Uczynki Caritas- Głodnych nakarmić / Spragnionych napoić

Bonjour de France

bonjour2014_1W ramach programu „Dożywianie z Carrefour” w Świetlicach Caritas rozpoczął się cykl zajęć i warsztatów poświęconych wiedzy o Francji, jej kulinariach i kulturze. Zajęcia prowadzone są w dwóch placówkach biorących udział w programie - w Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13 oraz w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85. W pierwszych zajęciach z cyklu, dzieci zapoznały się z informacjami dotyczącymi Francji, takimi jak: liczba ludności, położenie, stolica, przysmaki i cechy charakterystyczne kraju.

Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia

akademia_żywienia_2014Caritas Archidiecezji Łódzkiej została laureatem IX edycji Programu Dożywiania Dzieci - Podziel się Posiłkiem prowadzonego przez Danone. Projekt „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia” zyskał uznanie jury konkursowego i otrzymał dotację w wysokości 7 tysięcy złotych. Realizacja projektu rozpoczęła się 13 stycznia i zakończy się 30 kwietnia 2014 roku. Projekt prowadzony jest w Specjalistycznej Świetlicy przy ul. Gdańskiej 111. Pierwsze kulinarne zajęcia tuż po feriach zimowych.

1 procent dla Caritas

ksJA_2014O przekazywanie 1 procenta podatku z tytułu rozliczenia rocznego na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej apeluje jej dyrektor, ks. Jacek Ambroszczyk. "Te pieniądze są potrzebne, żeby pomagać jak największej grupie osób" - podkreśla. "Opiekujemy się osobami chorymi, pomagamy niepełnosprawnym, zajmujemy się osobami bezrobotnymi i dziećmi w świetlicach. Pod opieką Caritas jest bardzo wiele osób" - mówi ks. Ambroszczyk.

XIX edycja kursu dla wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hosipi_2014Ruszyła kolejna, XIX edycja, kursu przygotowującego do pracy wolontaryjnej w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Ostatnie z otwartych spotkań, podczas których można jeszcze przystąpić do kursu odbędzie się we wtorek, 21 stycznia 2014 roku, o godz. 18.00, w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111, w Łodzi (sala konferencyjna, I piętro, wejście od ul. Gdańskiej). Udział w kursie mogą wziąć osoby dorosłe (ukończone 18 lat).

Rowery dla podopiecznych świetlic od P&G

rowery_p&g_2013Steve Skovgard, dyrektor Procter & Gamble z siedzibą w Aleksandrowie Łódzkim, wraz ze swoimi współpracownikami, podarował dzieciom i młodzieży ze świetlic środowiskowych Caritas, rowery z pełnym oprzyrządowaniem. Radość ogromna, ale na wypróbowanie nowego sprzętu trzeba poczekać do wiosny. Kiedy już zrobi się cieplej, planujemy wyjazd na rowerach do Aleksandrowa, by osobiście podziękować hojnym darczyńcom.