Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Ogród królowej Małgorzaty

ogród królowej małgorzatyKażda królowa chciała mieć swój ogród, najpiękniejszy, niepowtarzalny. Znamy z historii wiszące ogrody Semiramidy, ogród królowej Bony, w Londynie można podziwiać ogród królowej Elżbiety, a w Bułgarii - królowej Marii. W Drzewocinach, w dłutowskiej kniei, pomiędzy smukłymi sosnami powstał ogród królowej Małgorzaty. Własnoręcznie, dzięki swoim talentom, wykonali go rycerze i damy dworu w Drzewocinach. Efekt? Zobaczcie sami...

Tornister pełen uśmiechów 2014

tornister_1Jeśli myślisz, że tornister to zwykły przedmiot, w którym tylko chowa się książki i zeszyty, to zapraszamy w podróż wspomnień. Już pamiętasz? W tornistrze nosiłeś wszystkie tajemnice i skarby: ulubioną książkę, gumkę – prezent od Kacpra, karteczkę na której Julka zapytała, czy ją lubisz, szczęśliwe kapsle i ulubione pióro kulkowe, a przede wszystkim całe mnóstwo uśmiechów i radości. Już pamiętasz, prawda?! A teraz wróćmy z tej podróży, bo chcemy powiedzieć Ci coś bardzo ważnego! Wiele dzieci nie ma takiego tornistra, a Ty możesz to zmienić. Podaruj im Tornister Pełen Uśmiechów!

Rycerze spod Dłutowskiej Kniei

kolonie_2014_II_1W dniach 14 - 27 lipca 2014 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach trwa II turnus kolonii letnich. Dzieci i młodzież z regionu łódzkiego goszczą swoich rówieśników z diecezji mińsko-mohylewskiej na Białorusi. Tegoroczne kolonie zorganizowaliśmy wokół tematyki rycerskiej, pod hasłem "Rycerze spod Dłutowskiej Kniei". Z uczestnikami kolonii udamy się w nietypową wędrówkę w czasie. Cofniemy się do wieków średnich w naszej historii, gdzie zdobywać będziemy sprawności niezbędne by w życiu być Rycerzem i Damą.

Caritas poszukuje szkoleniowca do kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do składania ofert podmioty zainteresowane wykonaniem zadania: prowadzenie kursu komputerowego.

Otrzymali pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

skrzydla_dla_caritasAdam, Marta, Kaja, Ada, Hania, Oskar, Szymon, Angelika, Ola i Nikola, z trzech łódzkich szkół, otrzymali wsparcie w ramach kolejnej edycji programu Skarbonka Skrzydeł. Zebrane do skarbonki środki przekazała Caritas Polska. Dla każdego z uczniów przypadała kwota 1470 zł, za którą zakupione zostały podręczniki, wyprawka szkolna, odzież, posiłki w szkole, dodatkowe zajęcia językowe i sportowe, wycieczki szkolne i wypoczynek letni.