Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Ogrzewalnia dla osób bezdomnych

Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza osoby bezdomne do ogrzewalni, która działa w Punkcie Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi, od poniedziałku do piątku, w godz. 16:00 - 20:00. W okresie zimowym, kiedy na zewnątrz temperatura spada często poniżej zera potrzeba miejsca, gdzie osoby bezdomne znajdą schroninie. Tu na potrzebujących pomocy czeka ciepłe wnętrze, gorąca herbata oraz słodka bułka. Jest również możłiwość skorzystania z prysznica. Pracownicy socjalni Caritas służą również pomocą w kwestiach socjalnych. W każdą środę, w godz. 18:00 - 20:00, w naszej ogrzewalni jest również fryzjer, który pomoże uporządkować fryzurę. Serdecznie dziękujemy wszystkich, któzy wspierają funkcjonowanie ogrzewalni i ciągle prosimy o pomoc.

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hospi9 stycznia 2018 roku,  o godzinie 18.00 rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kurs jest organizowany przez Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Wykłady będą odbywały się w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro, wejście od ul. Gdańskiej).

Boże Narodzenie 2017

ikona_240

Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię.

Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. (Łk 1, 35)

Nie byłoby Świętej Nocy w Betlejem, gdyby nie pokorna postawa Maryi, Służebnicy Pańskiej. To Duch Święty uzdolnił Ją, by stała się bezinteresownym darem i przyniosła światu Zbawiciela.

Niech tajemnica Bożego Wcielenia otwiera na dary Ducha Świętego, by - jak Maryja - bezinteresownie służyć bliźnim.

Dyrekcja i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Serce na gwiazdkę 2017

SNG2017_1_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 15. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 23 grudnia 2017 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów ponad 600 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim, Zelowie, Kociszewie i Nowych Chrustach. Dodatkowo, w rozszerzonej po raz pierwszy w tym roku formule, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów

Caritas poszukuje osoby do współprowadzenia warsztatów