Jałmużna wielkopostna 2018 - ks. Andrzej Partyka

Szefowa hospicjum Caritas konsultantem wojewódzkim w dziedzinie medycyny paliatywnej

iwonaZ radością informujemy, że kierownik naszego hospicjum - doktor Iwona Sitarska została powołana przez Wojewodę Łódzkiego na stanowisko Konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie medycyny paliatywnej. Uroczyste wręczenie nominacji odbyło się w Łódzkim Urzędzie Wojewódzkim, w środę, 25 czerwca 2014 roku. Kadencja konsultanta wojewódzkiego trwa 5 lat. Serdecznie gratulujemy!

Ratatouille w trzech odsłonach

carrefour_2014_2Koniec maja i początek czerwca to idealny czas na przygotowanie potrawy wywodzącej się ze słonecznej Prowansji – Ratatouille. Dzieciaki nazwę potrawy natychmiast skojarzyły z bajką o sympatycznym szczurze oraz początkującym kucharzu – czyli „Ratatuj”. Ośmiu wspaniałych, początkujących kucharzy ze Świetlicy Caritas, przez trzy dni zmagało się z francuską potrawą.

Dzień Dziecka z Carrefour

carrefour_2014_DD_1Pomimo, że Dzień Dziecka już za nami, to jednak cały czerwiec można potraktować jako miesiąc poświęcony dzieciom. Z tej też okazji, dzieci ze świetlic Caritas, które uczestniczą w programie „Dożywianie z Carrefour” zostały zaproszone z wizytą do hipermarketu Carrefour w Łodzi przy ul. Szparagowej. Wśród wielu miłych chwil, spędzonych w towarzystwie Dyrektora – p. Bernarda Zająca oraz jego współpracowników, na szczególne wyróżnienie  zasługuje czas spędzony w piekarni.

Pierwszy Wspólny Dar

PWD_2W ciągu dwóch tygodni czerwca 2014 roku, trzy pary nowożeńców podarowały Caritas prawie 3,5 tysiąca złotych składając swój Pierwszy Wspólny Dar – datki zebrane podczas zaślubin. Halszka i Michał zebrali 1267,50 złotych. Postanowili, że pieniądze przeznaczą na wsparcie organizacji kolonii letnich Caritas. Ania i Adam zebraną kwotę 1241 złotych przeznaczyli dla domowego hospicjum łódzkiej Caritas. Podobnie Zuzanna i Tomasz, którzy w tym samym dniu zebrali 945 złotych.

Od gościnnego Asterixa do modnej Coco

carrefour_2014_4Realizując program „Dożywianie z Carrefour” nie tylko poznajemy tajniki kuchni naszych Darczyńców, ale też poznajemy ich kraj, tradycje, zwyczaje oraz charakterystyczne dla Francji miejsca, osoby, symbole. Tym razem, w przeciągu kilku dni udaliśmy się na wyprawę po Francji, po drodze zażywaliśmy gościny u Asterixa i Obelixa i wystapiliśmy na pokazie mody u Coco Chanel.