Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - abp Grzegorz Ryś

Nagrody w krzyżówce "BEZ RESZTY" 2014

wyniki_krzyzowki_2014W dniu 15 kwietnia 2014 roku komisja redakcyjna gazety "BEZ RESZTY" rozlosowała nagrody za prawidłowe rozwiązanie krzyżówki w czwartym numerze naszej gazety. Do przewidzianego regulaminem krzyżówki terminu nadsyłania odgadniętego hasła nadesłano 74 odpowiedzi, z czego 58 spełniło wymogi regulaminowe. Przypominamy, że z prawidłowo rozwiązanej krzyżówki należało ułożyć hasło: Miłość na talerzu. Poniżej prezentujemy wyniki losowania. Gratulujemy nagrodzonym!

Wielkanocne Dzieło Caritas 2014

wielkanoc_2014_komplet_2407 i pół tysiąca Chlebków Miłości, 5 i pół tysiąca cukrowych baranków oraz prawie 11 tysięcy wielkanocnych świec – paschalików i woskowych pisanek – przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas. Chlebki, baranki i świece dostępne będą od Niedzieli Palmowej (13 kwietnia) w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Z okazji kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II, która odbędzie się w Niedzielę Miłosierdzia Bożego, 27 kwietnia 2014 roku, przygotowaliśmy też pamiątkowe świece z wizerunkiem Papieża i datą kanonizacji.

Dary od Łódzkiego Rynku Hurtowego "Zjazdowa"

zjazdowa_kwiecien_2014_1Zarząd i hurtownicy Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa” S.A. podarowali dla podopiecznych łódzkiej Caritas ponad 1200 kg żywności. Owoce, warzywa, nabiał, kasza, mąka, biały barszcz, wędliny i kości wieprzowe trafią do najuboższych łodzian w postaci świątecznych paczek oraz gotowych posiłków, przygotowywanych przez kuchnię Caritas. Serdecznie dziękujemy!

16 ton żywności w zbiórce Caritas

zbiorka_grudzien_2013_116 ton żywności udało się zebrać dzięki hojności mieszkańców regionu łódzkiego w zbiórce żywności, którą łódzka Caritas przeprowadziła w dniach 28-29 marca 2014 roku. W 78 sklepach różnych sieci handlowych żywność zbierało 1400 wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Zgromadzona żywność przekazywana jest najuboższym mieszkańcom naszego regionu w formie paczek świątecznych przygotowywanych w parafiach i Punkcie Pomocy Charytatywnej Caritas. Z tej formy pomocy skorzysta 3 tysiące podopiecznych. Pozostała żywność wykorzystana zostanie do przygotowania posiłków w ramach prowadzonego przez Caritas dożywiania dzieci i dorosłych.

Prawie 1400 złotych dla mieszkańców Ukrainy

ukraina_koncert_2_240Wolontariusze łódzkiej Caritas zebrali 1393,12 zł podczas koncertu charytatywnego "Ukraińska wiosna", który odbyła się w poniedziałek, 7 kwietnia 2014 roku, o godz. 19.00, w Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Zebrane datki przesłane zostaną do Caritas Spes na Ukrainie. Podczas koncertu absolwenci Wydziału Wokalno - Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi - Marta Gabryelczak i Michał Wieczorek zaśpiewali z towarzyszeniem fortepianu i altówki tradycyjne dumki ukraińskie oraz pieśni Łemkowskie, zaś Zespół Muzyki Narodów Słowiańskich Bałałajki wykonał popularne ludowe utwory narodów wschodniosłowiańskich.