Dom Seniora „Pomocna Dłoń” darem na 100-lecie archidiecezji łódzkiej

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2020 w Drzewocinach

Drzewociny_kaplica_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach k/Dłutowa. Nasz ośrodek usytuowany jest w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny. Zapraszamy na aktywny wypoczynek i rehabilitację. W 2020 roku przygotowaliśmy 7 turnusów rehabilitacyjno-wypoczynkowych.

Organizacja pracy łódzkiej Caritas w okresie 12 - 25 marca 2020

W związku z zaistniałą sytuacją stanu zagrożenia epidemicznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej wprowadza zmiany w funkcjonowaniu poszczególnych placówek. Celem zmian jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby zakaźnej COVID-19 wywołanej wirusem  SARS-CoV-2. Apelujemy o przełożenie na późniejszy okres spraw, które mogą poczekać i pozostanie w swoich domach. Może wystarczy kontakt telefoniczny, zamiast wizyty w okreśłonej placówce Caritas. Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami.

Jałmużna wielkopostna 2020

Jałmużna wielkopostna 202030 tysięcy tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Przez cały okres Wielkiego Postu wierni wrzucać będą do nich datki na rzecz potrzebujących. W tym roku zebrane pieniądze  przeznaczone będą na pomoc osobom starszym. Jałmużna Wielkopostna organizowana jest w archidiecezji łódzkiej po raz 14. A u progu Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, 26 lutego 2020 roku, we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas.

Łódzka Caritas rozliczy Twój PIT

pit_bezplatnie_2015_1Trwa okres rozliczeniowy podatku za 2019 rok. Każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2019 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. Zachęcamy też do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line. Można również pobrać go z naszej strony na swój komputer.

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych 2020

kurs_hospiHospicjum Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na 23. edycję kursu "Podstawy pracy wolontariusza hospicyjnego". Zajęcia odbywają się w kolejne wtorki, począwszy od 14 stycznia 2020 roku, o godz. 18.00, w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro, wejście od ul. Gdańskiej). Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy mają ukończone 18 lat. Zapisy oraz bliższe informacje w biurze Hospicjum domowego Caritas: Łódź, ul. Zgierska 121, tel.: 42 636 24 08 lub 607 617 090, email: hospicjum.caritas@toya.net.pl