Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Czy dziś zagłosowałeś na Akademię Życia 3?

Akademia życia - głosuj!Już tylko do 17 sierpnia 2014 roku można głosować na projekt realizowany przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej „Akademia życia 3”. Zachęcamy Państwa do oddania głosu na projekt realizowany przez pracowników Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej na rzecz osób w wieku 18 – 30 lat. To już 3 edycja projektu, który przynosi konkretne rezultaty.

Jarmark średniowieczny w Drzewocinach

kolonie_III_2014_1Myszki z szyszki, biżuteria dla księżniczek, ryngrafy, korony, husarskie skrzydła i bony anulujące kary - to tylko część oferty średniowiecznego jarmarku, który zorganizowany został w Werandzie u Juranda w Drzewocinach. Całe bogactwo jarmarczych straganów można było zakupić za specjalną kolonijną walutę - rycerskie denary. A wszystko, co pojawiło się na jarmarku wykonane zostało własnoręcznie przez młodych rycerzy i damy drzewocińskiego dworu. Oko na wszystko miała książęca para - Wyszehrad i Scholastyka.

Zagłosuj na kapitalny pomysł!

AZ3_konkursZ radością zawiadamiamy, że projekt „Akademia życia 3” został wytypowany przez Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi do konkursu „Łódzkie promuje kapitalne pomysły”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego oraz WUP w Łodzi. Celem konkursu jest promocja projektów wspierających rozwój województwa łódzkiego dofinansowanych w ramach Priorytetów VI, VII, VIII i IX  Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w latach 2007-2013. Na projekt można głosować raz dziennie do 17 sierpnia 2014 roku. Prosimy o Wasze głosy. Jak to zrobić?

Warsztaty sushi

sushi_2014_1W dniach 30 - 31 lipca 2014 roku, w Sushi Take Away, odbyły się warsztaty dla dzieci ze świetlicy środowiskowej przy ul. Gdańskiej. Uczestnicy poznawali kulturę spożywania posiłków oraz tajniki kuchni japońskiej. Wszyscy doskonale się bawili podczas przygotowania swojego pierwszego w życiu sushi. Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111, w Łodzi, jest jednym z trzech laureatów konkursu „Szczęśliwe Podwórka”, organizowanego przez firmę Virako, w ramach programu „Szczęśliwe Podwórka. Wygraj dochód ze sprzedaży Kalendarza Virako 2014”.

Ogród królowej Małgorzaty

ogród królowej małgorzatyKażda królowa chciała mieć swój ogród, najpiękniejszy, niepowtarzalny. Znamy z historii wiszące ogrody Semiramidy, ogród królowej Bony, w Londynie można podziwiać ogród królowej Elżbiety, a w Bułgarii - królowej Marii. W Drzewocinach, w dłutowskiej kniei, pomiędzy smukłymi sosnami powstał ogród królowej Małgorzaty. Własnoręcznie, dzięki swoim talentom, wykonali go rycerze i damy dworu w Drzewocinach. Efekt? Zobaczcie sami...