Kromka chleba dla sąsiada 2019

Tornister pełen uśmiechów 2018

TPU2018Zapraszamy do włączenia się do kampanii charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”, której celem jest skompletowanie i przekazanie najuboższym dzieciom z archidiecezji łódzkiej wyprawek szkolnych. Akcję prowadzimy we współpracy z parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku. Wiele ubogich dzieci nie ma swojego tornistra, a rodziców nie zawsze stać, żeby skompletować szkolną wyprawkę - możemy to zmienić. Podarujmy im Tornister Pełen Uśmiechów! Na przełomie lipca i sierpnia do kilkudziesięciu parafii archidiecezji łódzkiej trafiło ponad 800 pustych tornistrów. Przez cały sierpień parafianie mogą odbierać tornistry i wypełniać je artykułami szkolnymi.

Caritas buduje w Kaszewicach Dom Opieki "Pomocna Dłoń"

Kaszewice 240Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do składania ofert w odpowiedzi na zapytanie ofertowe dotyczące zamówienia w ramach zasady konkurencyjności na pełnienie funkcji Inspektora Nadzoru nad realizacją zadania inwestycyjnego Dom opieki pomocna Dłoń – Budowa Domu Pomocy Społecznej w Kaszewicach zadanie: Budowa gruntowej pompy ciepła z rozprowadzeniem c.o. oraz instalacji solarnej i fotowoltaicznej dla nowobudowanego Domu Opieki “Pomocna Dłoń” w Kszewicach.

Caritas najlepiej znaną organizacją dobroczynną w Polsce

Caritas - badanie 2018Po raz kolejny okazało się, że Caritas jest najlepiej znaną Polakom organizacją niosąca pomoc. Tak wynika z sondażu Kantar Public, którego wyniki opublikowano w 26 lipca 2018 roku. W badaniu zapytano respondentów "jakie organizacje dobroczynne, czyli organizacje, które pomagają ludziom i zmieniają świat na lepszy, znają przynajmniej z nazwy". Na drugim miejscu jest WOŚP, na trzecim PCK.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2018 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na tegoroczne turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach k/Dłutowa. Nasz ośrodek usytuowany jest w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, kaplica i budynek rehabilitacyjny. Zapraszamy na aktywny wypoczynek dorosłych i dzieci.

Wakacje z Caritas

kolonie_2018„Polskie drogi” to temat przewodni kolonii organizowanych w 2018 roku przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.   Pod tym hasłem zapraszamy dzieci i młodzież do wędrówki po Polsce. Każdego dnia zagoszczą w innym miejscu naszej ojczyzny, aby poznać jej historię, sławnych Polaków i najważniejsze wydarzenia z dziejów naszego państwa.