Serce na gwiazdkę 2018 - zapowiedź

Debata o etyce na krańcach życia

debata_hosp_2014_2W sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego odbyła się IV Publiczna Debata z Cyklu Sobota dla Hospicjum. Tegoroczny panel dyskusyjny przebiegał pod hasłem: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. - Etyka na krańcach życia". Idea cyklu debat Sobota dla Hospicjum powstała cztery lata temu w wyniku porozumienia pomiędzy Rektorem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi a Dyrektorem Caritas Archidiecezji Łódzkiej o wolontariacie pracowniczym. W myśl tego porozumienia pracownicy i studenci Uczelni wspomagają działaniami wolontaryjnymi Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas AŁ, m. in. w organizacji kampanii edukacyjno-charytatywnych na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej. Od czterech lat debata w UM rozpoczyna wiosenną, edukacyjną część Kampanii Pola Nadziei w UM, prowadzoną w Łodzi przez hospicjum domowe Caritas.

Zbiórka żywności w 80 sklepach

zbiorkazywnosci2013Wolontariusze Caritas stanęli dzisiaj w kilkunastu miastach archidiecezji łódzkiej i zbierali produkty o przedłużonym terminie trwałości. Zebrane dary trafią na świąteczne stoły najbardziej potrzebujących. Większość z nich rozprowadzą parafie. Na przeprowadzenie akcji zgodziło się 80 sklepów z regionu łódzkiego. Przy kasach stanęło w nich aż 1200 wolontariuszy - głównie ze Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas.

VI Zbiórka żywności Caritas

Z_Z_gurdzien_2013W piątek i sobotę, 28 i 29 marca 2014 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, szóstą już, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w prawie 80 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, Kaufland, E.Leclerc, Piotr i Paweł, Sam Scan i Vobiano w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Rzgowie i Ksawerowie. W zbiórkę zaangażuje się 1200 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

IV Publiczna Debata z cyklu Sobota dla Hospicjum

debata_hosp_2014Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na IV Publiczną Debatę z cyklu Sobota dla Hospicjum: "Prawo do życia. Prawo do prawdy. Prawo do śmierci. Etyka na krańcach życia", która odbędzie się w sobotę, 29 marca 2014 roku, w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy ul. Pomorskiej 251, w godz. 10.00 – 16.00. "Sobota dla Hospicjum" to cykl publicznych debat organizowanych w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, w ramach corocznej kampanii społeczno-edukacyjnej "Pola Nadziei" na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej nad ciężko chorymi i ich rodzinami.

Rodzina Caritas Rodzinom Ukraińskim

R_R_Caritas_1Pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej osobiście zaangażowali się w akcję Rodzina Rodzinie. Jak tylko otrzymaliśmy informację o możliwości wysłania paczki dla potrzebujących pomocy rodzin na Ukrainie, zdecydowaliśmy, że pośpieszymy z pomocą. Na sobotnie skupienie wielkopostne przynieśliśmy różne produkty: żywność, kosmetyki, odzież itp. Ze zgromadzonych darów udało się przygotować 6 paczek o wadze 20 kg każda.