Kromka chleba dla sąsiada 2019

Wspólnota Caritas przy wigilijnym stole

wigilia_caritas_2014_2Mszą świętą koncelebrowaną pod przewodnictwem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego rozpoczęło się spotkanie wigilijne wspólnoty łódzkiej Caritas. W sobotę, 20 grudnia 2014 roku, najpierw przy eucharystycznym stole, a potem przy tym tradycyjnym, wigilijnym, zgromadziło się prawie 500 podopiecznych 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Towarzyszyli im pracownicy Caritas oraz przełożeni i klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi.

XX Wigilia Charytatywna Radia Łódź

wigilia_mtl_2014Prawie 300 osób ubogich, samotnych i bezdomnych zasiadło przy wigilijnym stole w czwartek, 18 grudnia 2014 roku w siedzibie Międzynarodowych Targów Łódzkich. Po raz dwudziesty wigilię charytatywną zorganizowało Radio Łódź. Pomagało 80 wolontariuszy łódzkiej Caritas i łódzkiego oddziału PCK. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski.

Ks. Sebastian Krawczyk zastępcą dyrektora Caritas

ks. SebastianDekretem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego z dnia 13 grudnia 2014 roku, ks. Sebastian Krawczyk powołany został na stanowisko zastępcy dyrektora Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Ksiądz Sebastian pracował wcześniej w parafiach w Srocku i w Koluszkach, gdzie w tamtejszych szkołach założył Szkolne Koła Caritas.

Ks. Zdzisław Kuropatwa zastępcą dyrektora Caritas

ks. ZdzisławDekretem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego z dnia 13 grudnia 2014 roku, ks. kanonik Zdzisław Kuropatwa powołany został na stanowisko zastępcy dyrektora Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Ksiądz Zdzisław zajmował się będzie budową, założeniem i prowadzeniem nowego dzieła łódzkiej Caritas - Domu Seniora "Pomocna Dłoń" w Kaszewicach, gdzie jest proboszczem parafii Świętej Trójcy.

VII Zbiórka Żywności Caritas

zbiorka_grudzien_2013_1W piątek i sobotę, 12 i 13 grudnia 2014 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, siódmą już, zbiórkę żywności, w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w ponad 90 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, poloMarket, E.Leclerc, Piotr i Paweł, Sam Scan i Vobiano w Łodzi, Aleksandrowie Łódzkim, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Moszczenicy, Poddębicach i Ksawerowie.