Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego.

Caritas poszukuje wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko wizażysta. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie przygotowanie konspektu, raportu poszkoleniowego, materiałów dydaktycznych i przeprowadzenie zajęć grupowych dla kobiet (2 grupy x 10 h szkoleniowych) i mężczyzn (1 grupa x 3 h szkoleniowe).

Caritas poszukuje psychologa

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, w związku z realizacją nowego projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje osoby na stanowisko psychologa. Do zadań osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie udział w procesie przygotowywania dokumentów rekrutacyjnych oraz rekrutacja osób z lekkim, umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności, zarówno w biurze projektu lidera i partnera, a także w miejscu zamieszkania potencjalnego uczestnika.

Pomagamy Ukraińcom na Krymie

krym_2014_1Kwotę 7222 złotych na pomoc Ukrainie udało się zebrać do 10 marca br. Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekazuje pieniądze Ukraińcom na Krymie, w odpowiedzi na apel dziewięciu księży z Polski oraz biskupa pomocniczego diecezji odesko-symferopolskiej Jacka Pyla, misjonarza oblata, którzy pozostaną ze swoimi wiernymi bez względu na rozwój wypadków. Na Krym nie dociera pomoc humanitarna. Funkcjonariusze Federacji Rosyjskiej na blokadach oddzielających Krym od reszty Ukrainy przeglądają i zabierają nawet prywatne rzeczy. Dziękujemy za okazane serce i apelujemy o dalsze wsparcie finansowe - to jedyna możliwa pomoc.

Wiara i miłosierdzie – jałmużna wielkopostna 2014

skarbonka_jw_2014U progu Wielkiego Postu zapraszamy do udziału w ogólnopolskiej akcji „Jałmużna Wielkopostna”, której celem jest pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Akcja ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Łódzka Caritas przygotowała prawie 30 tysięcy tekturowych skarbonek, do których można wrzucać datki podczas całego okresu Wielkiego Postu.