Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Wielkanocne Dzieło Caritas 2015

chleb miłości 20157900 Chlebków Miłości, 5650 wielkanocnych baranków z białej czekolady oraz 11480 wielkanocnych świec – paschalików i woskowych pisanek – przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas 2015. Chlebki, baranki i świece dostępne są w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Jak co roku, pieniądze pozyskane z akcji podzielone zostaną pomiędzy parafie, szkoły i Caritas, by wspomóc na święta najbardziej potrzebujących. Niektóre parafie naszej archidiecezji organizują również zbiórkę żywności na śniadanie wielkanocne dla najuboższych parafian.

Akademia życia - konferencja podsumowująca

konferencja AZ 2015W dniu 26 marca 2015 roku, w siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej, odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Akademia życia”. Wzięli w niej udział absolwenci projektu, przedstawiciele Urzędu Miasta Łodzi, Wojewódzkiego Urzędu Pracy oraz dyrektorzy i pracownicy łódzkiej Caritas. Uczestnicy spotkania wysłuchali wypowiedzi trzech uczestniczek wszystkich edycji Akademii życia, która trwa od 2010 roku.

Swim For a Dream - z Helu do Gdyni wpław

Adam_SFAD_1Swim For a Dream to indywidualna próba pokonania wpław tzw. Maratonu Morskiego czyli odcinka z Helu do Gdyni (18,5 km w linii prostej). To sportowy wyczyn i akcja charytatywna. Młody Łodzianin - Adam Jerzykowski - zmierzy się z własnymi ograniczeniami i zdobędzie fundusze dla trzech organizacji - Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Fundacji Marcina Gortata MG13 oraz Fundacji Gajusz. Cały okres przygotowań od 21 marca będzie można śledzić na stronie swimforadream.com i na portalach społecznościowych. Adam podejmie próbę morską w ostatni weekend lipca (24 - 26.07).

Bez Reszty 2015

Bez Reszty 2015Rodzinna gra planszowa, opowieść o początkach hospicjum domowego i pierwszych działaniach łódzkiej Caritas - to niektóre materiały umieszczone w piątym numerze pisma "Bez Reszty". Jego wydawcą jest od czterech lat Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie czytelnicy znajdą również m.in. list od abpa Marka Jędraszewskiego, wyznania jednego z darczyńców czy opinię absolwentki "Akademii Życia 3". Są też stałe rubryki - najnowsze wieści z Gdańskiej czy krzyżówka. "Bez Reszty" ukaże się 19 marca 2015 r. Pismo będzie rozdawane na kilkunastu najbardziej ruchliwych skrzyżowań Łodzi oraz w parafiach. Jego nakład wynosi 50 tysięcy egzemplarzy.

VIII Zbiórka żywności Caritas

zbiorka_grudzien_2013_1W dniach 13 – 14 marca 2015 roku, w 92 sklepach na terenie archidiecezji łódzkiej, przeprowadzona zostanie zbiórka żywności w ramach VIII Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Artykuły spożywcze z długim terminem przydatności przekażemy najuboższym w ramach pomocy doraźnej i akcji świątecznych. W tym roku do akcji włączyły się następujące miasta: Aleksandrów Łódzki, Bądków, Bełchatów, Brzeziny, Dobroń, Koluszki, Konstantynów Łódzki, Ksawerów, Moszczenica, Niewiadów, Pabianice, Poddębice, Piotrków Trybunalski, Rokiciny, Stryków, Tomaszów Mazowiecki, Tuszyn, Łask, Łódź, Zgierz. Akcja odbędzie w wybranych sklepach na terenie archidiecezji tj. Biedronka, Leclerc (Łódź), Carrefour, Tesco, Dino, Vobiano, Kaufland, Lidl, FHU Tina, Delikatesy w Będkowie.