Walczymy z bezradnością - Iwona Jordańska-Moszyńska

Nabór do drugiej edycji Akademii Życia 3

akademia_życia_3_2014_1Jeszcze w styczniu 2014 roku będzie trwać nabór osób w wieku 23-26 lat, zainteresowanych zdobyciem nowych kwalifikacji w jednym z trzech zaproponowanych przez nas zawodów: operator koparkoładowarki, operator call center oraz pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa. Do tej pory, w ramach pierwszej edycji, udało nam się przeszkolić 27 osób, w wieku 18-22 lata. Brali oni udział w zajęciach psychospołecznych prowadzonych przez psychologa, doradcę zawodowego, kuratora oraz wizażystkę.

Caritas dziękuje wolontariuszom

wolontariusze_2013_1Nie udałoby się pomóc tylu osobom, nie udałoby się przeprowadzić tylu potrzebnych akcji, gdyby nie wolontariusze - mówi ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas. Na zakończenie roku dziękuje 4 tysiącom wolontariuszy, którzy na terenie archidiecezji angażowali się w działalność charytatywną. Ks. Ambroszczyk ma nadzieję, że nie tylko obecni wolontariusze nadal dzielić się będą z potrzebującymi swoim czasem, ale ich przykład zachęci także innych.

Posłańcy św. Mikołaja z Warszawy

mikołaj_na_rybnej_2013Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia, 23 grudnia 2013 roku, w godzinach południowych do Świetlicy Podwórkowej „Przystanek 13”, przybyli Goście z samochodem pełnym prezentów. Każde dziecko otrzymało paczkę ze słodyczami i bardzo ładny notes a do wspólnego użytkowania w Świetlicy podopieczni otrzymali mnóstwo gier planszowych, gier sportowych, książek i artykułów plastycznych.

Praca bez barier po raz trzeci

logo_pracabbW ramach wspierania aktywizacji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych Biuro Projektu Caritas Polska w Łodzi realizuje już III edycję Projektu „Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy”. Rekrutacja do projektu rozpoczęła się w marcu 2012 roku i trwała do października 2013 roku. W tym czasie zrekrutowano do udziału w Projekcie 102 osoby z niepełnosprawnością ruchową w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz 41 osób z otoczenia osób niepełnosprawnych mieszkających na terenie województwa łódzkiego.

Zebraliśmy 15 ton żywności!

zbiorka_grudzien_2013_115 ton żywności udało się zebrać dzięki hojności mieszkańców regionu łódzkiego w zbiórce żywności, którą łódzka Caritas przeprowadziła w dniach 6-7 grudnia 2013 roku. W prawie 70 sklepach różnych sieci handlowych żywność zbierało 1200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Rekordową ilość żywności pozyskali wolontariusze w Brzezinach, którzy w jednym tylko sklepie zebrali ponad 700 kg żywności. W kilku sklepach w Łodzi udało się zebrać powyżej pół tony artykułów spożywczych.