Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Wychowankowie SOSW w Koluszkach z wizytą u pensjonariuszy Domu Dziennego Pobytu

SOSWW dniu 27 kwietnia 2015 roku podopieczni Specjalistycznego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Koluszkach odwiedzili pensjonariuszy Domu Dziennego Pobytu. Młodzież wystawiła przedstawienie pt.: „Jeż”. Przedstawienie miało na celu uwrażliwić widza na akceptację i poszanowanie inności. Spektakl był bardzo wzruszający, o czym mówili sami pensjonariusze. Całe spotkanie przebiegło w bardzo przyjaznej atmosferze. Mamy nadzieję, że wychowankowie SOSW jeszcze kiedyś zaszczycą nas swoją obecnością.

Konkurs fotograficzny dla amatorów i profesjonalistów

konkurs fotoCo mogę wygrać? Pielgrzymkę do Ziemi Świętej!
Co muszę zrobić? Wykonać fotografię interpretującą hasło: "Lubisz to, tylko o tym nie wiesz" lub przedstawiającą dowolną formę charytatywnej działalności Caritas w metaforycznej formie.
Jak to zrobić? Wydrukować swoją pracę w formacie 30cmx40cm i wraz z wersją elektroniczną na CD lub DVD dostarczyć do Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Kolonie letnie Caritas 2015

kolonie_Caritas_2015_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem "Leśna Scena pod Sosnami". Organizując wypoczynek pod tym hasłem zabieramy uczestników kolonii do nietypowej wędrówki w świat Teatru, gdzie na scenie obok siebie występują sztuki wszelakie: aktorstwo, taniec, śpiew, plastyka. Warsztaty teatralne z elementami muzyki i tańca to zajęcia na których wszyscy – nawet Ci, którzy z teatrem nie mieli wcześniej nic wspólnego, będą mogli zaistnieć, wzmocnić pewność siebie, otworzyć się i odkryć w sobie to, co dotychczas pozostawało nieodkryte. Rozwinąć umiejętności, które przydają się w życiu codziennym.

XII Ogólnopolska Pielgrzymka Caritas do Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1Na zakończenie 71. Tygodnia Miłosierdzia, pod hasłem „Codziennie z miłością”, w sobotę, 18 kwietnia odbywa się XII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas. W Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach, szczególnym miejscu na duchowej mapie Polski, spotykają się pracownicy, wolontariusze, a także dobroczyńcy i sympatycy Caritas w Polsce. Z archidiecezji łódzkiej do krakowskich Łagiewniki wyjechało 300 pątników - wolontariuszy i opiekunów Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas.

"Nowe Mieszkanie" dla Pauliny - zbiórka w Kauflandzie

kaufland_zbiórka_1W dniach 17 kwietnia – 30 maja 2015 roku łódzka Caritas, we współpracy z hipermarketem Kaufland przy ul. Zgierskiej 104a w Łodzi, organizuje zbiórkę publiczną na rzecz pani Pauliny - pracownika marketu, która straciła swoje mieszkanie w wyniku zalania po pożarze innego lokalu w kamienicy, w której mieszkała. Serdecznie prosimy o hojne wsparcie zbiórki i pomoc, by rodzina pani Pauliny mogła zamieszkać w nowym mieszkaniu.