Uczynki Caritas- Chorych nawiedzać

Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia rosyjska

smakilodzi_rosyjskaSmaki Łodzi to cykl zajęć dla podopiecznych świetlicy środowiskowej Caritas. Tematem pierwszego spotkania była kuchnia rosyjska. Dzieciaki dowiedziały się jak przygotować paschę. Pierwszym etapem było przygotowanie twarogu, który jest podstawą paschy. Następnie pokroiły bakalie i rozpoczęło się mieszanie i próbowanie. Dodatkiem do deseru był mus malinowy. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją. Z ciekawostek: prawosławną paschę często zdobiły litery XB, skrót od pisanych cyrylicą słów: Chrystus zmartwychwstał.

11. Pielgrzymka Caritas do krakowskich Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1W sobotę, 17 maja 2014 roku, po raz jedenasty, pracownicy i wolontariusze Caritas udadzą się z pielgrzymką do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach. Spotkanie będzie okazją do dziękczynienia za kanonizację Jana Pawła II jako Świadka Bożego Miłosierdzia. Z archidiecezji łódzkiej do Krakowa pojedzie ponad 200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów, Szkolnych Kół oraz pracowników Caritas.

1% podatku dla Caritas - dziękujemy!

1%_dziękujemy

Zakończył się okres rozliczania podatków za 2013 rok. Dziękujemy wszystkim, którzy w swoim rozliczeniu rocznym zdecydowali się przekazać 1 procent swojego podatku na rzecz charytatywnej działalności naszej Caritas. Nasi księgowi bezpłatnie rozliczyli w tym roku 1435 PITów. Mamy nadzieję, że w całym regionie jest jeszcze wielu podatników, którzy zechcieli udzielić nam wsparcia. Po otrzymaniu środków z Urzędów Skarbowych poinformujemy o wysokości zgromadzonych pieniędzy w ramach 1 procenta.

Caritas poszukuje szkoleniowca do poprowadzenia szkolenia "Operator koparkoładowarki klasy III"

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przygotowaniu i przeprowadzeniu szkolenia pt. „Operator koparkoładowarki klasy III” dla 10 uczestników.

70. Tydzień Miłosierdzia

Tydzień Miłosierdzia 2014 fotoW dniach 27 kwietnia - 3 maja 2014 roku, pod hasłem "Święty Jan Paweł II Apostoł Miłosierdzia”, obchodzić będziemy 70. Tydzień Miłosierdzia. Od ubiegłego roku Tydzień Miłosierdzia obchodzimy od Niedzieli Miłosierdzia Bożego - patronalnego święta Caritas. W tym roku świętujemy je w sposób szczególny ze względu na kanonizację dwóch papieży: Jana XXIII i Jana Pawła II. - Kościół przypomina nam, że możemy czerpać z bogactwa Bożego Miłosierdzia, ale też mamy być miłosierni wobec siebie nawzajem" - podkreśla ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W Tygodniu Miłosierdzia łódzka Caritas zachęca do włączenia się w akcję Torba Miłosierdzia, której celem jest zbiórka artykułów spożywczych i chemicznych z przeznaczeniem dla najbardziej potrzebujących.