Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać

Dziękujemy!

Akademia - dziękujemy

W dniu 17 sierpnia 2014 roku zakończyło się internetowe głosowanie na najlepsze projekty wspierające rozwój mieszkańców województwa łódzkiego w ramach konkursu  ŁÓDZKIE PROMUJE KAPITALNE POMYSŁY.

Dzięki Waszym głosom zajęliśmy 2 miejsce z wynikiem 31,9%.

Solidarni z powodzianami powiatu limanowskiego

powodz_limanowa_2014_1Łódzka Caritas apeluje o pomoc mieszkańcom powiatu limanowskiego w Małopolsce, poszkodowanym przez powódź. Według informacji straży pożarnej na terenie powiatu limanowskiego zalanych zostało 257 budynków. Najwięcej – 175- w Kasince Małej, a także m.in. w Kasinie Wielkiej, Jodłowniku. W powiecie limanowskim trwa wielkie sprzątanie i szacowanie strat. Wszyscy obawiają się kolejnej burzy. Pomoc powodzianom niesie Caritas Archidiecezji Krakowskiej, która rozpoczęła zbiórkę darów rzeczowych oraz pieniędzy. Pomóżmy i my. Każda złotówka niesie pomoc!

Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski u kolonistów w Drzewocinach

kolonie_III_2014_abpW święto Przemienienia Pańskiego, 6 sierpnia 2014 roku, kolonistów w ośrodku Caritas w Drzewocinach odwiedził Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki. Ksiądz Arcybiskup trafił na drzewociński średniowieczny jarmark, odprawił świąteczną Eucharystię i zjadł z uczestnikami kolonii kolację. Gość wymienił się z kolonistami podarunkami - ofiarował pamiątkowe obrazki i lody, a otrzymał rycerską tarczę i miecz.

Czy dziś zagłosowałeś na Akademię Życia 3?

Akademia życia - głosuj!Już tylko do 17 sierpnia 2014 roku można głosować na projekt realizowany przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej „Akademia życia 3”. Zachęcamy Państwa do oddania głosu na projekt realizowany przez pracowników Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej na rzecz osób w wieku 18 – 30 lat. To już 3 edycja projektu, który przynosi konkretne rezultaty.

Jarmark średniowieczny w Drzewocinach

kolonie_III_2014_1Myszki z szyszki, biżuteria dla księżniczek, ryngrafy, korony, husarskie skrzydła i bony anulujące kary - to tylko część oferty średniowiecznego jarmarku, który zorganizowany został w Werandzie u Juranda w Drzewocinach. Całe bogactwo jarmarczych straganów można było zakupić za specjalną kolonijną walutę - rycerskie denary. A wszystko, co pojawiło się na jarmarku wykonane zostało własnoręcznie przez młodych rycerzy i damy drzewocińskiego dworu. Oko na wszystko miała książęca para - Wyszehrad i Scholastyka.