Kromka chleba dla sąsiada 2019

Drzewko serc w CH Guliwer

guliwer_2014_240_1W dniach 5 - 7 grudnia 2014 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Centrum Handlowe Guliwer organizują akcję charytatywną "Drzewko serc". Celem akcji jest zebranie zabawek i pieniędzy na przygotowanie prezentów świątecznych dla dzieci, będących pod opieką łódzkiej Caritas. Każdy, kto w dniach 5 - 7 grudnia przyjdzie na zakupy do hipermarketu Carrefour, przy ul. Kolumny, w Łodzi, może włączyć się w akcję i zostać Świętym Mikołajem. Jak to zrobić?

Niecodzienni goście z sercem na gwiazdkę

SNG_2014_marsz+wojewW dniu 2 grudnia 2014 roku, w ramach akcji charytatywnej "Serce na gwiazdkę", do domu trójki dzieci zawitali:  Święty Mikołaj - Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego i Aniołek - Jolanta Chełmińska, wojewoda łódzki. Dzieci otrzymały gwiazdkowe prezenty, a rodzice paczkę rodzinną. Rodzeństwo, w dowód wdzięczności, przygotowało dla Mikołaj i Anioła przepiękne laurki.

Inauguracja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom 2014

WDPD_2014_240_katedraW łódzkiej bazylice archikatedralnej św. Stanisława Kostki i w cerkwi św. Aleksandra Newskiego zapłonęły świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Ekumeniczne dzieło rozpoczęli wspólnie duchowni czterech kościołów chrześcijańskich - katolickiego, prawosławnego, luterańskiego i reformowanego. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek.

21 listopada 2014
Trójstyk - trzy miasta, trzy kultury

trójstyk_1Nazwa projektu "TRÓJSTYK" nawiązuje do trzech miast (Łódź, Aleksandrów i Zgierz) oraz do trzech tradycji (obok polskiej) obecnych na tych terenach – żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. W trakcie realizacji projektu podopieczni uczestniczą w swoistego rodzaju wędrówce po historii i tradycji miast XIX i XX wieku, spoglądają na ich przeszłość i teraźniejszość oczami wybranych grup narodowościowych. Prowadzone są działania edukacyjne, fotograficzne, kulinarne, liczne spacery do miejsc kulturowo- historycznych, wyprawy z przewodnikiem, zwiedzanie miast sąsiadujących (Zgierz, Łódź, Aleksandrów).

Jesteś z nami - węgiel na zimę dla 300 rodzin

wegiel_2104_1Dzięki środkom z Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi, Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje program "Jesteś z nami" – pomoc materialna dla rodzin z dziećmi, znajdujących się w trudnej sytuacji bytowej. Dzięki tym środkom 300 rodzin wielodzietnych i zastępczych z terenu województwa łódzkiego otrzyma po ponad pół tony węgla. Rodziny zostały wytypowane przez miejscowe ośrodki pomocy społecznej, a węgiel dostarcza skład opału Vera Szczepaniak z Łodzi.