Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Tornister pełen uśmiechów 2014

tornister_1Jeśli myślisz, że tornister to zwykły przedmiot, w którym tylko chowa się książki i zeszyty, to zapraszamy w podróż wspomnień. Już pamiętasz? W tornistrze nosiłeś wszystkie tajemnice i skarby: ulubioną książkę, gumkę – prezent od Kacpra, karteczkę na której Julka zapytała, czy ją lubisz, szczęśliwe kapsle i ulubione pióro kulkowe, a przede wszystkim całe mnóstwo uśmiechów i radości. Już pamiętasz, prawda?! A teraz wróćmy z tej podróży, bo chcemy powiedzieć Ci coś bardzo ważnego! Wiele dzieci nie ma takiego tornistra, a Ty możesz to zmienić. Podaruj im Tornister Pełen Uśmiechów!

Rycerze spod Dłutowskiej Kniei

kolonie_2014_II_1W dniach 14 - 27 lipca 2014 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach trwa II turnus kolonii letnich. Dzieci i młodzież z regionu łódzkiego goszczą swoich rówieśników z diecezji mińsko-mohylewskiej na Białorusi. Tegoroczne kolonie zorganizowaliśmy wokół tematyki rycerskiej, pod hasłem "Rycerze spod Dłutowskiej Kniei". Z uczestnikami kolonii udamy się w nietypową wędrówkę w czasie. Cofniemy się do wieków średnich w naszej historii, gdzie zdobywać będziemy sprawności niezbędne by w życiu być Rycerzem i Damą.

Caritas poszukuje szkoleniowca do kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do składania ofert podmioty zainteresowane wykonaniem zadania: prowadzenie kursu komputerowego.

Otrzymali pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

skrzydla_dla_caritasAdam, Marta, Kaja, Ada, Hania, Oskar, Szymon, Angelika, Ola i Nikola, z trzech łódzkich szkół, otrzymali wsparcie w ramach kolejnej edycji programu Skarbonka Skrzydeł. Zebrane do skarbonki środki przekazała Caritas Polska. Dla każdego z uczniów przypadała kwota 1470 zł, za którą zakupione zostały podręczniki, wyprawka szkolna, odzież, posiłki w szkole, dodatkowe zajęcia językowe i sportowe, wycieczki szkolne i wypoczynek letni.

Kolonie Ama Deum 2014 w Drzewocinach

amadeum_2014_1W dniach 29 czerwca - 12 lipca w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie AmaDeum. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego. Tutaj uczą się zmieniać pampersy, dźwigać wózek, rozmawiać za pomocą gestów. To, jak sami podkreślają, ważne doświadczenie w ich drodze do kapłaństwa. W Drzewocinach wypoczywa obecnie 50 niepełnosprawnych dzieci.