Uczynki Caritas- Podróżnych w dom przyjąć

Centrum Usług Społecznych - dziękujemy za głosy!

dziękujemy_BO_2014_1Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zagłosowali w dniach 20 - 28 września 2014 roku na popierany przez łódzką Caritas projekt Centrum Usług Społecznych. Słowa wdzięczności kierujemy do pracowników i wolontariuszy Caritas, opiekunów i członków Parafialinych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Księży Proboszczów i Duszpasterzy łódzkich parafii, którzy pomagali, by projekt dedykowany potrzebującym pomocy łodzianom zyskał jak największą liczbę głosów. Mamy nadzieję na pomyślny finał!

Łódzka Caritas na konferencji "Kościół Łódzki Anno Domini 2014"

ks_Andrzej_press_24025 września 2014 roku, w łódzkiej Kurii Metropolitalnej odbyła się coroczna konferencja, podczas której przedstawiono działalność Kościoła łódzkiego w ciągu ostatniego roku i zaprezentowano plany na najbliższe miesiące. O działalności Caritas poinformował ks. Andrzej Partyka nowy dyrektor łódzkiej Caritas. Ks. Partyka przypomniał o stałych już inicjatywach, które co roku organizuje Caritas takich jak: Tornister pełen uśmiechu, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Dzień Walki z ubóstwem, który obchodzimy 16 października czy Serce na Gwiazdkę.

Caritas poszukuje dostawcy opału

w związku z realizacją przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej projektu  „Jesteś z nami” – organizacja pomocy materialnej dla rodzin z dziećmi, znajdujących się w trudnej sytuacji bytowej finansowanego ze Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zapraszA do złożenia oferty, której przedmiotem jest zakup opału wraz z dowozem dla beneficjentów projektu z województwa łódzkiego. Wsparciem zostanie objętych 300 rodzin z terenu województwa łódzkiego.

Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością

opieka_niepełnosprawni_2014_1Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od wielu lat realizuje różnorakie projekty skierowane do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Współpracuje z pracodawcami, którzy zatrudniają osoby niepełnosprawny i także sama Caritas tworzy stanowiska pracy dla takich osób.  Realizując różne działania związane z osobami niepełnosprawnymi dostrzegliśmy wśród członków ich rodzin, wśród osób, które chcą pracować z osobami niepełnosprawnymi, ale także wśród specjalistów, którzy pracują z takim osobami zapotrzebowanie na usystematyzowaną, pełniejszą wiedzę, jak zaktywizować społecznie i/bądź zawodowo osoby, które posiadają niepełnosprawność.

Centrum Usług Społecznych - popieramy, głosujemy!

BO_2014_240Już dziś serdecznie zapraszamy głosowania na zadanie ogólnomiejskie zgłoszone do Budżetu Obywatelskiego. Pod numerem L 0199 umieszczony został projekt Centrum Usług Społecznych, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie potrzebujących pomocy łodzian.  W Centrum Usług Społecznych ubodzy mieszkańcy naszego miasta będą mogli skorzystać ze wsparcia pracowników socjalnych jak i paczek żywnościowych, odzieży, pralni społecznej, prysznica. Dodatkowo będzie możliwość wypożyczenia sprzętu rehabilitacyjnego. Na projekt można głosować w dniach 20 – 28 września 2014 roku.