Serce na gwiazdkę 2018 - zapowiedź

Finał programu "Dożywianie z Carrefour"

carrefour_2014_final_2Od 1 września 2013 do 30 czerwca 2014 roku trwała trzecia już edycja programu "Dożywianie z Carrefour". 60 dzieci, w wieku od 3 do 16 lat, uczęszczających do placówek Caritas - Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 oraz Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13, korzystało z bezpłatnych posiłków w ramach programu.

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego do przeprowadzenia 18 h zajęć (1 h to 45 min.) dla 3 grup (łącznie 54 h) z zakresu problematyki związanej z usamodzielnieniem się (możliwość ubiegania się o przyznanie lokalu, alimenty, prawo do renty rodzinnej), struktury organizacyjnej sądu i odpowiedzialności karnej.

Caritas poszukuje szkoleniowca wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3”, skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko wizażysta, do przeprowadzenia zajęć grupowych dla kobiet (2 grupy x 10 h szkoleniowych) i mężczyzn (1 grupa x 3 h szkoleniowe).

Aktywizujemy w wakacje

W okresie wakacyjnym Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje działania dla osób młodych w wieku 23-30 lat jak i dla seniorów. Młodzi mogą wziąć udział  w szkoleniach przygotowujących do pracy w zawodach: pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa, operator call-center i operator koparkoładowarki, natomiast seniorzy w kursach komputerowych, warsztatach kulinarnych, spotkaniach z wizażystką i prawnikiem.

Nasz człowiek w Jerozolimie

lidka_sazynWolontariuszka łódzkiej Caritas, Lidia Sażyn, wyjechała na 2 miesiące do Izraela, jako wolontariuszka Caritas Polska i Ministerstwa Spraw Zagranicznych w projekcie „Wyrównywanie szans edukacyjnych kobiet w Autonomii Palestyńskiej”. Chcecie się dowiedzieć co tam robi? Jak wygląda jej praca? Czytajcie bloga, którego prowadzi. My już jesteśmy z niej bardzo dumni! Lidka, powodzenia!