Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

U Prząśniczki

u_prząśniczki_2014_1„U Prząśniczki” to nazwa nowego projektu, który realizowany jest przez kadrę i wychowanków Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas, przy ul. Piotrkowskiej 85, w Łodzi. Już sama nazwa wskazuje czego dotyczyć będą wszelkie podejmowane w ramach projektu działania. Uczestnicy dowiedzą się skąd bierze się wzór na tkaninie, spróbują sami zaprojektować  i nadrukować taki wzór, odwiedzą miejsca związane z historią fabrykanckiej Łodzi, będą uczyli się filcowania i podstaw tkania.

Centrum Usług Społecznych - dziękujemy za głosy!

dziękujemy_BO_2014_1Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zagłosowali w dniach 20 - 28 września 2014 roku na popierany przez łódzką Caritas projekt Centrum Usług Społecznych. Słowa wdzięczności kierujemy do pracowników i wolontariuszy Caritas, opiekunów i członków Parafialinych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Księży Proboszczów i Duszpasterzy łódzkich parafii, którzy pomagali, by projekt dedykowany potrzebującym pomocy łodzianom zyskał jak największą liczbę głosów. Dzięki Państwu udało się pozyskać 8216 głosów, co uplasowało projekt na 5. miejscu. Niestety nie znalazł się w grupie projektów objętych finansowaniem w ramach budżetu obywatelskiego. Dziękujemy, że mogliśmy na Was liczyć!

V Rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

5_rajd_skc_2014- Piąty rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas uważam za otwarty - ogłosił - ku uciesze wszystkich - ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas, w środę rano (15 października 2014), w ośrodku kolonijnym w Łasku-Kolumnie. Następnie wniesiono uroczyście ikonę krzyża, a klerycy Wyższego Seminarium Duchownego poprowadzili modlitwę. Klerycki zespół animował śpiew przez cały dzień w Kolumnie. Po słodkim śniadaniu trzystu młodych wolontariuszy Caritas z 26 Szkolnych Kół wyruszyło na dwie trasy rajdu po okolicznych lasach. Podczas wędrówki i punktów orientacyjnych poznawali życie i działalność św. Jana Pawła II.

Kościół w służbie ubogim 2014

kosciol_w_sluzbie_2014W dniu 16 października 2014 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz trzeci zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona została msza świętą dziękczynną za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Po liturgii nasze cztery organizacje przygotowały dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek  – 1800 porcji kapuśniaku, który wydany został na Placu Katedralnym.

26 sierpnia 2014
Turnus rehabilitacyjny dla dzieci w Drzewocinach 2014

turnus_dla_dzieci_2014W dniach 13 - 26 sierpnia 2014 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach, odbył się turnus rehabilitacyjny dla dzieci. Łódzka Caritas organizuje turnusy rehabilitacyjne dla dzieci w Drzewocinach od ponad 10 lat. Dla ich uczestników to najczęściej jedyna okazja, by wyjść z domu i spotkać się w gronie znajomych.