Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Grupy wsparcia dla młodzieży

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza wszystkich zainteresowanych  w przedziale wiekowym 16-24 lat na cotygodniowe spotkania dla osób, wychowujących się w rodzinach, w której występowała przemoc fizyczna lub psychiczna. Celem spotkań jest zmiana funkcjonowania w życiu prywatnym oraz zmiana podejścia do samego siebie. W ramach zajęć będą mieli Państwo okazję do pracy nad osobistymi problemami, postrzeganiem i rozumieniem siebie, a także poprawą relacji z innymi. Zajęcia, które będą bezpłatne odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Przyjdź na żużel. Pomóż nam pomagać!

zuzel_2015_1_240Rozpoczął się sezon żużlowy. 26 marca 2015 roku odbyła się konferencja prasowa i otwarcie sezonu w mieście. Klub Żużlowy Orzeł Łódź na kolejny sezon zaprosił łódzką Caritas, by była partnerem klubu. Dzięki temu możemy być obecni w środowisku żużlowym i podejmować wspólne działania na rzecz lokalnej społeczności. Na wszystkich ligowych rozgrywkach w Łodzi wolontariusze Caritas zbierać będą datki na działalność Biura Wolontariatu i świetlic środowiskowych Caritas. Najbliższy mecz w niedzielę, 24 maja. Prosimy o hojne wsparcie.

Wiosenny rajd podopiecznych świetlicy Caritas

rajd_piotrkowska_2015_1Wiosna, to wymarzony czas leśnych wędrówek. W sobotę, 9 maja, podopieczni ze Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ulicy Piotrkowskiej 85, wzięli udział w rajdzie pieszym pod hasłem: „Rowerem, z kijkami i pieszo Wzniesienia Łódzkie cieszą” organizowanym przez PTTK. Uczestnicy pokonali najdłuższą - 8-kilometrową trasę - zwiedzając uroczysko Wanny, dolinę Łagiewniczanki oraz Opadówkę.

Oliwka zorganizowała zbiórkę darów dla Nepalu

nepal_oliwka_1Siedmioletnia Oliwka Cieślaczyk, uczennica I klasy Szkoły Podstawowej nr 81 w Łodzi postanowiła pomóc dzieciom poszkodowanym w wyniku trzęsienia ziemi w Nepalu, jakie miało miejsce 25 kwietnia 2015 roku. Przy pomocy swojego taty przygotowała plakaty o zbiórce maskotek i odzieży, które znalazły się w szkole Oliwki i w zaprzyjaźnionych ze szkołą placówkach. W dniu 14 maja 2015 roku dyrektor łódzkiej Caritas, ks. Andrzej Partyka odwiedził dziewczynkę w szkole, żeby podziękować za jej inicjatywę.

Rajd seniorów z Domów Dziennego Pobytu Caritas

rajd ddzp 2015_1W sobotę, 9 maja 2015 roku odbył się pierwszy rajd seniorów z Domów Dziennego Pobytu Caritas. Uczestnicy spaceru, umówieni na placu Dąbrowskiego, przejechali autobusem MPK do Natolina za Nowosolną. Stamtąd przeszli trasę z Natolina do Wiączynia Dolnego. Droga prowadziła prze pola i Las Wiączyński, który jest rezerwatem przyrody. Towarzyszyła im piękna, słoneczna pogoda, wokół zieleń i śpiew ptaków.Nad stawem, gdzie odpoczywali i spożywali posiłek, akompaniowały im żaby.