Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Międzypokoleniowa pielgrzymka do Parzna

parzno_2014_1Czy wiecie kim była Wanda Malczewska? Była wyjątkową kobietą, od której miłości do Boga i człowieka powinna uczyć się każda niewiasta. Przekonali się o tym uczestnicy międzypokoleniowej pielgrzymki autokarowej do Parzna, gdzie spoczywają szczątki Czcigodnej Sługi Bożej. Wyjazd był międzypokoleniowy, gdyż wzięli w nim udział podopieczni Domów Dziennego Pobytu oraz wychowankowie dwóch Specjalistycznych Świetlicy Środowiskowych prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Łódzka Caritas na Święcie Eucharystii

swieto_eucharystii_2014_2Kilka tysięcy łodzian wzięło udział w dorocznym diecezjalnym święcie Eucharystii. Uroczystości rozpoczęły się przy kościele Matki Boskiej Zwycięskiej skąd wyruszyła procesja eucharystyczna. Po niej na placu katedralnym odprawiona została Msza Święta, której przewodniczył ks. abp Konrad Krajewski jałmużnik Ojca Świętego Franciszka. Pracownicy i wolontariusze Caritas zbierali datki na papieskie dzieła miłosierdzia, a po zakończonej liturgii przygotowali posiłek dla uczestników święta. Świąteczny posiłek przygotowali i wydawali wspólnie również pracownicy Centrum Służby Rodzinie i Stacji Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi oraz klerycy Wyższe Seminarium Duchowne.

Przebiegli 101,45 kilometrów dobra

biegskc2014We wtorek, 3 czerwca 2014 roku, w Parku im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w okolicach muszli koncertowej w Łodzi, łódzka Caritas zorganizowała piknik dla dzieci pod hasłem "Bądźmy razem". Były gry i zabawy, malowanie buzi, wata cukrowa i popcorn. Śpiew i tańce animowali klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. Głównym wydarzeniem dnia był Bieg Charytatywny „Biegnijmy z pomocą”, w którym uczestniczyli wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Kilkuset biegaczy pokonało łącznie dystans 101,45 km i "wybiegali" kwotę 3.861 zł na pomoc osobom potrzebującym w swoim otoczeniu.

Caritas dla seniorów

seniorzy_2013_1Zapraszamy osoby powyżej 55 roku życia, mieszkańców Łodzi i okolicznych miejscowości (m.in.: Pabianice, Zgierz, Stryków, Ozorków, Konstantynów Łódzki, Aleksandrów Łódzki), którzy są zainteresowani rozwinięciem swoich umiejętności, do wzięcia udziału w projekcie „Sprawni cywilizacyjnie”. Seniorzy będą mogli wybrać szkolenia z zakresu m.in.: autoprezentacji, sztuki kulinarnej, aktywizujących zajęć z wnukami czy obsługi komputera.

Trzecia edycja projektu „Akademia życia”

akademia_zycia_3_2Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje trzecią edycję projektu „Akademia życia” skierowanego do osób  w wieku 27-30 lat, zagrożonych lub dotkniętych wykluczeniem społecznym, które nie posiadają kwalifikacji zawodowych, dorastały w rodzinach  niewydolnych wychowawczo, w których pojawiła się przemoc lub problem alkoholowy, lub są podopiecznymi albo opuszczają ośrodki opiekuńczo-wychowawcze i domy dziecka.