Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Caritas poszukuje psychologa

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, w związku z realizacją nowego projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje osoby na stanowisko psychologa. Do zadań osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie udział w procesie przygotowywania dokumentów rekrutacyjnych oraz rekrutacja osób z lekkim, umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności, zarówno w biurze projektu lidera i partnera, a także w miejscu zamieszkania potencjalnego uczestnika.

Pomagamy Ukraińcom na Krymie

krym_2014_1Kwotę 7222 złotych na pomoc Ukrainie udało się zebrać do 10 marca br. Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekazuje pieniądze Ukraińcom na Krymie, w odpowiedzi na apel dziewięciu księży z Polski oraz biskupa pomocniczego diecezji odesko-symferopolskiej Jacka Pyla, misjonarza oblata, którzy pozostaną ze swoimi wiernymi bez względu na rozwój wypadków. Na Krym nie dociera pomoc humanitarna. Funkcjonariusze Federacji Rosyjskiej na blokadach oddzielających Krym od reszty Ukrainy przeglądają i zabierają nawet prywatne rzeczy. Dziękujemy za okazane serce i apelujemy o dalsze wsparcie finansowe - to jedyna możliwa pomoc.

Wiara i miłosierdzie – jałmużna wielkopostna 2014

skarbonka_jw_2014U progu Wielkiego Postu zapraszamy do udziału w ogólnopolskiej akcji „Jałmużna Wielkopostna”, której celem jest pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Akcja ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Łódzka Caritas przygotowała prawie 30 tysięcy tekturowych skarbonek, do których można wrzucać datki podczas całego okresu Wielkiego Postu.

Ostatkowy bal Szkolnych Kół Caritas

bal_skc_2014_1W ostatni dzień karnawału, we wtorek, 4 marca 2014 roku, odbył się VIII Bal Szkolnych Kół Caritas. W Sali Lustrzanej Muzeum Miasta Łodzi bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas ze szkół podstawowych. Tematem przewodnim kostiumowego balu było ZOO. Ostatkową zabawę poprowadziła Kapela z Górnej, a w trakcie balu zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Jak przystało na bal przebierańców, główną atrakcją był konkurs na najbardziej pomysłowy strój.

Jubileusz Założycielki hospicjum domowego Caritas

80 lat ZofiiW poniedziałek, 3 marca 2013 roku, wspólnota domowego hospicjum łódzkiej Caritas przeżywała święto. Dzień wcześniej 80 lat skończyła dr Zofia Pawlak - założycielka i wieloletnia szefowa Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej. W poniedziałkowe popołudnie kaplica Caritas wypełniła się hospicyjnymi pracownikami i wolontariuszami. Mszy świętej koncelebrowanej przewodniczył ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas, a homilię wygłosił ks. Ireneusz Kulesza, z którym dr Pawlak założyła hospicjum Caritas.