Serce na gwiazdkę 2018 - zapowiedź

Pierwszy Wspólny Dar

PWD_2W ciągu dwóch tygodni czerwca 2014 roku, trzy pary nowożeńców podarowały Caritas prawie 3,5 tysiąca złotych składając swój Pierwszy Wspólny Dar – datki zebrane podczas zaślubin. Halszka i Michał zebrali 1267,50 złotych. Postanowili, że pieniądze przeznaczą na wsparcie organizacji kolonii letnich Caritas. Ania i Adam zebraną kwotę 1241 złotych przeznaczyli dla domowego hospicjum łódzkiej Caritas. Podobnie Zuzanna i Tomasz, którzy w tym samym dniu zebrali 945 złotych.

Od gościnnego Asterixa do modnej Coco

carrefour_2014_4Realizując program „Dożywianie z Carrefour” nie tylko poznajemy tajniki kuchni naszych Darczyńców, ale też poznajemy ich kraj, tradycje, zwyczaje oraz charakterystyczne dla Francji miejsca, osoby, symbole. Tym razem, w przeciągu kilku dni udaliśmy się na wyprawę po Francji, po drodze zażywaliśmy gościny u Asterixa i Obelixa i wystapiliśmy na pokazie mody u Coco Chanel.

Od cienkiego C do kremowej arystokracji

carrefour_2014_3Zajęcia kulinarne w ramach programu „Dożywianie z Carrefour” cieszą się ogromną popularnością. W rankingu najciekawszych propozycji spędzania czasu wolnego, to właśnie one wysuwają się na prowadzenie. Wśród propozycji czerwca na szczególną uwagę zasługują tematy: C jak cienkie crepes, Pyszności na literę R oraz spotkanie z Arystokracja wśród Kremów.

O kolorach Francji i Ludwiku XIV

carrefour_2014_1W ramach programu „Dożywianie z Carrefour” przeprowadzony został cykl zajęć dotyczących kultury i tradycji Francji, w tym tradycji kulinarnych. W zajęciach uczestniczyły dzieci ze Świetlic Caritas biorących udział w programie. Cykl zajęć został podzielony na dwie części: pierwsza część teoretyczna – poznanie geografii, kultury i tradycji Francji, druga część praktyczna – zapoznanie się z kuchnią francuską.

Międzypokoleniowa pielgrzymka do Parzna

parzno_2014_1Czy wiecie kim była Wanda Malczewska? Była wyjątkową kobietą, od której miłości do Boga i człowieka powinna uczyć się każda niewiasta. Przekonali się o tym uczestnicy międzypokoleniowej pielgrzymki autokarowej do Parzna, gdzie spoczywają szczątki Czcigodnej Sługi Bożej. Wyjazd był międzypokoleniowy, gdyż wzięli w nim udział podopieczni Domów Dziennego Pobytu oraz wychowankowie dwóch Specjalistycznych Świetlicy Środowiskowych prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.