Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Pomóż Krzysiowi zebrać pieniądze na operację

operacja KrzysiaW ósmym miesiącu życia u trzyletniego dziś Krzysia rozpoznano mózgowe porażenie dziecięce czterokończynowe spastyczne, padaczkę  objawową z napadami ogniskowymi oraz małogłowie. Krzyś nie siedzi samodzielnie, nie chodzi, nie pełza, nie widzi – wymaga ciągłej pomocy… Szansą dla Krzysia jest pilna operacja w Krakowie, która kosztuje 10.900 złotych. Sprawa jest pilna, bo operację wyznaczono na 8 marca. Prosimy o pilną pomoc!

Jałmużna wielkopostna 2015

skarbonka_jałmużna_wlkp_2015U progu Wielkiego Postu zapraszamy do udziału w ogólnopolskiej akcji „Jałmużna Wielkopostna”, której celem jest pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Akcja ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Łódzka Caritas przygotowała prawie 30 tysięcy tekturowych skarbonek, do których można wrzucać datki podczas całego okresu Wielkiego Postu. W Środę Popielcową we wszystkich parafiach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek na charytatywną działalność Caritas. Swoją jałmużnę złożą również kapłani archidiecezji łódzkiej - w tym roku Metropolita Łódzki zaprosił ich do wsparcia budowy Domu Seniora w Kaszewicach.

2 procent dla Caritas

Dlaczego warto przekazać 2 procent dla łódzkiej Caritas i jak to zrobić - tłumaczy ks. Andrzej Partyka, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Bezpłatnie rozliczymy Twój PIT za 2014 rok

pit_bezplatnie_2015_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej pomoże w przygotowaniu rocznego rozliczenia podatku PIT wszystkim, którzy zechcą przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Zapraszamy do siedziby Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro), w godz. 8.30 – 16.00. Przypominamy, że Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacja Pożytku Publicznego zarejestrowana jest w KRS pod numerem 0000 274785.

XXIII Światowy Dzień Chorego 2015

dzien_chorego_2015_240W środę, 11 lutego 2015 roku, obchodzimy XXIII Światowy Dzień Chorego. Hasłem tegorocznego dnia są słowa z Księgi Hioba: "Niewidomemu byłem oczami, chromemu służyłem za nogi." (Hi 29, 15). Caritas w Polsce przygotowała obrazki z modlitwą za chorych i fragmentem orędzia papieża Franciszka na XXIII Światowy Dzień Chorego. Księża dyrektorzy i kapelan hospicjum domowego łódzkiej Caritas odwiedzają podopiecznych hospicjum.