Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

Poznajmy się lepiej!

poznajmy się 2015_1Głównym celem projektu jest nawiązanie lub wzmocnienie więzi z sąsiadami Caritas – firmami i mieszkańcami Polesia. Zależy nam na tym, żeby zaznaczyć, że ważnym punktem na mapie Polesia jest ul. Gdańska 111, gdzie mieści się siedziba Caritas. Chcemy opowiedzieć sąsiadom, co ciekawego robimy, zachęcić ich do wspólnych przedsięwzięć na rzecz mieszkańców naszej dzielnicy i szerzej na rzecz mieszkańców Łodzi.

Piknik rodzinny "Caritas dla rodziny"

Piknik rodzinny W niedzielę, 14 czerwca 2015 roku w ramach Archidiecezjalnego Święta Eucharystii, na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II, po zakończeniu Mszy Świętej polowej, łódzka Caritas zorganizowałą piknik rodzinny pod hasłem"Caritas dla rodziny". To kolejna odsłona wspólnego świętowania 25-lecia charytatywnej działalności Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje wolontariuszy kolonijnych

ogloszenie_wolont_kolonijny_2015Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje wolontariuszy, którzy mają uprawnienia do bycia wychowawcami kolonijnymi i zechcieliby wyjechać wolontaryjnie z dziećmi na kolonie Caritas do Drzewocin w terminie 29 lipca - 11 sierpnia 2015 roku. Ponadto na ten sam termin wypoczynku poszukujemy pielęgniarki oraz ratownika wodnego, którzy, także nieodpłatnie, zechcieliby świadczyć pomoc w trakcie kolonii.

Wiosna na Limance

wiosna na Limance 2015Wiosna rozkwitła pełnią kolorów. Gdzie nie spojrzymy, widać zieleń i ferię barw wszelakich. A jeszcze tak niedawno był czas, gdy dopiero zaczynała się nieśmiało pokazywać wśród szarych kamienic i brudnych podwórek Limanki. Dzieci ze Świetlicy Podwórkowej zabawiły się w detektywów i wyruszyły na poszukiwanie jej oznak. Zieleń i kwiaty sprawiły, że nawet brzydkie podwórka zaczęły się uśmiechać.

Wybiegali 126 kilometrów w dobrej sprawie!

piknik_DD_2015_2Prawie 126 kilometrów przebiegło łącznie 292 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas w IV Biegu Charytatywnym "Biegnijmy z pomocą", który odbył się w ramach Pikniku dla dzieci "Bądźmy razem". Imprezę w parku na Zdrowiu zorganizowała 2 czerwca 2015 roku łódzka Caritas. Dzięki wysiłkowi biegaczy udało się zebrać kwotę 6074 złotych, która przeznaczona zostanie na "Bilet dla brata" - dla młodzieży ze Wschodu przybywającej na Światowe Dni Młodzieży w 2016 roku.