Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Akademia Zdrowego Żywienia - kraina mlekiem płynąca

z mleka 2014Bohaterem kolejnych zajęć w ramach projektu „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia” było mleko i jego przetwory. Podopieczni świetlicy Caritas przy ul. Gdańskiej 111 wzięli udział w zajęciach: „Kraina mlekiem płynąca, czyli jak sprawić by mleko zmieniło kolor”. Dzieci poznały różne przetwory mleczne i gatunki sera. Efektem prac kulinarnych były naleśniki z serem z bakaliami, koktajle mleczne w kilku smakach i serowe koreczki - a wszystko pięknie przygotowane i przepyszne!

Pomoc dla Ukrainy

pomoc dla Ukrainy

W związku z dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie, Caritas Archidiecezji Łódzkiej uruchamia możliwość wpłat na pomoc mieszkańcom Ukrainy. Zebrane środki zostaną przekazane na zakup leków, żywności, środków opatrunkowych i innych potrzebnych produktów.

24 stycznia 2013
Kolejnych 5 uczniów otrzyma pomoc ze Skarbonki Skrzydeł

Caritas Archidiecezji Łódzkiej obejmie pomocą kolejnych 5 uczniów w ramach programu Skrzydła. Na mocy umowy zawartej z Caritas Polska, każdy uczeń otrzyma wsparcie w wysokości 1470 zł w terminie od 1 lutego 2013 roku do 30 stycznia 2014 roku. Do obecnej edycji programu wybranych zostało 5 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 204 w Łodzi.

Akademia Zdrowego Żywienia - zajęcia z mąką

akademia żywienia 2Za nami pierwsze zajęcia w ramach projektu „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia”. Młodzi adepci sztuki kulinarnej ze swietlicy przy ul. Gdańskiej 111 wzięli udział  w zajęciach: „Ziarnko do ziarnka, czyli jak powstaje mąka”. W praktyce dowiedzieli się do czego służy mąka i co można z niej zrobić. Poznali różne rodzaje maki i przygotowali potrawy, których składnikiem jest mąka. W całym budynku unosił się zapach pieczonej tarty z jabłkami i świeżo startym cynamonem. Dzieci usmażyły też pyszne bliny.