Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji „Nie wymiękaj”

Nie wymiękaj_główneW dniu 15 maja 2015 rozpoczęła się realizacja projektu: Promowanie zdrowego stylu życia w trzeźwości i abstynencji wśród dzieci i młodzieży z rodzin alkoholowych „Nie wymiękaj”.  Działania będą prowadzone w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej  Caritas Archidiecezji  Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85. Głównym celem zadania jest  uzmysłowienie podopiecznym świetlicy ryzyka jakie niesie za sobą spożywanie alkoholu.

Piknik rodzinny "Caritas dla rodziny"

piknik_caritas_dla_rodziny_2015_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wspólnego świętowania 25-lecia charytatywnej działalności. W niedzielę, 14 czerwca 2015 roku w ramach Archidiecezjalnego Święta Eucharystii, na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II, po zakończeniu Mszy Świętej polowej, w godzinach 13:00-15:30, zorganizowany będzie piknik rodzinny pod hasłem "Caritas dla rodziny". Serdecznie zapraszamy!

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci - AmaDeum

amadeum_2014_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Wyższe Seminarium Duchowne zapraszają na turnus rehabilitacyjny AmaDeum dla dzieci niepełnosprawnych, który odbędzie się w Ośrodku Rehabilitacyjno – Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach, w terminie 28 czerwca – 11 lipca 2015 roku. Uczestnikami turnusu mogą być dzieci w przedziale wiekowym od 6 do 18 lat. Dzieci na turnus jadą bez rodziców, zapewniamy swoich opiekunów. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego.

IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu

Rajd dla wolontariuszy maj 2015W sobotę 30 maja odbył się IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu organizowanym przez Biuro Wolontariatu Caritas oraz Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma. Trasa, którą wspólnie pokonaliśmy liczyła ok. 20 km. Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy w Sulejowie. Następnie przechodziliśmy przez kolejne miejscowości podziwiając przepiękne widoki. Rajd zakończyliśmy w Łęgu Ręczyńskim, w którym na uczestników czekał pyszny obiad i odpoczynek w ośrodku agroturystycznym położonym nad Pilicą.

Podsumowanie zbiórki w Kauflandzie

kaufland_zbiórka_1W przeprowadzonej w dniach 17 kwietnia - 30 maja 2015 roku zbiórce publicznej na rzecz pani Pauliny - pracownika marketu Kaufland, która straciła swoje mieszkanie w wyniku zalania po pożarze innego lokalu w kamienicy, w której mieszkała, udało się zebrać 1234,59 złotych. Łódzka Caritas zorganizowała zbiórkę we współpracy z hipermarketem Kaufland przy ul. Zgierskiej 104a w Łodzi. Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli naszą zbiórkę.