Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

74. Tydzień Miłosierdzia

74TM_500W dniach 8-14 kwietnia 2018 roku Kościół w Polsce przeżywa 74. Tydzień Miłosierdzia, który obchodzony jest pod hasłem: Mocni w Duchu Świętym. Tydzień otwiera Niedziela Miłosierdzia Bożego, święto patronalne Caritas w Polsce. W tym dniu, o godz. 12:30 w łódzkiej archikatedrze odprawiona zostanie uroczysta Msza święta pod przewodnictwem ks. bpa Marka Marczaka, która zgromadzi pracowników i wolontariuszy łódzkiej Caritas. Eucharystia będzie wspólnym dziękczynieniem i modlitwą za wszystkich, którzy w archidiecezji łódzkiej podejmują dzieła miłosierdzia i wspierają je. W Niedzielę Miłosierdzia Bożego we wszystkich kościołach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie również zbiórka do puszek na wsparcie działań charytatywnych Caritas.

Bezpłatnie rozliczymy Twój PIT

bezpłatnie PIT 1Od początku lutego 2018 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2017 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało ponad 1750 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Kolonie letnie Caritas 2018

kolonie2012Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem „Polskie Drogi”Organizując kolonie letnie pod tym hasłem chcemy zaprosić dzieci i młodzież do wędrówki po śladach odzyskanej Niepodległości, a także przejść szlakiem piękna Ojczyzny. Chcemy rozbudzić u uczestników patriotyzm i poczucie przynależności do kraju, w którym się urodzili, w którym mieszkają. Posłuży nam w tym celu historia wydarzeń minionych i niewątpliwy urok miejsc do odkrycia. Łódzka Caritas jest organizatorem wypoczynku letniego od 28 lat.

BEZ RESZTY 2018

bez_reszty_2018_foto_2Dlaczego powinniśmy być blisko z potrzebującymi – wyjaśnia abp Grzegorz Ryś. Czy młody człowiek to dobry materiał na wolontariusza? Kim są wolontariusze Caritas? Czy praca to atrakcyjna oferta na życie? To tylko niektóre z tematów poruszanych w tegorocznym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas oraz zaproszenie na turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka. "Bez Reszty" dostępne jest od 22 marca 2018 roku. Pismo rozdawane jest na kilkudziesięciu najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach Łodzi, a także w parafiach archidiecezji łódzkiej. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

Życzenia wielkanocne 2018

Patrz! Oto jest Serce, które tak bardzo ukochało ludzi,
że poświęciło się do samego końca,
aż do całkowitego wyczerpania i udręczenia,
aby dać im świadectwo swojej miłości.
- Jezus do św. Małgorzaty Marii Alacoque
ukazując swe Boskie Serce (1675)

Męka, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa
to świadectwo bezgranicznej miłości Boga do człowieka.
To miłość, która nigdy nie gaśnie.
To miłość, która nieustannie płonie płomieniem Miłosierdzia.

Niech ten wielkanocny czas na nowo roznieca w nas
ogień miłości. Niech nasze serca – na wzór Jezusowego
– na nowo zapłoną wiarą, miłością i nadzieją.

Z wdzięcznością za codzienną życzliwość i wsparcie
Dyrekcja i pracownicy
Caritas Archidiecezji Łódzkiej