Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

IV edycja Konkursu Grantowego RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ!

dbam o zdrowie 2015Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacja Pożytku Publicznego została Laureatem IV edycji Konkursu Grantowego RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ!, zorganizowanego przez Fundację „Dbam o Zdrowie”. Budżet projektu w wysokości 30 tysięcy złotych, z czego 15 tysięcy złotych pochodzi z Fundacji „Dbam o Zdrowie”, a 15 tysięcy złotych z budżetu naszej organizacji, przekazany zostanie na wsparcie w zakupie leków i środków medycznych dla osób chorych najbardziej potrzebujących. Z projektu pt.: „Ze zdrowiem Ci do twarzy” w naszej organizacji skorzysta łącznie około 150 osób.

Zbiórka ofiar na pomoc mieszkańcom Nepalu

napal_2015_1W niedzielę, 10 maja 2015 roku, we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek na pomoc mieszkańcom Nepalu. O dar serca i pomoc materialną poprosił wiernych naszej archidiecezji Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki. "W odpowiedzi na apel Papieża Franciszka o pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi w Nepalu i w krajach sąsiednich, Archidiecezja Łódzka pragnie okazać konkretny znak solidarności z ofiarami żywiołu." - napisał Metropolita Łódzki w swoim komunikacie.

Chłopiec w Oknie Życia w Pabianicach

okno życia w pabianicachW Oknie Życia w Pabianickim Centrum Medycznym znaleziony został 3,5-miesięczny chłopiec. W poniedziałek, 4 maja 2015 roku, o godz. 10.00 w szpitalu rozległ się dźwięk alarmu, informujący, że zostało otworzone Okno Życia. Pracownicy szpitala myśleli, że to kolejny fałszywy alarm. Tym razem okazało się jednak, że w koszyku leży niemowlę - chłopiec. Przy dziecku znalazły się również dokumenty, w których matka zrzeka się praw rodzicielskich.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2015 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach, usytuowanym w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny.

Pomóżmy mieszkańcom Brzezin!

BrzezinyŁódzka Caritas apeluje o pomoc mieszkańcom. W dniu 28 kwietnia 2015 roku nad miastem przeszła ulewa, która w ciągu 17 minut odebrała mieszkańcom Brzecin dorobek całego życia. Według informacji straży pożarnej kilkadziesiąt budynków jest zalanych. Skutki nawałnicy najbardziej odczuli mieszkańcy ul. Piłsudskiego, gdzie woda sięgała pierwszego piętra. Caritas Archidiecezji Łódzkiej włączyła się w akcję pomocy poszkodowanym mieszańcom Brzezin.