Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością

opieka_niepełnosprawni_2014_1Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od wielu lat realizuje różnorakie projekty skierowane do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Współpracuje z pracodawcami, którzy zatrudniają osoby niepełnosprawny i także sama Caritas tworzy stanowiska pracy dla takich osób.  Realizując różne działania związane z osobami niepełnosprawnymi dostrzegliśmy wśród członków ich rodzin, wśród osób, które chcą pracować z osobami niepełnosprawnymi, ale także wśród specjalistów, którzy pracują z takim osobami zapotrzebowanie na usystematyzowaną, pełniejszą wiedzę, jak zaktywizować społecznie i/bądź zawodowo osoby, które posiadają niepełnosprawność.

Centrum Usług Społecznych - popieramy, głosujemy!

BO_2014_240Już dziś serdecznie zapraszamy głosowania na zadanie ogólnomiejskie zgłoszone do Budżetu Obywatelskiego. Pod numerem L 0199 umieszczony został projekt Centrum Usług Społecznych, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie potrzebujących pomocy łodzian.  W Centrum Usług Społecznych ubodzy mieszkańcy naszego miasta będą mogli skorzystać ze wsparcia pracowników socjalnych jak i paczek żywnościowych, odzieży, pralni społecznej, prysznica. Dodatkowo będzie możliwość wypożyczenia sprzętu rehabilitacyjnego. Na projekt można głosować w dniach 20 – 28 września 2014 roku.

Seniorzy w akcji

Seniorzy_śpiewCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym”. Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna osób w wieku emerytalnym  i osób z niepełnosprawnością poprzez prowadzenie działań zmierzających do wyjścia z izolacji. Uczestnikom projektu proponowane są wyjścia kulturalne (m.in.: do kin i teatrów), wycieczki z przewodnikiem po Łodzi, zajęcia taneczne oraz muzyczne, warsztaty kulinarne, nordic walking oraz spotkania klubu dyskusyjnego.

Podopieczni świetlic Caritas rozpoczynają rok szkolny

tornister_świetlice_2014W dniu 5 września 2014 roku podopieczni specjalistycznych świetlic środowiskowych Caritas oraz świetlicy podwórkowej uczestniczyli we mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego. Po liturgii ks. Andrzej Partyka – dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej – poświęcił plecaki, które następnie zostały przekazane podopiecznym naszych świetlic.

Sprawni cywilizacyjnie

sprawni cywilizacyjnieProjekt „Sprawni cywilizacyjnie” jest skierowany do osób w wieku 55+. Jego głównym celem jest aktywizacja społeczna seniorów. W ramach projektu odbędą się warsztaty „Jak mnie widzą, tak mnie piszą”, „Akademia kulinarna dla seniora”, „Pułapki współczesnego świata”, „Z babcią i dziadkiem nigdy się nie będziesz nudził”, zajęcia przeciwdziałające e-wykluczeniu seniorów.