1% podatku dla Caritas - opieka nad dziećmi

Akademia Zdrowego Żywienia - zajęcia z mąką

akademia żywienia 2Za nami pierwsze zajęcia w ramach projektu „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia”. Młodzi adepci sztuki kulinarnej ze swietlicy przy ul. Gdańskiej 111 wzięli udział  w zajęciach: „Ziarnko do ziarnka, czyli jak powstaje mąka”. W praktyce dowiedzieli się do czego służy mąka i co można z niej zrobić. Poznali różne rodzaje maki i przygotowali potrawy, których składnikiem jest mąka. W całym budynku unosił się zapach pieczonej tarty z jabłkami i świeżo startym cynamonem. Dzieci usmażyły też pyszne bliny.

XXII Światowy Dzień Chorego 2014

dzień chorego 2014Dziś obchodzimy XXII Światowy Dzień Chorego, pod hasłem: „WIARA I MIŁOSIERDZIE”. O godz. 18.00, pracownicy i wolontariusze Caritas spotkają się na mszy świętej w intencji chorych w kościele Matki Bożej Bolesnej na Teofilowie (Al. Pasjonistów 23). Po homilii kapłani udzielą sakramentu namaszczenia chorych, a po mszy świętej nastąpi adoracja Najświętszego Sakramentu z indywidualnym błogosławieństwem. Dyrektor Caritas i Kapelan hospicjum domowego Caritas odwiedzą też chorych znajdujących się pod opieką hospicjum. Łódzka Caritas przygotowała też dla chorych obrazek z fragmentami orędzia papieża Franciszka na Światowy Dzień Chorego.

Dożywianie z Carrefour - podsumowanie I cz. III edycji

carrefour_koniec_Icz_IIIedOd 1 września 2013 do 31 stycznia 2014 roku trwała trzecia już edycja programu "Dożywianie z Carrefour". 60 dzieci, w wieku od 3 do 16 lat, uczęszczających do placówek Caritas - Specjalistyczne Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 oraz Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13, korzystało z bezpłatnych posiłków w ramach programu. W okresie pięciu miesięcy na jedno dziecko przypadła kwota około 496 zł. W ramach środków, które Fundacja Carrefour przekazała na zapewnienie posiłków dla dzieci z rodzin najuboższych, w Świetlicach do końca stycznia wydanych zostało 6 180 zestawów obiadowych.

Wyniki zbiórki publicznej w 2013 roku

skarbonka_zbiórka_2Caritas Archidiecezji Łódzkiej w okresie od 8 marca do 30 grudnia 2013 roku prowadziła zbiórkę publiczną na terenie województwa łódzkiego, zgodnie z pozwoleniem nr 2/2012 o numerze PZI.5010.2.2013.AW, wydanym przez Marszałka Województwa Łódzkiego. Zbiórka publiczna prowadzona była w formie datków pieniężnych oraz darów w naturze, głównie żywności w organizowanych przez Caritas przedświątecnych zbiórkach. Serdecznie dziękujemy wszystkim ofiarodawcom i darczyńcom za okazane wsparcie.