Uczynki Caritas- Grzeszących upominać

XII Ogólnopolska Pielgrzymka Caritas do Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1Na zakończenie 71. Tygodnia Miłosierdzia, pod hasłem „Codziennie z miłością”, w sobotę, 18 kwietnia odbywa się XII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas. W Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach, szczególnym miejscu na duchowej mapie Polski, spotykają się pracownicy, wolontariusze, a także dobroczyńcy i sympatycy Caritas w Polsce. Z archidiecezji łódzkiej do krakowskich Łagiewniki wyjechało 300 pątników - wolontariuszy i opiekunów Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas.

"Nowe Mieszkanie" dla Pauliny - zbiórka w Kauflandzie

kaufland_zbiórka_1W dniach 17 kwietnia – 30 maja 2015 roku łódzka Caritas, we współpracy z hipermarketem Kaufland przy ul. Zgierskiej 104a w Łodzi, organizuje zbiórkę publiczną na rzecz pani Pauliny - pracownika marketu, która straciła swoje mieszkanie w wyniku zalania po pożarze innego lokalu w kamienicy, w której mieszkała. Serdecznie prosimy o hojne wsparcie zbiórki i pomoc, by rodzina pani Pauliny mogła zamieszkać w nowym mieszkaniu.

Nagrody w krzyżówce "BEZ RESZTY" 2015

krzyzowka_2015_losowanie_240W dniu 17 kwietnia 2015 roku komisja redakcyjna gazety "BEZ RESZTY" rozlosowała nagrody za prawidłowe rozwiązanie krzyżówki w piątym numerze naszej gazety. Do przewidzianego regulaminem krzyżówki terminu nadsyłania odgadniętego hasła, nadesłano 44 odpowiedzi, z czego 41 spełniło wymogi regulaminowe. Przypominamy, że z prawidłowo rozwiązanej krzyżówki należało ułożyć hasło: CARITAS DLA RODZINY. Poniżej prezentujemy wyniki losowania. Gratulujemy nagrodzonym!

SUKCESJA Partnerem Strategicznym i finansowym łódzkiej Caritas w roku 25-lecia działalności

sukcesja_list_intencyjny14 kwietnia 2015 roku, w siedzibie spółki Fabryka Biznesu, podpisany został list intencyjny, którego celem jest wyrażenie woli współdziałania w realizacji zadań i celów statutowych Caritas Archidiecezji Łódzkiej, będących jednocześnie prospołecznymi działaniami Fabryki Biznesu, realizowanymi pod znakiem SUKCESJA, Centrum Handlowo-Rozrywkowego SUKCESJA w Łodzi. Sygnatariusze listu zgodnie oświadczyli, że współpraca obejmie wspólne akcje i imprezy zaplanowane do 16 kwietnia 2016 roku, w których Fabryka Biznesu pełniła będzie rolę Partnera Strategicznego i finansowego, a Caritas – Partnera Społecznego.

Caritas - 25 lat miłości i miłosierdzia

25-lecie_katedra_240W kwietniu tego roku mija 25. rocznica powołania Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Jubileusz ten jest okazją do dziękczynienia za Boże Miłosierdzie, którego doświadczamy każdego dnia i które jest źródłem i celem codziennej pracy łódzkiej Caritas. Dlatego 12 kwietnia 2015 roku, w Niedzielę Miłosierdzia Bożego – patronalne święto Caritas, Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski sprawował dziękczynną Mszę Świętą w łódzkiej Archikatedrze.