Kromka chleba dla sąsiada 2019

11. Pielgrzymka Caritas do krakowskich Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1W sobotę, 17 maja 2014 roku, po raz jedenasty, pracownicy i wolontariusze Caritas udadzą się z pielgrzymką do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach. Spotkanie będzie okazją do dziękczynienia za kanonizację Jana Pawła II jako Świadka Bożego Miłosierdzia. Z archidiecezji łódzkiej do Krakowa pojedzie ponad 200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów, Szkolnych Kół oraz pracowników Caritas.

1% podatku dla Caritas - dziękujemy!

1%_dziękujemy

Zakończył się okres rozliczania podatków za 2013 rok. Dziękujemy wszystkim, którzy w swoim rozliczeniu rocznym zdecydowali się przekazać 1 procent swojego podatku na rzecz charytatywnej działalności naszej Caritas. Nasi księgowi bezpłatnie rozliczyli w tym roku 1435 PITów. Mamy nadzieję, że w całym regionie jest jeszcze wielu podatników, którzy zechcieli udzielić nam wsparcia. Po otrzymaniu środków z Urzędów Skarbowych poinformujemy o wysokości zgromadzonych pieniędzy w ramach 1 procenta.

Caritas poszukuje szkoleniowca do poprowadzenia szkolenia "Operator koparkoładowarki klasy III"

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przygotowaniu i przeprowadzeniu szkolenia pt. „Operator koparkoładowarki klasy III” dla 10 uczestników.

70. Tydzień Miłosierdzia

Tydzień Miłosierdzia 2014 fotoW dniach 27 kwietnia - 3 maja 2014 roku, pod hasłem "Święty Jan Paweł II Apostoł Miłosierdzia”, obchodzić będziemy 70. Tydzień Miłosierdzia. Od ubiegłego roku Tydzień Miłosierdzia obchodzimy od Niedzieli Miłosierdzia Bożego - patronalnego święta Caritas. W tym roku świętujemy je w sposób szczególny ze względu na kanonizację dwóch papieży: Jana XXIII i Jana Pawła II. - Kościół przypomina nam, że możemy czerpać z bogactwa Bożego Miłosierdzia, ale też mamy być miłosierni wobec siebie nawzajem" - podkreśla ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W Tygodniu Miłosierdzia łódzka Caritas zachęca do włączenia się w akcję Torba Miłosierdzia, której celem jest zbiórka artykułów spożywczych i chemicznych z przeznaczeniem dla najbardziej potrzebujących.

Kanonizacja Jana Pawła II i Jana XXIII

kanonizacja_papiezy_2014W Niedzielę Miłosierdzia Bożego, 27 kwietnia 2014 roku, na mszy świętej sprawowanej na Placu Świętego Piotra, o godz. 10.00, dwaj błogosławieni papieże: Jan Paweł II oraz Jan XXIII, zostaną ogłoszonymi świętymi Kościoła katolickiego. Będzie to pierwsza podwójna kanonizacja papieży w XXI wieku i zarazem pierwsza kanonizacja głowy Kościoła od czasu kanonizacji Piusa X w 1954. Na uroczystości obecne będą dwie kobiety uzdrowione przez Jana Pawła II: s. Marie Simon-Pierre Normand oraz Floribeth Mory Diaz.