Bezdomny jest moim bliźnim - ks. Andrzej Partyka

Kurs BLS w Caritas

pierwsza_pomoc_2014_240Piotr Król, ratownik medyczny w firmie Dasmed, przeszkolił pierwszą grupę pracowników łódzkiej Caritas w zakresie podstawowych zabiegów resuscytacyjnych (Basic Life Support). W szkoleniu udział wzięli pracownicy świetlic i domów dziennego pobytu Caritas. Szczególną uwagę zwracaliśmy na szybką i skuteczną reakcję, bo natychmiastowe rozpoczęcie resuscytacji przez świadków zdarzenia zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia trzykrotnie.

Ukraińska wiosna - koncert charytatywny dla Ukrainy

ukraina_koncert_240W poniedziałek, 7 kwietnia 2014 roku, o godz. 19.00, w Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15, odbędzie się charytatywny koncert na rzecz mieszkańców Ukrainy pod hasłem "Ukraińska wiosna". Podczas koncertu absolwenci  Wydziału Wokalno - Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi - Marta Gabryelczak i Michał Wieczorek - zaśpiewają z towarzyszeniem fortepianu  i altówki tradycyjne dumki ukraińskie oraz pieśni Łemkowskie, zaś Zespół Muzyki Narodów Słowiańskich Bałałajki wykona popularne ludowe utwory narodów wschodniosłowiańskich. Zaproszenia na kocert można otrzymać w kasie Muzeum Miasta Łodzi. Wchodząc na koncert należy wrzucić datek do skarbony Caritas - minimum 10 złotych. Serdecznie zapraszamy!

FILCmania.pl – nowe miejsce na Twoje zakupy

filcmania_2_240Zakład Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej uruchomił internetowy sklep FILCmania.pl, w którym oferuje ręcznie wykonane produkty z filcu: torebki damskie, etui na telefon, torby na laptopa, podkładki pod kubek czy zastawę i dekoracje stołu. Oferta sklepu FILCmania to ekskluzywne, limitowane i ręcznie wykonane produkty, które  charakteryzują się oryginalnymi kształtami, niesztampowymi wzorami i cieszącymi oko barwami. Wykonane z miękkiego i wytrzymałego filcu zachwycają oryginalnym designem, prostą formą, ciekawymi aplikacjami, haftami i trzynastoma wersjami kolorystycznymi.

Debata o etyce na krańcach życia

debata_hosp_2014_2W sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego odbyła się IV Publiczna Debata z Cyklu Sobota dla Hospicjum. Tegoroczny panel dyskusyjny przebiegał pod hasłem: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. - Etyka na krańcach życia". Idea cyklu debat Sobota dla Hospicjum powstała cztery lata temu w wyniku porozumienia pomiędzy Rektorem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi a Dyrektorem Caritas Archidiecezji Łódzkiej o wolontariacie pracowniczym. W myśl tego porozumienia pracownicy i studenci Uczelni wspomagają działaniami wolontaryjnymi Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas AŁ, m. in. w organizacji kampanii edukacyjno-charytatywnych na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej. Od czterech lat debata w UM rozpoczyna wiosenną, edukacyjną część Kampanii Pola Nadziei w UM, prowadzoną w Łodzi przez hospicjum domowe Caritas.

Zbiórka żywności w 80 sklepach

zbiorkazywnosci2013Wolontariusze Caritas stanęli dzisiaj w kilkunastu miastach archidiecezji łódzkiej i zbierali produkty o przedłużonym terminie trwałości. Zebrane dary trafią na świąteczne stoły najbardziej potrzebujących. Większość z nich rozprowadzą parafie. Na przeprowadzenie akcji zgodziło się 80 sklepów z regionu łódzkiego. Przy kasach stanęło w nich aż 1200 wolontariuszy - głównie ze Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas.