Kromka chleba dla sąsiada 2019

IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu

Rajd dla wolontariuszy maj 2015W sobotę 30 maja odbył się IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu organizowanym przez Biuro Wolontariatu Caritas oraz Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma. Trasa, którą wspólnie pokonaliśmy liczyła ok. 20 km. Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy w Sulejowie. Następnie przechodziliśmy przez kolejne miejscowości podziwiając przepiękne widoki. Rajd zakończyliśmy w Łęgu Ręczyńskim, w którym na uczestników czekał pyszny obiad i odpoczynek w ośrodku agroturystycznym położonym nad Pilicą.

Podsumowanie zbiórki w Kauflandzie

kaufland_zbiórka_1W przeprowadzonej w dniach 17 kwietnia - 30 maja 2015 roku zbiórce publicznej na rzecz pani Pauliny - pracownika marketu Kaufland, która straciła swoje mieszkanie w wyniku zalania po pożarze innego lokalu w kamienicy, w której mieszkała, udało się zebrać 1234,59 złotych. Łódzka Caritas zorganizowała zbiórkę we współpracy z hipermarketem Kaufland przy ul. Zgierskiej 104a w Łodzi. Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli naszą zbiórkę.

Pomóż w organizacji kolonii letnich Caritas dla dzieci!

skarbonka_zbiórka_2W najbliższą niedzielę, 31 maja 2015 roku, we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka pieniężna do puszek na kolonie letnie dla dzieci, organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W tym roku przygotowujemy wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach w gm. Dłutów. W ośrodku Caritas dzieci wypoczywać będą na dwóch turnusach kolonijnych i dwóch turnusach rehabilitacyjnych. Uprzejmie prosimy o hojne wsparcie

Bezpłatne usługi mediatora

Zapraszamy osoby pozostające w konflikcie z rodziną, mające problemy prawne, zadłużone, zagrożone eksmisją do skorzystania z bezpłatnych usług mediatora. Mediacje mają na celu podjęcie próby doprowadzenia do ugodowego, satysfakcjonującego obie strony rozwiązania konfliktu na drodze dobrowolnych negocjacji prowadzonych przy udziale trzeciej osoby, neutralnej wobec stron i ich konfliktu, czyli mediatora, który wspiera przebieg negocjacji, łagodzi powstające napięcia i pomaga – nie narzucając jednak żadnego rozwiązania – w wypracowaniu kompromisu.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem"

logoBądźmyrazemWe wtorek, 2 czerwca 2015 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w IV Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane z biegu pieniądze przeznaczone zostaną na „Bilet dla brata” dla młodzieży ze Wschodu przybywającej na Światowe Dni Młodzieży w 2016 roku.