Uczynki Caritas- Grzeszących upominać

Kościół w służbie ubogim 2014

kosciol_w_sluzbie_2014W dniu 16 października 2014 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz trzeci zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona została msza świętą dziękczynną za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Po liturgii nasze cztery organizacje przygotowały dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek  – 1800 porcji kapuśniaku, który wydany został na Placu Katedralnym.

26 sierpnia 2014
Turnus rehabilitacyjny dla dzieci w Drzewocinach 2014

turnus_dla_dzieci_2014W dniach 13 - 26 sierpnia 2014 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach, odbył się turnus rehabilitacyjny dla dzieci. Łódzka Caritas organizuje turnusy rehabilitacyjne dla dzieci w Drzewocinach od ponad 10 lat. Dla ich uczestników to najczęściej jedyna okazja, by wyjść z domu i spotkać się w gronie znajomych.

Seniorzy udekorowali swój dom

jesien_ddzp_1W dniu 14 października seniorki Domu Dziennego Pobytu Caritas, przy ul. Czarnieckiego 4, spotkały się na wspólnym układaniu bukietów z suszonych liści. Jesień ubogaciła nasze parki i skwery płomiennymi kolorami drzew i by dłużej cieszyć oczy takimi widokami, postanowiliśmy skomponować bukiety, które teraz dekorują nasz Dom. Liście zostały zebrane przez wychowanków Świetlicy podczas jednego ze spacerów, a dziś panie wyczarowały z nich piękne kompozycje.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2014

kremówka_2014_1W niedzielę, 12 października 2014 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 36 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 7500 ciastek.

Przekaż ciepło - pierwszy tysiąc na opał

przekaz_ciepło_zdj_1Za nami pierwszy miesiąc kampanii "Przekaż ciepło", w ramach której zbieramy elektrośmieci. Z pozyskanych w ten sposób środków zakupujemy opał na zimę dla potrzebujących. We wrześniu udało się pozyskać 6519 kg elektrośmieci. Otrzymaliśmy z tego tytułu 977,85 zł. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz apel i przynieśli elektrośmieci.