Bezdomni - pan Krzysztof

Zagłosuj na kapitalny pomysł!

AZ3_konkursZ radością zawiadamiamy, że projekt „Akademia życia 3” został wytypowany przez Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi do konkursu „Łódzkie promuje kapitalne pomysły”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego oraz WUP w Łodzi. Celem konkursu jest promocja projektów wspierających rozwój województwa łódzkiego dofinansowanych w ramach Priorytetów VI, VII, VIII i IX  Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w latach 2007-2013. Na projekt można głosować raz dziennie do 17 sierpnia 2014 roku. Prosimy o Wasze głosy. Jak to zrobić?

Warsztaty sushi

sushi_2014_1W dniach 30 - 31 lipca 2014 roku, w Sushi Take Away, odbyły się warsztaty dla dzieci ze świetlicy środowiskowej przy ul. Gdańskiej. Uczestnicy poznawali kulturę spożywania posiłków oraz tajniki kuchni japońskiej. Wszyscy doskonale się bawili podczas przygotowania swojego pierwszego w życiu sushi. Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111, w Łodzi, jest jednym z trzech laureatów konkursu „Szczęśliwe Podwórka”, organizowanego przez firmę Virako, w ramach programu „Szczęśliwe Podwórka. Wygraj dochód ze sprzedaży Kalendarza Virako 2014”.

Ogród królowej Małgorzaty

ogród królowej małgorzatyKażda królowa chciała mieć swój ogród, najpiękniejszy, niepowtarzalny. Znamy z historii wiszące ogrody Semiramidy, ogród królowej Bony, w Londynie można podziwiać ogród królowej Elżbiety, a w Bułgarii - królowej Marii. W Drzewocinach, w dłutowskiej kniei, pomiędzy smukłymi sosnami powstał ogród królowej Małgorzaty. Własnoręcznie, dzięki swoim talentom, wykonali go rycerze i damy dworu w Drzewocinach. Efekt? Zobaczcie sami...

Tornister pełen uśmiechów 2014

tornister_1Jeśli myślisz, że tornister to zwykły przedmiot, w którym tylko chowa się książki i zeszyty, to zapraszamy w podróż wspomnień. Już pamiętasz? W tornistrze nosiłeś wszystkie tajemnice i skarby: ulubioną książkę, gumkę – prezent od Kacpra, karteczkę na której Julka zapytała, czy ją lubisz, szczęśliwe kapsle i ulubione pióro kulkowe, a przede wszystkim całe mnóstwo uśmiechów i radości. Już pamiętasz, prawda?! A teraz wróćmy z tej podróży, bo chcemy powiedzieć Ci coś bardzo ważnego! Wiele dzieci nie ma takiego tornistra, a Ty możesz to zmienić. Podaruj im Tornister Pełen Uśmiechów!

Rycerze spod Dłutowskiej Kniei

kolonie_2014_II_1W dniach 14 - 27 lipca 2014 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach trwa II turnus kolonii letnich. Dzieci i młodzież z regionu łódzkiego goszczą swoich rówieśników z diecezji mińsko-mohylewskiej na Białorusi. Tegoroczne kolonie zorganizowaliśmy wokół tematyki rycerskiej, pod hasłem "Rycerze spod Dłutowskiej Kniei". Z uczestnikami kolonii udamy się w nietypową wędrówkę w czasie. Cofniemy się do wieków średnich w naszej historii, gdzie zdobywać będziemy sprawności niezbędne by w życiu być Rycerzem i Damą.