Bezdomny jest moim bliźnim - ks. Andrzej Partyka

2 procent dla Caritas

Dlaczego warto przekazać 2 procent dla łódzkiej Caritas i jak to zrobić - tłumaczy ks. Andrzej Partyka, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Bezpłatnie rozliczymy Twój PIT za 2014 rok

pit_bezplatnie_2015_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej pomoże w przygotowaniu rocznego rozliczenia podatku PIT wszystkim, którzy zechcą przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Zapraszamy do siedziby Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro), w godz. 8.30 – 16.00. Przypominamy, że Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacja Pożytku Publicznego zarejestrowana jest w KRS pod numerem 0000 274785.

XXIII Światowy Dzień Chorego 2015

dzien_chorego_2015_240W środę, 11 lutego 2015 roku, obchodzimy XXIII Światowy Dzień Chorego. Hasłem tegorocznego dnia są słowa z Księgi Hioba: "Niewidomemu byłem oczami, chromemu służyłem za nogi." (Hi 29, 15). Caritas w Polsce przygotowała obrazki z modlitwą za chorych i fragmentem orędzia papieża Franciszka na XXIII Światowy Dzień Chorego. Księża dyrektorzy i kapelan hospicjum domowego łódzkiej Caritas odwiedzają podopiecznych hospicjum.

Okna Życia - odpowiedzią na niechciane dzieci

okno_życia_piotrków_1Okno Życia to miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko bez narażania jego życia i zdrowia. To alternatywa dla porzucenia noworodka na śmietniku i pozbawienia go opieki. Caritas Archidiecezji Łódzkiej utworzyła trzy Okna Życia: w Piotrkowie Trybunalskim, Łodzi i Pabianicach. Oprócz Okien Życia Caritas w Łodzi działa jeszcze Okno Nadziei w II Szpitalu Miejskim im. L. Rydygiera, przy ul. Sterlinga 13. Dzięki funkcjonującym w naszej archidiecezji oknom uratowano życie 4 dzieci.

Wyniki zbiórki publicznej w 2014 roku

zbiórka żywności 2013 - 1Caritas Archidiecezji Łódzkiej w okresie od 28 marca do 30 grudnia 2014 roku prowadziła zbiórkę publiczną na terenie województwa łódzkiego, zgodnie z pozwoleniem nr 6/2014 o numerze PZI.622.2.2014.AW, wydanym przez Marszałka Województwa Łódzkiego w dniu 27 marca 2014 roku. Podczas organizowanych przez Caritas zbiórek żywności zebrano łącznie 30 484,68 kg artykułów spożywczych, które przeznaczono na pomoc podopiecznym Caritas. Serdecznie dziękujemy ofiarodawcom i darczyńcom za okazane wsparcie.