Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać

Świętuj z nami 25 lat Caritas!

25 lat Caritas - zaproszenie do katedrySerdecznie zapraszamy na Mszę Świętą dziękczynną w roku jubileuszu 25-lecia charytatywnej działalności Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Uroczystej koncelebrze w łódzkiej archikatedrze, w Niedzielę Miłosierdzia Bożego - święto patronalne Caritas - 12 kwietnia 2015 roku, o godz. 14:00, przewodniczył będzie Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki. Po Mszy Świętej, w godzinie Miłosierdzia Bożego odmówimy wspólnie Koronkę do Miłosierdzia Bożego. Jubileuszowa liturgia jest okazją do spotkania wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób związani byli z łódzką Caritas i tych, którzy dopiero chcą nas poznać.

Alleluja! Jezus żyje!

wielkanoc_2015Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. (J 11, 25)

Miłosierny Bóg tak nas ukochał, że poświęcił swojego jedynego Syna, żebyśmy mieli życie. Chrystus przeszedł przez śmierć, zmartwychwstał i żyje. Ta prawda Wielkiej Nocy na zawsze odmieniła losy świata, losy każdego z nas.

Teraz jeszcze pozostaje nam zrobić krok dalej. Uwierzyć złożonej obietnicy: Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. Warto, bo zmartwychwstały Chrystus czeka na nas na drugim brzegu, gdzie śmierci już nigdy nie będzie…

Z życzeniami błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy
Dyrekcja i pracownicy

Jałmużna Wielkopostna Kapłanów Archidiecezji Łódzkiej 2015

Jałmużna wielkopostna kapłanów 2015W Wielki Czwartek przed południem, w bazylice archikatedralnej w Łodzi kapłani zgromadzeni wokół swojego Biskupa odprawili Mszę Świętą Krzyżma. Podczas uroczystej celebry księża posługujący w archidiecezji łódzkiej złożyli swoją jałmużnę kapłańską. Metropolita Łódzki poprosił, by swoją wielkopostną ofiarą wsparli budowę Domu Seniora w Kaszewicach - charytatywne dzieło archidiecezji łódzkiej, prowadzone przez łódzką Caritas.

Wielkanocne Dzieło Caritas 2015

chleb miłości 20157900 Chlebków Miłości, 5650 wielkanocnych baranków z białej czekolady oraz 11480 wielkanocnych świec – paschalików i woskowych pisanek – przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas 2015. Chlebki, baranki i świece dostępne są w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Jak co roku, pieniądze pozyskane z akcji podzielone zostaną pomiędzy parafie, szkoły i Caritas, by wspomóc na święta najbardziej potrzebujących. Niektóre parafie naszej archidiecezji organizują również zbiórkę żywności na śniadanie wielkanocne dla najuboższych parafian.

Akademia życia - konferencja podsumowująca

konferencja AZ 2015W dniu 26 marca 2015 roku, w siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej, odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Akademia życia”. Wzięli w niej udział absolwenci projektu, przedstawiciele Urzędu Miasta Łodzi, Wojewódzkiego Urzędu Pracy oraz dyrektorzy i pracownicy łódzkiej Caritas. Uczestnicy spotkania wysłuchali wypowiedzi trzech uczestniczek wszystkich edycji Akademii życia, która trwa od 2010 roku.