Serce na gwiazdkę 2018 - zapowiedź

Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia polska

smakilodzi_polskaSmaki Łodzi to cykl zajęć dla podopiecznych świetlicy środowiskowej Caritas. Tematem drugiego spotkania była kuchnia polska. Dzieciaki dowiedziały się jak przygotować zalewajkę. Pracę rozpoczęto od przygotowania ziemniaków, które powinny się gotować najdłużej. Następnie pokrojono kiełbasę, boczek i cebulę (było trochę łez, ale uczestnicy dali radę), które trafiły do wspólnego rondla i zostały obsmażone. I również trafiły do zupy. Kolejnym etapem było dodawanie przypraw oraz zakwasu. Na koniec do naszej zupy trafił chrzan i już nie było wyjścia… trzeba było próbować. Wszyscy zjedli ze smakiem.

Turnusy rehabilitacyjne Caritas 2014 w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na turnusy rehabilitacyjne w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym w Drzewocinach, usytuowanym w lesie sosnowo-liściastym, w dolinie rzeki Grabi. Okolica ma swoisty mikroklimat i czyste powietrze, zapewniając uczestnikom zdrowy, regenerujący siły wypoczynek. Na terenie ośrodka znajdują się: parking, alejki spacerowe, plac zabaw, boisko do piłki siatkowej, nożnej i koszykówki, otwarte kąpielisko, kaplica i budynek rehabilitacyjny.

Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia rosyjska

smakilodzi_rosyjskaSmaki Łodzi to cykl zajęć dla podopiecznych świetlicy środowiskowej Caritas. Tematem pierwszego spotkania była kuchnia rosyjska. Dzieciaki dowiedziały się jak przygotować paschę. Pierwszym etapem było przygotowanie twarogu, który jest podstawą paschy. Następnie pokroiły bakalie i rozpoczęło się mieszanie i próbowanie. Dodatkiem do deseru był mus malinowy. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją. Z ciekawostek: prawosławną paschę często zdobiły litery XB, skrót od pisanych cyrylicą słów: Chrystus zmartwychwstał.

11. Pielgrzymka Caritas do krakowskich Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1W sobotę, 17 maja 2014 roku, po raz jedenasty, pracownicy i wolontariusze Caritas udadzą się z pielgrzymką do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach. Spotkanie będzie okazją do dziękczynienia za kanonizację Jana Pawła II jako Świadka Bożego Miłosierdzia. Z archidiecezji łódzkiej do Krakowa pojedzie ponad 200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów, Szkolnych Kół oraz pracowników Caritas.

1% podatku dla Caritas - dziękujemy!

1%_dziękujemy

Zakończył się okres rozliczania podatków za 2013 rok. Dziękujemy wszystkim, którzy w swoim rozliczeniu rocznym zdecydowali się przekazać 1 procent swojego podatku na rzecz charytatywnej działalności naszej Caritas. Nasi księgowi bezpłatnie rozliczyli w tym roku 1435 PITów. Mamy nadzieję, że w całym regionie jest jeszcze wielu podatników, którzy zechcieli udzielić nam wsparcia. Po otrzymaniu środków z Urzędów Skarbowych poinformujemy o wysokości zgromadzonych pieniędzy w ramach 1 procenta.