Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Rodzina Caritas Rodzinom Ukraińskim

R_R_Caritas_1Pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej osobiście zaangażowali się w akcję Rodzina Rodzinie. Jak tylko otrzymaliśmy informację o możliwości wysłania paczki dla potrzebujących pomocy rodzin na Ukrainie, zdecydowaliśmy, że pośpieszymy z pomocą. Na sobotnie skupienie wielkopostne przynieśliśmy różne produkty: żywność, kosmetyki, odzież itp. Ze zgromadzonych darów udało się przygotować 6 paczek o wadze 20 kg każda.

Bez Reszty 2014 już gotowa!

Bez Reszty 2014Pasjonaci związani z Caritas, klerycy angażujący się charytatywnie, wsparcie dla rodzin adopcyjnych czy warsztaty kulinarne dla dzieci ze świetlic - to niektóre tematy zawarte w czwartym wydaniu bezpłatnego pisma "Bez Reszty". Wydała je łódzka Caritas, aby pokazać skalę i różnorodność zaangażowania Kościoła w Łodzi na rzecz potrzebujących. Gazeta będzie dostępna od niedzieli, 23 marca w parafiach i na ulicach Łodzi. W kolejnych wydaniach gazety prezentujemy ciekawe wywiady ze znanymi ludźmi, a także niecodzienne historie zwykłych mieszkańców naszego regionu, którzy odnaleźli swoją życiową szansę dzięki wsparciu ludzi oddanych pomocy bliźniemu, bez reszty.

Rodziny polskie - rodzinom ukraińskim

rodzina rodziniePod hasłem „RODZINA RODZINIE. Rodziny polskie - rodzinom ukraińskim” Caritas w Polsce organizuje akcję wysyłania paczek na Ukrainę. Dzięki współpracy z Pocztą Polską, wszystkie paczki do 20 kg, nawet jeśli będą ich tysiące, zwolnione są z opłat do końca marca br. Należy jedynie na opakowaniu umieścić dopisek „dla Ukrainy”. Caritas Spes na Ukrainie przygotowała listę kilku tysięcy kontaktów do rodzin potrzebujących wsparcia bądź poszkodowanych. Są wśród nich zarówno adresy katolików, grekokatolików jak i prawosławnych. Łódzka Caritas otrzymała listę 84 rodzin z parafii w Bursztynie w Iwano-Frankiwskiej oblasti.

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego.

Caritas poszukuje wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko wizażysta. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie przygotowanie konspektu, raportu poszkoleniowego, materiałów dydaktycznych i przeprowadzenie zajęć grupowych dla kobiet (2 grupy x 10 h szkoleniowych) i mężczyzn (1 grupa x 3 h szkoleniowe).