Uczynki Caritas- Głodnych nakarmić / Spragnionych napoić

Caritas dla seniorów

seniorzy_2013_1Zapraszamy osoby powyżej 55 roku życia, mieszkańców Łodzi i okolicznych miejscowości (m.in.: Pabianice, Zgierz, Stryków, Ozorków, Konstantynów Łódzki, Aleksandrów Łódzki), którzy są zainteresowani rozwinięciem swoich umiejętności, do wzięcia udziału w projekcie „Sprawni cywilizacyjnie”. Seniorzy będą mogli wybrać szkolenia z zakresu m.in.: autoprezentacji, sztuki kulinarnej, aktywizujących zajęć z wnukami czy obsługi komputera.

Trzecia edycja projektu „Akademia życia”

akademia_zycia_3_2Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje trzecią edycję projektu „Akademia życia” skierowanego do osób  w wieku 27-30 lat, zagrożonych lub dotkniętych wykluczeniem społecznym, które nie posiadają kwalifikacji zawodowych, dorastały w rodzinach  niewydolnych wychowawczo, w których pojawiła się przemoc lub problem alkoholowy, lub są podopiecznymi albo opuszczają ośrodki opiekuńczo-wychowawcze i domy dziecka.

Piknik dla Dzieci „BĄDŹMY RAZEM”

logo_bieg_SKCCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci do udziału w Pikniku dla Dzieci „BĄDŹMY RAZEM”, który odbędzie się w Parku im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w okolicach muszli koncertowej  we wtorek, 3 czerwca, w godzinach 9.00 – 15.00. W ramach Pikniku przewidzianych jest wiele różnych atrakcji. Poprzez udział w zabawach, grach i konkursach można będzie się przekonać, jak bawiły się dzieci wiele wieków temu, a przy okazji zdobyć kupony na popcorn, watę cukrową i nagrodę niespodziankę.

Kolejnych 10 uczniów otrzyma pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

logo skrzydłaCaritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie pomocą kolejnych 10 uczniów w ramach programu Skrzydła. Na mocy umowy zawartej z Caritas Polska, każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 września 2013 roku do 30 czerwca 2014 roku. Do obecnej edycji programu wybranych zostało 10 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi, Publicznego Gimnazjum nr 7 i Gimnazjum nr 5. To już kolejna edycja programu realizowanego przez Caritas w Polsce w ramach Skarbonki Skrzydeł.

Na pomoc mieszkańcom Bałkanów

Bałkany_2014_1Łódzka Caritas uruchamia pomoc dla ofiar powodzi w Serbii, Bośni i Hercegowinie. W wyniku ulewnych opadów deszczu mieszkańcy Bałkanów borykają się z największą od 120 lat powodzią. Wiele miejscowości jest zalanych wodą w ponad 95 procentach, a ich mieszkańcy są odcięci od świata. Raporty z Caritas Serbia i Caritas Bośnia i Hercegowina szacują liczbę poszkodowanych na ponad 1mln 500 tys. osób. Z powodu wysokich temperatur rośnie zagrożenie epidemiologiczne. Groźne są także występujące masowo osuwiska ziemi.