Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Caritas najchętniej wspieraną organizacją charytatywną

wspieram_2015Caritas jest najpopularniejszą i najchętniej wspieraną organizacją charytatywną w Polsce – wynika z przeprowadzonego w grudniu 2014 roku badania TNS OBOP. Kolejne miejsca zajmują Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy i Polski Czerwony Krzyż. Po wstępnej deklaracji dotyczącej gotowości do wspierania organizacji dobroczynnych, TNS OBOP zapytał Polaków, jaką konkretnie organizację byliby skłonni wesprzeć finansowo. Respondentów poproszono o spontaniczne wymienienie nazw tych organizacji.

25-lecie Caritas Polska w Łodzi

25-lecie logo 220Spotkaniem poświęconym pomocy dla osób niepełnosprawnych świętować będzie w Łodzi 25-lecie swojego istnienia Caritas Polska. Całość odbędzie się 18 stycznia 2015 roku, a rozpocznie o godz. 15.00 Mszą świętą w łódzkiej katedrze pod przewodnictwem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Po liturgii, w auli Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, zaplanowana jest konferencja o wsparciu dla niepełnosprawnych.

Podaruj Caritas 1% podatku - rozlicz swój PIT online

Program do rozliczania PIT 2013 online - e-pity 2012Już dziś można rozliczyć swój podatek online, korzystając ze sprawdzonej przez lata aplikacji e-pity. Każdy z nas, podatników, może przekazać 1% swojego podatku dochodowego nas rzecz charytatywnej działalności Caritas. Uprzejmie prosimy wszystkich naszych dobrodziejów i przyjaciół o przekazywanie 1% swojego podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacji Pożytku Publicznego, która zarejestrowana jest w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem: 0000274785. Opowiedzcie o naszej działalności również swoim bliskim, przyjaciołom, sąsiadom i znajomym. 1 procent nic nie kosztuje, a może zdziałać wiele dobra!

Boże Narodzenie 2014

BN2014_240Naród kroczący w ciemnościach ujrzał światłość wielką; nad mieszkańcami kraju mroków światło zabłysło. (Iz 9, 1)

Chrystus przyszedł na świat pośród ciemnej nocy i rozproszył jej mrok. Światło Jego Miłości jaśnieje nad każdym z nas. Pozwólmy, by to światło jaśniało z naszych serc i było dla innych znakiem Bożej obecności pośród nas.

Dyrekcja i pracownicy

Wspólnota Caritas przy wigilijnym stole

wigilia_caritas_2014_2Mszą świętą koncelebrowaną pod przewodnictwem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego rozpoczęło się spotkanie wigilijne wspólnoty łódzkiej Caritas. W sobotę, 20 grudnia 2014 roku, najpierw przy eucharystycznym stole, a potem przy tym tradycyjnym, wigilijnym, zgromadziło się prawie 500 podopiecznych 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Towarzyszyli im pracownicy Caritas oraz przełożeni i klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi.