Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2017

wdpd_ekum_2017_1W I Niedzielę Adwentu, 3 grudnia 2017 roku, po raz dwudziesty czwarty rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Miłosierdzie jest jedno”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Caritas poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów umiejętności społecznych

Caritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 9 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje osoby do prowadzenia warsztatów.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2017

mikolaj_SKC_20176 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Światowy Dzień Ubogich 2017

SDU_2017_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi, Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta w Łodzi, Siostry Misjonarki Miłości oraz Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, serdecznie zapraszają do wspólnego świętowania I Światowego Dnia Ubogich, który przypada w niedzielę, 19 listopada 2017 roku. Papież Franciszek ofiarował Kościołowi Światowy Dzień Ubogich, aby – jak pisze w swoim orędziu – wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących. (…) Zapraszam cały Kościół, mężczyzn i kobiety dobrej woli – pisze Ojciec Święty – do spojrzenia w tym szczególnym dniu na tych wszystkich, którzy wyciągają ręce wołając o pomoc i przyzywając naszej solidarności.

XII Ogólnopolskia Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

XII Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę"Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego". Te słowa ks. Alessandro Pronzato były hasłem XII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła się 11 listopada 2017 roku. Wśród pielgrzymów była również grupa podopiecznych Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod opieką ks. Sebastiana Krawczyka i pani Aleksandry Wysockiej.