Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

VIII Zbiórka żywności Caritas

zbiorka_grudzien_2013_1W dniach 13 – 14 marca 2015 roku, w 92 sklepach na terenie archidiecezji łódzkiej, przeprowadzona zostanie zbiórka żywności w ramach VIII Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Artykuły spożywcze z długim terminem przydatności przekażemy najuboższym w ramach pomocy doraźnej i akcji świątecznych. W tym roku do akcji włączyły się następujące miasta: Aleksandrów Łódzki, Bądków, Bełchatów, Brzeziny, Dobroń, Koluszki, Konstantynów Łódzki, Ksawerów, Moszczenica, Niewiadów, Pabianice, Poddębice, Piotrków Trybunalski, Rokiciny, Stryków, Tomaszów Mazowiecki, Tuszyn, Łask, Łódź, Zgierz. Akcja odbędzie w wybranych sklepach na terenie archidiecezji tj. Biedronka, Leclerc (Łódź), Carrefour, Tesco, Dino, Vobiano, Kaufland, Lidl, FHU Tina, Delikatesy w Będkowie.

Pomóż Krzysiowi zebrać pieniądze na operację

operacja KrzysiaW ósmym miesiącu życia u trzyletniego dziś Krzysia rozpoznano mózgowe porażenie dziecięce czterokończynowe spastyczne, padaczkę  objawową z napadami ogniskowymi oraz małogłowie. Krzyś nie siedzi samodzielnie, nie chodzi, nie pełza, nie widzi – wymaga ciągłej pomocy… Szansą dla Krzysia jest pilna operacja w Krakowie, która kosztuje 10.900 złotych. Sprawa jest pilna, bo operację wyznaczono na 8 marca. Prosimy o pilną pomoc!

Jałmużna wielkopostna 2015

skarbonka_jałmużna_wlkp_2015U progu Wielkiego Postu zapraszamy do udziału w ogólnopolskiej akcji „Jałmużna Wielkopostna”, której celem jest pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Akcja ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Łódzka Caritas przygotowała prawie 30 tysięcy tekturowych skarbonek, do których można wrzucać datki podczas całego okresu Wielkiego Postu. W Środę Popielcową we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas. Swoją jałmużnę złożą również kapłani archidiecezji łódzkiej - w tym roku Metropolita Łódzki zaprosił ich do wsparcia budowy Domu Seniora w Kaszewicach.

2 procent dla Caritas

Dlaczego warto przekazać 2 procent dla łódzkiej Caritas i jak to zrobić - tłumaczy ks. Andrzej Partyka, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Bezpłatnie rozliczymy Twój PIT za 2014 rok

pit_bezplatnie_2015_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej pomoże w przygotowaniu rocznego rozliczenia podatku PIT wszystkim, którzy zechcą przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Zapraszamy do siedziby Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro), w godz. 8.30 – 16.00. Przypominamy, że Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacja Pożytku Publicznego zarejestrowana jest w KRS pod numerem 0000 274785.