Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Seniorzy udekorowali swój dom

jesien_ddzp_1W dniu 14 października seniorki Domu Dziennego Pobytu Caritas, przy ul. Czarnieckiego 4, spotkały się na wspólnym układaniu bukietów z suszonych liści. Jesień ubogaciła nasze parki i skwery płomiennymi kolorami drzew i by dłużej cieszyć oczy takimi widokami, postanowiliśmy skomponować bukiety, które teraz dekorują nasz Dom. Liście zostały zebrane przez wychowanków Świetlicy podczas jednego ze spacerów, a dziś panie wyczarowały z nich piękne kompozycje.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2014

kremówka_2014_1W niedzielę, 12 października 2014 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 36 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 7500 ciastek.

Przekaż ciepło - pierwszy tysiąc na opał

przekaz_ciepło_zdj_1Za nami pierwszy miesiąc kampanii "Przekaż ciepło", w ramach której zbieramy elektrośmieci. Z pozyskanych w ten sposób środków zakupujemy opał na zimę dla potrzebujących. We wrześniu udało się pozyskać 6519 kg elektrośmieci. Otrzymaliśmy z tego tytułu 977,85 zł. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz apel i przynieśli elektrośmieci.

Centrum Usług Społecznych - dziękujemy za głosy!

dziękujemy_BO_2014_1Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zagłosowali w dniach 20 - 28 września 2014 roku na popierany przez łódzką Caritas projekt Centrum Usług Społecznych. Słowa wdzięczności kierujemy do pracowników i wolontariuszy Caritas, opiekunów i członków Parafialinych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Księży Proboszczów i Duszpasterzy łódzkich parafii, którzy pomagali, by projekt dedykowany potrzebującym pomocy łodzianom zyskał jak największą liczbę głosów. Mamy nadzieję na pomyślny finał!

Łódzka Caritas na konferencji "Kościół Łódzki Anno Domini 2014"

ks_Andrzej_press_24025 września 2014 roku, w łódzkiej Kurii Metropolitalnej odbyła się coroczna konferencja, podczas której przedstawiono działalność Kościoła łódzkiego w ciągu ostatniego roku i zaprezentowano plany na najbliższe miesiące. O działalności Caritas poinformował ks. Andrzej Partyka nowy dyrektor łódzkiej Caritas. Ks. Partyka przypomniał o stałych już inicjatywach, które co roku organizuje Caritas takich jak: Tornister pełen uśmiechu, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Dzień Walki z ubóstwem, który obchodzimy 16 października czy Serce na Gwiazdkę.