Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

Głodni wiedzy - kolacja finałowa

kolacja_glodni_wiedzy_1Przygotowaną wspólnie z szefem kuchni Caritas kolacją, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, zakończyli projekt „Głodni wiedzy”. Spotkanie odbyło się we wtorek, 21 października 2014 roku, o godz. 18.00, w restauracji Nowa Łódź, w Forum 76. Business Center, przy Al. Piłsudskiego 76. Goście skosztowali potraw, które swoje źródło mają w wielokulturowej Łodzi. Było pysznie i pięknie, a serwis na medal! Młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali od gości gromkie brawa.

Parafialne Zespoły Caritas w Drzewocinach

skupienie_pzc_2014_1W dniach 17 – 19 października 2014 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbyło się skupienie Parafialnych Zespołów Caritas, w którym wzięło udział ponad trzydziestu wolontariuszy z dziesięciu parafii z terenu Łodzi, Bełchatowa, Brzezin i Koluszek. Celem spotkania było pogłębienie formacji duchowej członków PZC, a także przemyślenie i przedyskutowanie sposobów pracy i wszelkich działań podejmowanych w Zespołach. Program przygotował i skupienie poprowadził ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas.

U Prząśniczki

u_prząśniczki_2014_1„U Prząśniczki” to nazwa nowego projektu, który realizowany jest przez kadrę i wychowanków Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas, przy ul. Piotrkowskiej 85, w Łodzi. Już sama nazwa wskazuje czego dotyczyć będą wszelkie podejmowane w ramach projektu działania. Uczestnicy dowiedzą się skąd bierze się wzór na tkaninie, spróbują sami zaprojektować  i nadrukować taki wzór, odwiedzą miejsca związane z historią fabrykanckiej Łodzi, będą uczyli się filcowania i podstaw tkania.

Centrum Usług Społecznych - dziękujemy za głosy!

dziękujemy_BO_2014_1Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zagłosowali w dniach 20 - 28 września 2014 roku na popierany przez łódzką Caritas projekt Centrum Usług Społecznych. Słowa wdzięczności kierujemy do pracowników i wolontariuszy Caritas, opiekunów i członków Parafialinych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Księży Proboszczów i Duszpasterzy łódzkich parafii, którzy pomagali, by projekt dedykowany potrzebującym pomocy łodzianom zyskał jak największą liczbę głosów. Dzięki Państwu udało się pozyskać 8216 głosów, co uplasowało projekt na 5. miejscu. Niestety nie znalazł się w grupie projektów objętych finansowaniem w ramach budżetu obywatelskiego. Dziękujemy, że mogliśmy na Was liczyć!

V Rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

5_rajd_skc_2014- Piąty rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas uważam za otwarty - ogłosił - ku uciesze wszystkich - ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas, w środę rano (15 października 2014), w ośrodku kolonijnym w Łasku-Kolumnie. Następnie wniesiono uroczyście ikonę krzyża, a klerycy Wyższego Seminarium Duchownego poprowadzili modlitwę. Klerycki zespół animował śpiew przez cały dzień w Kolumnie. Po słodkim śniadaniu trzystu młodych wolontariuszy Caritas z 26 Szkolnych Kół wyruszyło na dwie trasy rajdu po okolicznych lasach. Podczas wędrówki i punktów orientacyjnych poznawali życie i działalność św. Jana Pawła II.