Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać

Ostatkowy bal Szkolnych Kół Caritas

bal_skc_2014_1W ostatni dzień karnawału, we wtorek, 4 marca 2014 roku, odbył się VIII Bal Szkolnych Kół Caritas. W Sali Lustrzanej Muzeum Miasta Łodzi bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas ze szkół podstawowych. Tematem przewodnim kostiumowego balu było ZOO. Ostatkową zabawę poprowadziła Kapela z Górnej, a w trakcie balu zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Jak przystało na bal przebierańców, główną atrakcją był konkurs na najbardziej pomysłowy strój.

Jubileusz Założycielki hospicjum domowego Caritas

80 lat ZofiiW poniedziałek, 3 marca 2013 roku, wspólnota domowego hospicjum łódzkiej Caritas przeżywała święto. Dzień wcześniej 80 lat skończyła dr Zofia Pawlak - założycielka i wieloletnia szefowa Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej. W poniedziałkowe popołudnie kaplica Caritas wypełniła się hospicyjnymi pracownikami i wolontariuszami. Mszy świętej koncelebrowanej przewodniczył ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas, a homilię wygłosił ks. Ireneusz Kulesza, z którym dr Pawlak założyła hospicjum Caritas.

Akademia Zdrowego Żywienia - kraina mlekiem płynąca

z mleka 2014Bohaterem kolejnych zajęć w ramach projektu „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia” było mleko i jego przetwory. Podopieczni świetlicy Caritas przy ul. Gdańskiej 111 wzięli udział w zajęciach: „Kraina mlekiem płynąca, czyli jak sprawić by mleko zmieniło kolor”. Dzieci poznały różne przetwory mleczne i gatunki sera. Efektem prac kulinarnych były naleśniki z serem z bakaliami, koktajle mleczne w kilku smakach i serowe koreczki - a wszystko pięknie przygotowane i przepyszne!

Pomoc dla Ukrainy

pomoc dla Ukrainy

W związku z dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie, Caritas Archidiecezji Łódzkiej uruchamia możliwość wpłat na pomoc mieszkańcom Ukrainy. Zebrane środki zostaną przekazane na zakup leków, żywności, środków opatrunkowych i innych potrzebnych produktów.

24 stycznia 2013
Kolejnych 5 uczniów otrzyma pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

Caritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie pomocą kolejnych 5 uczniów w ramach programu Skrzydła. Na mocy umowy zawartej z Caritas Polska, każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 lutego 2013 roku do 30 stycznia 2014 roku. Do obecnej edycji programu wybranych zostało 5 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi.