Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Bezdomni na Jasnej Górze 2014

bezdomni_JG_2014Deszcz nie zniechęcił nikogo do pielgrzymowania i umocnienia w Duchu. Pod hasłem zaczerpniętym z Księgi Psalmów „Bogu ufam, nie będę się lękał”, w sobotę 8 listopada 2014 roku, na Jasnej Górze, dziewiąty już raz, spotkali się bezdomni z całej Polski - podopieczni ośrodków prowadzonych przez Caritas diecezjalne oraz placówek współpracujących z Caritas. Z archidiecezji łódkiej na Jasną Górę pojechało 50 podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas i schroniska im. Brata Alberta w Łodzi.

Spotkanie wolontariuszy Światowych Dni Młodzieży w Drzewocinach

SDM_Drzewociny_2014Ponad 100 młodych osób wzięło udział w spotkaniu dla studentów przygotowującym do posługi wolontariatu podczas Światowych Dni Młodzieży w 2016 roku. Spotkanie odbyło się w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach. Przez 3 dni wolontariusze poznają się, dzielą się doświadczeniami i umiejętnościami, a także swoim doświadczeniem Boga i wiary, wszystko po to, by jak najlepiej przygotować się, zarówno do spotkania z Ojcem Świętym, jak i do Festiwalu Młodych, który odbędzie się w Łodzi.

Listopadowa msza w intencji osób w żałobie, osieroconych oraz ich bliskich zmarłych

msza za zmarłychHospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zaprasza wszystkich, którzy doświadczyli utraty kogoś bliskiego na Eucharystię w intencji osób w żałobie, osieroconych oraz ich bliskich zmarłych. Koncelebrowana Msza Święta pod przewodnictwem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego zostanie odprawiona w Łódzkiej Archikatedrze w sobotę, 15 listopada 2014 roku, o godzinie 18:00. Bezpośrednio po Mszy Świętej zaprasza się do wysłuchania konferencji zatytułowanej „Żałoba a płeć”, którą wygłosi ks. dr Tomasz Falak.

Głodni wiedzy - kolacja finałowa

kolacja_glodni_wiedzy_1Przygotowaną wspólnie z szefem kuchni Caritas kolacją, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, zakończyli projekt „Głodni wiedzy”. Spotkanie odbyło się we wtorek, 21 października 2014 roku, o godz. 18.00, w restauracji Nowa Łódź, w Forum 76. Business Center, przy Al. Piłsudskiego 76. Goście skosztowali potraw, które swoje źródło mają w wielokulturowej Łodzi. Było pysznie i pięknie, a serwis na medal! Młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali od gości gromkie brawa.

Parafialne Zespoły Caritas w Drzewocinach

skupienie_pzc_2014_1W dniach 17 – 19 października 2014 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbyło się skupienie Parafialnych Zespołów Caritas, w którym wzięło udział ponad trzydziestu wolontariuszy z dziesięciu parafii z terenu Łodzi, Bełchatowa, Brzezin i Koluszek. Celem spotkania było pogłębienie formacji duchowej członków PZC, a także przemyślenie i przedyskutowanie sposobów pracy i wszelkich działań podejmowanych w Zespołach. Program przygotował i skupienie poprowadził ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas.