Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

Oddaj elektorśmieci – przekaż ciepło!

przekaż ciepłoOd 1 września 2014 roku Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła zbiórkę elektrośmieci. Kampania „Przekaż ciepło” ma na celu wsparcie najbiedniejszych mieszkańców naszej archidiecezji poprzez pomoc w ogrzaniu mieszkania zimą. Każda osoba, która zechce wesprzeć akcję może przynieść do Magazynu Caritas, (ul. Wólczańska 108) elektrośmieci, czyli urządzenia działające na prąd lub baterie (m.in.:  telewizory, telefony komórkowe, żelazka, zabawki działające na baterie, komputery, radia, kable, świetlówki itp.).

Tornister pełen uśmiechów 2014

tornister-dzieckoTrwa wydawanie wyprawek szkolnych dzieciom z najuboższych rodzin archidiecezji łódzkiej. Dzięki wsparciu sponsorów, parafian i ludzi dobrej woli udało się nam przygotować 2300 wyprawek, które już trafiają do dzieci. 6 – letnia Patrycja, która swoją wyprawkę odbierała 1 września, oglądając  zawartość plecaka stwierdziła, że będzie miała najfajniejsze farby w klasie.

Nowy dyrektor łódzkiej Caritas

ks. Andrzej PartykaDekretem Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Łódzkiego, z dniem 30 sierpnia 2014 roku, na stanowisko dyrektora Caritas Archidiecezji Łódzkiej powołany został ks. Andrzej Partyka. Ksiądz Andrzej zastąpił na tym stanowisku ks. Jacka Ambroszczyka, który przyjął posługę proboszcza parafii Matki Boskiej Częstochowskiej w Zelowie. Ks. Andrzej Partyka pełnił wcześniej posługę kapelana w Łódzkim Hospicjum dla Dzieci.

Dziękczynienie za 15 lat posługi ks. Jacka Ambroszczyka

ks. JacekW piątkowy poranek, 29 sierpnia 2014 roku, w kaplicy Caritas przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odprawiona została msza święta koncelebrowana, w podziękowaniu za 15 lat posługi dyrektora łódzkiej Caritas, ks. Jacka Ambroszczyka. Wspólnota Caritas dziękowała za świadectwo wiary i codziennej posługi Księdza Dyrektora oraz za liczne dzieła łódzkiej Caritas, które powstały i rozwijały się dzięki Jego pracy.

Caritas poszukuje szkoleniowca "Pomoc kucharza"

Akademia Życia 3 - logoCaritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko trenera prowadzącego szkolenie: „Pomoc kucharza”.