Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Piknik dla Dzieci „BĄDŹMY RAZEM”

logo_bieg_SKCCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci do udziału w Pikniku dla Dzieci „BĄDŹMY RAZEM”, który odbędzie się w Parku im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w okolicach muszli koncertowej  we wtorek, 3 czerwca, w godzinach 9.00 – 15.00. W ramach Pikniku przewidzianych jest wiele różnych atrakcji. Poprzez udział w zabawach, grach i konkursach można będzie się przekonać, jak bawiły się dzieci wiele wieków temu, a przy okazji zdobyć kupony na popcorn, watę cukrową i nagrodę niespodziankę.

Kolejnych 10 uczniów otrzyma pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

logo skrzydłaCaritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie pomocą kolejnych 10 uczniów w ramach programu Skrzydła. Na mocy umowy zawartej z Caritas Polska, każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 września 2013 roku do 30 czerwca 2014 roku. Do obecnej edycji programu wybranych zostało 10 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi, Publicznego Gimnazjum nr 7 i Gimnazjum nr 5. To już kolejna edycja programu realizowanego przez Caritas w Polsce w ramach Skarbonki Skrzydeł.

Na pomoc mieszkańcom Bałkanów

Bałkany_2014_1Łódzka Caritas uruchamia pomoc dla ofiar powodzi w Serbii, Bośni i Hercegowinie. W wyniku ulewnych opadów deszczu mieszkańcy Bałkanów borykają się z największą od 120 lat powodzią. Wiele miejscowości jest zalanych wodą w ponad 95 procentach, a ich mieszkańcy są odcięci od świata. Raporty z Caritas Serbia i Caritas Bośnia i Hercegowina szacują liczbę poszkodowanych na ponad 1mln 500 tys. osób. Z powodu wysokich temperatur rośnie zagrożenie epidemiologiczne. Groźne są także występujące masowo osuwiska ziemi.

V Rajd Wolontariuszy

rajd_maj_2014_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i nowopowstające Stowarzyszenie „Drogi Pielgrzyma” zapraszają wolontariuszy i sympatyków wolontariatu do udziału w wyjeździe integracyjnym, który odbędzie się w sobotę, 24 maja br. i będzie miał formę rajdu pieszego. Będzie to już V Rajd Wolontariuszy. Jego trasa prowadzi pięknymi leśnymi duktami ze Smardzewic przez Karolinów do Sulejowa (ok. 20 km). Organizator zapewnia dojazd z Łodzi autokarem. Są jeszcze wolne miejsca.

Kolonie letnie Caritas 2014

kolonie_2014_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej serdecznie zaprasza dzieci i młodzież, w wieku 7 – 15 lat do uczestnictwa w tegorocznych koloniach letnich, które organizujemy pod hasłem „Rycerze spod Dłutowskiej Kniei”, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach. Z uczestnikami kolonii udamy się w nietypową wędrówkę w czasie. Cofniemy się do wieków średnich w naszej historii, gdzie zdobywać będziemy sprawności niezbędne by w życiu być Rycerzem i Damą.