Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

V Rajd Wolontariuszy

rajd_maj_2014_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i nowopowstające Stowarzyszenie „Drogi Pielgrzyma” zapraszają wolontariuszy i sympatyków wolontariatu do udziału w wyjeździe integracyjnym, który odbędzie się w sobotę, 24 maja br. i będzie miał formę rajdu pieszego. Będzie to już V Rajd Wolontariuszy. Jego trasa prowadzi pięknymi leśnymi duktami ze Smardzewic przez Karolinów do Sulejowa (ok. 20 km). Organizator zapewnia dojazd z Łodzi autokarem. Są jeszcze wolne miejsca.

Kolonie letnie Caritas 2014

kolonie_2014_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zaprasza dzieci i młodzież, w wieku 7 – 15 lat do uczestnictwa w tegorocznych koloniach letnich, które organizujemy pod hasłem „Rycerze spod Dłutowskiej Kniei”, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach. Z uczestnikami kolonii udamy się w nietypową wędrówkę w czasie. Cofniemy się do wieków średnich w naszej historii, gdzie zdobywać będziemy sprawności niezbędne by w życiu być Rycerzem i Damą.

Caritas poszukuje szkoleniowca z zakresu "Pomoc kucharza"

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko trenera prowadzącego szkolenie: „Pomoc kucharza”.

Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia polska

smakilodzi_polskaSmaki Łodzi to cykl zajęć dla podopiecznych świetlicy środowiskowej Caritas. Tematem drugiego spotkania była kuchnia polska. Dzieciaki dowiedziały się jak przygotować zalewajkę. Pracę rozpoczęto od przygotowania ziemniaków, które powinny się gotować najdłużej. Następnie pokrojono kiełbasę, boczek i cebulę (było trochę łez, ale uczestnicy dali radę), które trafiły do wspólnego rondla i zostały obsmażone. I również trafiły do zupy. Kolejnym etapem było dodawanie przypraw oraz zakwasu. Na koniec do naszej zupy trafił chrzan i już nie było wyjścia… trzeba było próbować. Wszyscy zjedli ze smakiem.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2014 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach, usytuowanym w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, otwarte kąpielisko, kaplica i budynek rehabilitacyjny.