Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

FILCmania.pl – nowe miejsce na Twoje zakupy

filcmania_2_240Zakład Aktywności Zawodowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej uruchomił internetowy sklep FILCmania.pl, w którym oferuje ręcznie wykonane produkty z filcu: torebki damskie, etui na telefon, torby na laptopa, podkładki pod kubek czy zastawę i dekoracje stołu. Oferta sklepu FILCmania to ekskluzywne, limitowane i ręcznie wykonane produkty, które  charakteryzują się oryginalnymi kształtami, niesztampowymi wzorami i cieszącymi oko barwami. Wykonane z miękkiego i wytrzymałego filcu zachwycają oryginalnym designem, prostą formą, ciekawymi aplikacjami, haftami i trzynastoma wersjami kolorystycznymi.

Debata o etyce na krańcach życia

debata_hosp_2014_2W sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego odbyła się IV Publiczna Debata z Cyklu Sobota dla Hospicjum. Tegoroczny panel dyskusyjny przebiegał pod hasłem: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. - Etyka na krańcach życia". Idea cyklu debat Sobota dla Hospicjum powstała cztery lata temu w wyniku porozumienia pomiędzy Rektorem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi a Dyrektorem Caritas Archidiecezji Łódzkiej o wolontariacie pracowniczym. W myśl tego porozumienia pracownicy i studenci Uczelni wspomagają działaniami wolontaryjnymi Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas AŁ, m. in. w organizacji kampanii edukacyjno-charytatywnych na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej. Od czterech lat debata w UM rozpoczyna wiosenną, edukacyjną część Kampanii Pola Nadziei w UM, prowadzoną w Łodzi przez hospicjum domowe Caritas.

Zbiórka żywności w 80 sklepach

zbiorkazywnosci2013Wolontariusze Caritas stanęli dzisiaj w kilkunastu miastach archidiecezji łódzkiej i zbierali produkty o przedłużonym terminie trwałości. Zebrane dary trafią na świąteczne stoły najbardziej potrzebujących. Większość z nich rozprowadzą parafie. Na przeprowadzenie akcji zgodziło się 80 sklepów z regionu łódzkiego. Przy kasach stanęło w nich aż 1200 wolontariuszy - głównie ze Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas.

VI Zbiórka żywności Caritas

Z_Z_gurdzien_2013W piątek i sobotę, 28 i 29 marca 2014 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, szóstą już, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w prawie 80 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, Kaufland, E.Leclerc, Piotr i Paweł, Sam Scan i Vobiano w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Rzgowie i Ksawerowie. W zbiórkę zaangażuje się 1200 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

IV Publiczna Debata z cyklu Sobota dla Hospicjum

debata_hosp_2014Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na IV Publiczną Debatę z cyklu Sobota dla Hospicjum: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. Etyka na krańcach życia", która odbędzie się w sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy ul. Pomorskiej 251, w godz. 10.00 – 16.00. "Sobota dla Hospicjum" to cykl publicznych debat organizowanych w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, w ramach corocznej kampanii społeczno-edukacyjnej "Pola Nadziei" na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej nad ciężko chorymi i ich rodzinami.