Wielkanoc 2019

Święty Mikołaj zapukał do drzwi

SNG_2014_dyrC+dyrAAkcja "Serce na gwiazdkę" zmierza ku końcowi. W Łodzi Święty Mikołaj odwiedził w domach już wszystkie dzieci objęte akcją. Teraz uda się do dzieci zamieszkałych poza Łodzią. 9 grudnia 2014 roku w role Świętego Mikołaja wcielił się ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas, a w rolę Aniołka - Anna Olszyńska, dyrektor Hotelu andel's w Łodzi. Odwiedzili czwórkę rodzeństwa i ich mamę i obdarowali wszystkich gwiazdkowymi prezentami.

Ksiądz Arcybiskup w akcji "Serce na gwiazdkę"

SNG_2014_abpW poniedziałkowe popołudnie, 8 grudnia 2014 roku, w ramach akcji "Serce na gwiazdkę", jedną z łódzkich rodzin odwiedził Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki. Po osobistym spotkaniu z członkami 4-osobowej rodziny, Metropolita Łódzki przekazał przygotowane przez Caritas gwiazdkowe prezenty dla dzieci oraz paczkę rodzinną. Obecni w domu chłopcy zapragnęli przymierzyć biskupią piuskę, w której było im do twarzy. - Może kiedyś zostaniecie biskupami - uśmiechali się dorośli.

Adwentowe skupienie wolontariuszy SKC 2014

skupienie_skc_2014_1W uroczystość Niepokalanego Poczęcia NMP, 8 grudnia 2014 roku, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas w archidiecezji łódzkiej spotkali się w kościele Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi, na corocznym skupieniu adwentowym. Koncelebrowanej mszy świętej przewodniczył ks. prałat Jacek Ambroszczyk, a homilię wygłosił ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas.

Strefa Dzieciom 2014

strefa dzieciom 2014Zarząd Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej S.A. wspólnie z Caritas Archidiecezji Łódzkiej już po raz 16. podjął inicjatywę zorganizowania charytatywnej akcji pomocy dzieciom – „Strefa Dzieciom”. Przedsięwzięcie, wzorem lat ubiegłych, jest realizowane dzięki wsparciu finansowemu inwestorów strefowych i Partnerów ŁSSE. Zaproszenia na specjalnie przygotowany spektakl w dniu 6 grudnia 2014 roku, o godz. 11.00, do Teatru Wielkiego, otrzymało ponad tysiąc dzieci z całego województwa łódzkiego. Maluchy obejrzały spektakl „Dziadek do orzechów”, a na koniec zostały obdarowane specjalnie na ten cel przygotowanymi prezentami.

Kolejni patroni z wizytą u dzieci

SNG_2014_prezyd+JGW piątek, 5 grudnia 2014 roku, gwiazdkowymi prezentami obdarowali dzieci: Święty Mikołaj - Jacek Grudzień, dyrektor TVP Łódź i Hanna Zdanowska - prezydent Miasta Łodzi. Patroni akcji "Serce na gwiazdkę" odwiedzili 8-osobową rodzinę przy ul. Wierzbowej w Łodzi. Mikołaj, Anioł i wszyscy, którzy im towarzyszyli długo nie zapomną tej wizyty. - Rzadko dziś spotyka się takie rodziny, pełne miłości i szacunku, i takie pogodne, mimo codziennych trudności - wymieniali opinie tuż po wyjściu z domu.