Przedszkolaki na dzień dobry :)

Seniorzy w akcji

Seniorzy_śpiewCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym”. Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna osób w wieku emerytalnym  i osób z niepełnosprawnością poprzez prowadzenie działań zmierzających do wyjścia z izolacji. Uczestnikom projektu proponowane są wyjścia kulturalne (m.in.: do kin i teatrów), wycieczki z przewodnikiem po Łodzi, zajęcia taneczne oraz muzyczne, warsztaty kulinarne, nordic walking oraz spotkania klubu dyskusyjnego.

Podopieczni świetlic Caritas rozpoczynają rok szkolny

tornister_świetlice_2014W dniu 5 września 2014 roku podopieczni specjalistycznych świetlic środowiskowych Caritas oraz świetlicy podwórkowej uczestniczyli we mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego. Po liturgii ks. Andrzej Partyka – dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej – poświęcił plecaki, które następnie zostały przekazane podopiecznym naszych świetlic.

Sprawni cywilizacyjnie

sprawni cywilizacyjnieProjekt „Sprawni cywilizacyjnie” jest skierowany do osób w wieku 55+. Jego głównym celem jest aktywizacja społeczna seniorów. W ramach projektu odbędą się warsztaty „Jak mnie widzą, tak mnie piszą”, „Akademia kulinarna dla seniora”, „Pułapki współczesnego świata”, „Z babcią i dziadkiem nigdy się nie będziesz nudził”, zajęcia przeciwdziałające e-wykluczeniu seniorów.

Oddaj elektorśmieci – przekaż ciepło!

przekaż ciepłoOd 1 września 2014 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła zbiórkę elektrośmieci. Kampania „Przekaż ciepło” ma na celu wsparcie najbiedniejszych mieszkańców naszej archidiecezji poprzez pomoc w ogrzaniu mieszkania zimą. Każda osoba, która zechce wesprzeć akcję może przynieść do Magazynu Caritas, (ul. Wólczańska 108) elektrośmieci, czyli urządzenia działające na prąd lub baterie (m.in.:  telewizory, telefony komórkowe, żelazka, zabawki działające na baterie, komputery, radia, kable, świetlówki itp.).

Tornister pełen uśmiechów 2014

tornister-dzieckoTrwa wydawanie wyprawek szkolnych dzieciom z najuboższych rodzin archidiecezji łódzkiej. Dzięki wsparciu sponsorów, parafian i ludzi dobrej woli udało się nam przygotować 2300 wyprawek, które już trafiają do dzieci. 6 – letnia Patrycja, która swoją wyprawkę odbierała 1 września, oglądając  zawartość plecaka stwierdziła, że będzie miała najfajniejsze farby w klasie.