Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Kolonie Ama Deum 2014 w Drzewocinach

amadeum_2014_1W dniach 29 czerwca - 12 lipca w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie AmaDeum. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego. Tutaj uczą się zmieniać pampersy, dźwigać wózek, rozmawiać za pomocą gestów. To, jak sami podkreślają, ważne doświadczenie w ich drodze do kapłaństwa. W Drzewocinach wypoczywa obecnie 50 niepełnosprawnych dzieci.

Finał programu "Dożywianie z Carrefour"

carrefour_2014_final_2Od 1 września 2013 do 30 czerwca 2014 roku trwała trzecia już edycja programu "Dożywianie z Carrefour". 60 dzieci, w wieku od 3 do 16 lat, uczęszczających do placówek Caritas - Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 oraz Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13, korzystało z bezpłatnych posiłków w ramach programu.

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego do przeprowadzenia 18 h zajęć (1 h to 45 min.) dla 3 grup (łącznie 54 h) z zakresu problematyki związanej z usamodzielnieniem się (możliwość ubiegania się o przyznanie lokalu, alimenty, prawo do renty rodzinnej), struktury organizacyjnej sądu i odpowiedzialności karnej.

Caritas poszukuje szkoleniowca wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3”, skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko wizażysta, do przeprowadzenia zajęć grupowych dla kobiet (2 grupy x 10 h szkoleniowych) i mężczyzn (1 grupa x 3 h szkoleniowe).

Aktywizujemy w wakacje

W okresie wakacyjnym Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje działania dla osób młodych w wieku 23-30 lat jak i dla seniorów. Młodzi mogą wziąć udział  w szkoleniach przygotowujących do pracy w zawodach: pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa, operator call-center i operator koparkoładowarki, natomiast seniorzy w kursach komputerowych, warsztatach kulinarnych, spotkaniach z wizażystką i prawnikiem.