Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

Pomóż w organizacji kolonii letnich Caritas dla dzieci!

skarbonka_zbiórka_2W najbliższą niedzielę, 31 maja 2015 roku, we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka pieniężna do puszek na kolonie letnie dla dzieci, organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W tym roku przygotowujemy wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach w gm. Dłutów. W ośrodku Caritas dzieci wypoczywać będą na dwóch turnusach kolonijnych i dwóch turnusach rehabilitacyjnych. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie

Bezpłatne usługi mediatora

Zapraszamy osoby pozostające w konflikcie z rodziną, mające problemy prawne, zadłużone, zagrożone eksmisją do skorzystania z bezpłatnych usług mediatora. Mediacje mają na celu podjęcie próby doprowadzenia do ugodowego, satysfakcjonującego obie strony rozwiązania konfliktu na drodze dobrowolnych negocjacji prowadzonych przy udziale trzeciej osoby, neutralnej wobec stron i ich konfliktu, czyli mediatora, który wspiera przebieg negocjacji, łagodzi powstające napięcia i pomaga – nie narzucając jednak żadnego rozwiązania – w wypracowaniu kompromisu.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem"

logoBądźmyrazemWe wtorek, 2 czerwca 2015 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w IV Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane z biegu pieniądze przeznaczone zostaną na „Bilet dla brata” dla młodzieży ze Wschodu przybywającej na Światowe Dni Młodzieży w 2016 roku.

Rajd dla wolontariuszy i sympatyków wolontariatu

rajd wolontariuszy 2013Biuro Wolontariatu Caritas organizuje coroczny pieszy rajd dla wolontariuszy i sympatyków wolontariatu, do udziału w którym bardzo serdecznie zapraszamy! Kiedy? 30 maja 2015 roku. Gdzie? Na trasie Sulejów - Łęg Ręczyński (ok. 20 km). Za ile? Koszt rajdu wynosi 10 zł (w cenie przejazd autokarem, poczęstunek oraz ubezpieczenie). W celu zapisania się, prosimy o kontakt z Biurem Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Piotrkowskiej 85.

Grupy wsparcia dla młodzieży

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza wszystkich zainteresowanych  w przedziale wiekowym 16-24 lat na cotygodniowe spotkania dla osób, wychowujących się w rodzinach, w której występowała przemoc fizyczna lub psychiczna. Celem spotkań jest zmiana funkcjonowania w życiu prywatnym oraz zmiana podejścia do samego siebie. W ramach zajęć będą mieli Państwo okazję do pracy nad osobistymi problemami, postrzeganiem i rozumieniem siebie, a także poprawą relacji z innymi. Zajęcia, które będą bezpłatne odbywać się będą w godzinach popołudniowych.