015_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem "Leśna Scena pod Sosnami". Organizując wypoczynek pod tym hasłem zabieramy uczestników kolonii do nietypowej wędrówki w świat Teatru, gdzie na scenie obok siebie występują sztuki wszelakie: aktorstwo, taniec, śpiew, plastyka. Warsztaty teatralne z elementami muzyki i tańca to zajęcia na których wszyscy – nawet Ci, którzy z teatrem nie mieli wcześniej nic wspólnego, będą mogli zaistnieć, wzmocnić pewność siebie, otworzyć się i odkryć w sobie to, co dotychczas pozostawało nieodkryte. Rozwinąć umiejętności, które przydają się w życiu codziennym.