Kromka chleba dla sąsiada 2019

Łódzka Caritas na konferencji "Kościół Łódzki Anno Domini 2014"

ks_Andrzej_press_24025 września 2014 roku, w łódzkiej Kurii Metropolitalnej odbyła się coroczna konferencja, podczas której przedstawiono działalność Kościoła łódzkiego w ciągu ostatniego roku i zaprezentowano plany na najbliższe miesiące. O działalności Caritas poinformował ks. Andrzej Partyka nowy dyrektor łódzkiej Caritas. Ks. Partyka przypomniał o stałych już inicjatywach, które co roku organizuje Caritas takich jak: Tornister pełen uśmiechu, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Dzień Walki z ubóstwem, który obchodzimy 16 października czy Serce na Gwiazdkę.

Caritas poszukuje dostawcy opału

w związku z realizacją przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej projektu  „Jesteś z nami” – organizacja pomocy materialnej dla rodzin z dziećmi, znajdujących się w trudnej sytuacji bytowej finansowanego ze Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zapraszA do złożenia oferty, której przedmiotem jest zakup opału wraz z dowozem dla beneficjentów projektu z województwa łódzkiego. Wsparciem zostanie objętych 300 rodzin z terenu województwa łódzkiego.

Profesjonalista w aktywizacji osób z niepełnosprawnością

opieka_niepełnosprawni_2014_1Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od wielu lat realizuje różnorakie projekty skierowane do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Współpracuje z pracodawcami, którzy zatrudniają osoby niepełnosprawny i także sama Caritas tworzy stanowiska pracy dla takich osób.  Realizując różne działania związane z osobami niepełnosprawnymi dostrzegliśmy wśród członków ich rodzin, wśród osób, które chcą pracować z osobami niepełnosprawnymi, ale także wśród specjalistów, którzy pracują z takim osobami zapotrzebowanie na usystematyzowaną, pełniejszą wiedzę, jak zaktywizować społecznie i/bądź zawodowo osoby, które posiadają niepełnosprawność.

Centrum Usług Społecznych - popieramy, głosujemy!

BO_2014_240Już dziś serdecznie zapraszamy głosowania na zadanie ogólnomiejskie zgłoszone do Budżetu Obywatelskiego. Pod numerem L 0199 umieszczony został projekt Centrum Usług Społecznych, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie potrzebujących pomocy łodzian.  W Centrum Usług Społecznych ubodzy mieszkańcy naszego miasta będą mogli skorzystać ze wsparcia pracowników socjalnych jak i paczek żywnościowych, odzieży, pralni społecznej, prysznica. Dodatkowo będzie możliwość wypożyczenia sprzętu rehabilitacyjnego. Na projekt można głosować w dniach 20 – 28 września 2014 roku.

Seniorzy w akcji

Seniorzy_śpiewCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym”. Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna osób w wieku emerytalnym  i osób z niepełnosprawnością poprzez prowadzenie działań zmierzających do wyjścia z izolacji. Uczestnikom projektu proponowane są wyjścia kulturalne (m.in.: do kin i teatrów), wycieczki z przewodnikiem po Łodzi, zajęcia taneczne oraz muzyczne, warsztaty kulinarne, nordic walking oraz spotkania klubu dyskusyjnego.