Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Prawie 1400 złotych dla mieszkańców Ukrainy

ukraina_koncert_2_240Wolontariusze łódzkiej Caritas zebrali 1393,12 zł podczas koncertu charytatywnego "Ukraińska wiosna", który odbyła się w poniedziałek, 7 kwietnia 2014 roku, o godz. 19.00, w Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Zebrane datki przesłane zostaną do Caritas Spes na Ukrainie. Podczas koncertu absolwenci Wydziału Wokalno - Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi - Marta Gabryelczak i Michał Wieczorek zaśpiewali z towarzyszeniem fortepianu i altówki tradycyjne dumki ukraińskie oraz pieśni Łemkowskie, zaś Zespół Muzyki Narodów Słowiańskich Bałałajki wykonał popularne ludowe utwory narodów wschodniosłowiańskich.

Caritas poszukuje szkoleniowca do poprowadzenia kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do składania ofert podmioty zainteresowane wykonaniem zadania: poprowadzenie kursu komputerowego.

Happy Caritas w TVP2

happy_tvp2_240W telewizyjnym cyklu "Coś dla Ciebie", emitowanym w TVP2 ukazał się 7 kwietnia 2014 roku materiał o teledysku "Happy", który do piosenki Pharrella Wiliamsa powstał w łódzkiej Caritas. Program „Coś dla Ciebie” pokazuje ludzi, którzy potrafią nie zagubić się w zawiłej codzienności i podejmują inicjatywy, które często są bodźcem do działania dla innych. W programie można zobaczyć inicjatywy ogólnopolskie, lokalne, a także parafialne i zakonne.

Kurs BLS w Caritas

pierwsza_pomoc_2014_240Piotr Król, ratownik medyczny w firmie Dasmed, przeszkolił pierwszą grupę pracowników łódzkiej Caritas w zakresie podstawowych zabiegów resuscytacyjnych (Basic Life Support). W szkoleniu udział wzięli pracownicy świetlic i domów dziennego pobytu Caritas. Szczególną uwagę zwracaliśmy na szybką i skuteczną reakcję, bo natychmiastowe rozpoczęcie resuscytacji przez świadków zdarzenia zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia trzykrotnie.

Ukraińska wiosna - koncert charytatywny dla Ukrainy

ukraina_koncert_240W poniedziałek, 7 kwietnia 2014 roku, o godz. 19.00, w Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15, odbędzie się charytatywny koncert na rzecz mieszkańców Ukrainy pod hasłem "Ukraińska wiosna". Podczas koncertu absolwenci  Wydziału Wokalno - Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi - Marta Gabryelczak i Michał Wieczorek - zaśpiewają z towarzyszeniem fortepianu  i altówki tradycyjne dumki ukraińskie oraz pieśni Łemkowskie, zaś Zespół Muzyki Narodów Słowiańskich Bałałajki wykona popularne ludowe utwory narodów wschodniosłowiańskich. Zaproszenia na kocert można otrzymać w kasie Muzeum Miasta Łodzi. Wchodząc na koncert należy wrzucić datek do skarbony Caritas - minimum 10 złotych. Serdecznie zapraszamy!