Kromka chleba dla sąsiada 2019

Aktywizujemy w wakacje

W okresie wakacyjnym Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje działania dla osób młodych w wieku 23-30 lat jak i dla seniorów. Młodzi mogą wziąć udział  w szkoleniach przygotowujących do pracy w zawodach: pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa, operator call-center i operator koparkoładowarki, natomiast seniorzy w kursach komputerowych, warsztatach kulinarnych, spotkaniach z wizażystką i prawnikiem.

Nasz człowiek w Jerozolimie

lidka_sazynWolontariuszka łódzkiej Caritas, Lidia Sażyn, wyjechała na 2 miesiące do Izraela, jako wolontariuszka Caritas Polska i Ministerstwa Spraw Zagranicznych w projekcie „Wyrównywanie szans edukacyjnych kobiet w Autonomii Palestyńskiej”. Chcecie się dowiedzieć co tam robi? Jak wygląda jej praca? Czytajcie bloga, którego prowadzi. My już jesteśmy z niej bardzo dumni! Lidka, powodzenia!

Kolonie letnie Caritas 2014

kolonie_2014_240Już w najbliższą niedzielę, 29 czerwca 2014 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach, rozpoczynają się kolonie letnie. Pierwszy turnus zorganizowali klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. Pod hasłem „Ama Deum – kochaj Boga” wypoczywać będzie 50 dzieci niepełnosprawnych. W połowie lipca do ośrodka zawita 45 dzieci z polonijnych rodzin z Białorusi. Wraz z nimi wypoczywać będzie 35 dzieci z regionu łódzkiego. Na początku sierpnia, w trzecim turnusie, wypoczywać będzie 80 dzieci z łódzkiego. Drugi i trzeci turnus kolonijny Caritas organizuje pod hasłem „Rycerze spod Dłutowskiej Kniei”. Sezon wakacyjny w Drzewocinach tradycyjnie już zakończy się turnusem rehabilitacyjnym dla dzieci.

Piknik Przedszkolnych Kół Caritas 2014

piknik_skc_2014_1Na zakończenie roku szkolnego 2013/2014, w środę, 25 czerwca 2014 roku, Biuro Wolontariatu łódzkiej Caritas zorganizowało piknik dla przedszkolaków z Przedszkolnych Kół Caritas. Miejsca na sali gimnastycznej i w ogrodzie udzieliło gościnne Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi. Były gry i zabawy z cyrkowcami, no i słodkości - czyli wszystko, co dzieci lubią najbardziej.

Szefowa hospicjum Caritas konsultantem wojewódzkim w dziedzinie medycyny paliatywnej

iwonaZ radością informujemy, że kierownik naszego hospicjum - doktor Iwona Sitarska została powołana przez Wojewodę Łódzkiego na stanowisko Konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie medycyny paliatywnej. Uroczyste wręczenie nominacji odbyło się w Łódzkim Urzędzie Wojewódzkim, w środę, 25 czerwca 2014 roku. Kadencja konsultanta wojewódzkiego trwa 5 lat. Serdecznie gratulujemy!