Uczynki Caritas- Grzeszących upominać

VI Zbiórka żywności Caritas

Z_Z_gurdzien_2013W piątek i sobotę, 28 i 29 marca 2014 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, szóstą już, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w prawie 80 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, Kaufland, E.Leclerc, Piotr i Paweł, Sam Scan i Vobiano w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Rzgowie i Ksawerowie. W zbiórkę zaangażuje się 1200 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

IV Publiczna Debata z cyklu Sobota dla Hospicjum

debata_hosp_2014Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na IV Publiczną Debatę z cyklu Sobota dla Hospicjum: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. Etyka na krańcach życia", która odbędzie się w sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy ul. Pomorskiej 251, w godz. 10.00 – 16.00. "Sobota dla Hospicjum" to cykl publicznych debat organizowanych w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, w ramach corocznej kampanii społeczno-edukacyjnej "Pola Nadziei" na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej nad ciężko chorymi i ich rodzinami.

Rodzina Caritas Rodzinom Ukraińskim

R_R_Caritas_1Pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej osobiście zaangażowali się w akcję Rodzina Rodzinie. Jak tylko otrzymaliśmy informację o możliwości wysłania paczki dla potrzebujących pomocy rodzin na Ukrainie, zdecydowaliśmy, że pośpieszymy z pomocą. Na sobotnie skupienie wielkopostne przynieśliśmy różne produkty: żywność, kosmetyki, odzież itp. Ze zgromadzonych darów udało się przygotować 6 paczek o wadze 20 kg każda.

Bez Reszty 2014 już gotowa!

Bez Reszty 2014Pasjonaci związani z Caritas, klerycy angażujący się charytatywnie, wsparcie dla rodzin adopcyjnych czy warsztaty kulinarne dla dzieci ze świetlic - to niektóre tematy zawarte w czwartym wydaniu bezpłatnego pisma "Bez Reszty". Wydała je łódzka Caritas, aby pokazać skalę i różnorodność zaangażowania Kościoła w Łodzi na rzecz potrzebujących. Gazeta będzie dostępna od niedzieli, 23 marca w parafiach i na ulicach Łodzi. W kolejnych wydaniach gazety prezentujemy ciekawe wywiady ze znanymi ludźmi, a także niecodzienne historie zwykłych mieszkańców naszego regionu, którzy odnaleźli swoją życiową szansę dzięki wsparciu ludzi oddanych pomocy bliźniemu, bez reszty.

Rodziny polskie - rodzinom ukraińskim

rodzina rodziniePod hasłem „RODZINA RODZINIE. Rodziny polskie - rodzinom ukraińskim” Caritas w Polsce organizuje akcję wysyłania paczek na Ukrainę. Dzięki współpracy z Pocztą Polską, wszystkie paczki do 20 kg, nawet jeśli będą ich tysiące, zwolnione są z opłat do końca marca br. Należy jedynie na opakowaniu umieścić dopisek „dla Ukrainy”. Caritas Spes na Ukrainie przygotowała listę kilku tysięcy kontaktów do rodzin potrzebujących wsparcia bądź poszkodowanych. Są wśród nich zarówno adresy katolików, grekokatolików jak i prawosławnych. Łódzka Caritas otrzymała listę 84 rodzin z parafii w Bursztynie w Iwano-Frankiwskiej oblasti.