Kromka chleba dla sąsiada 2019

Alleluja! Jezus żyje!

Jezus_2014„Wieczne życie da ci Bóg: pomyśl jakim wysiłkiem trzeba je zdobyć”
(św. Augustyn)

W zmartwychwstaniu nadzwyczajna jest rola miłości. To miłość dała świadkom wielkanocnych wydarzeń umiejętność odczytania znaków. Miłość jest w stanie uchwycić prawdę, kiedy umysł pozostaje w niepewności. A Bóg nagradza postawę miłości, ponieważ miłość w oczach Boga ma ogromną wartość.

Życzymy miłości umocnionej Zmartwychwstaniem Chrystusa.

Spotkania Wielkanocne Caritas 2014

wielkanoc_2014_1Wielki Tydzień w łódzkiej Caritas obfituje w spotkania wielkanocne. Seniorzy i dzieci, pracownicy i wolontariusze - wszyscy spotykali się, by - choć jeszcze przed Paschą - dzielić się radością paschalną. Dzieci z naszych świetlic samodzielnie przygotowywały świąteczne spotkanie. A w Wielki Czwartek składaliśmy życzenia naszym kapłanom - ks. Jackowi Ambroszczykowi, dyrektorowi Caritas i o. Piotrowi Sobolowi, kapelanowi hospicjum domowego.

Nagrody w krzyżówce "BEZ RESZTY" 2014

wyniki_krzyzowki_2014W dniu 15 kwietnia 2014 roku komisja redakcyjna gazety "BEZ RESZTY" rozlosowała nagrody za prawidłowe rozwiązanie krzyżówki w czwartym numerze naszej gazety. Do przewidzianego regulaminem krzyżówki terminu nadsyłania odgadniętego hasła nadesłano 74 odpowiedzi, z czego 58 spełniło wymogi regulaminowe. Przypominamy, że z prawidłowo rozwiązanej krzyżówki należało ułożyć hasło: Miłość na talerzu. Poniżej prezentujemy wyniki losowania. Gratulujemy nagrodzonym!

Wielkanocne Dzieło Caritas 2014

wielkanoc_2014_komplet_2407 i pół tysiąca Chlebków Miłości, 5 i pół tysiąca cukrowych baranków oraz prawie 11 tysięcy wielkanocnych świec – paschalików i woskowych pisanek – przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas. Chlebki, baranki i świece dostępne będą od Niedzieli Palmowej (13 kwietnia) w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Z okazji kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II, która odbędzie się w Niedzielę Miłosierdzia Bożego, 27 kwietnia 2014 roku, przygotowaliśmy też pamiątkowe świece z wizerunkiem Papieża i datą kanonizacji.

Dary od Łódzkiego Rynku Hurtowego "Zjazdowa"

zjazdowa_kwiecien_2014_1Zarząd i hurtownicy Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa” S.A. podarowali dla podopiecznych łódzkiej Caritas ponad 1200 kg żywności. Owoce, warzywa, nabiał, kasza, mąka, biały barszcz, wędliny i kości wieprzowe trafią do najuboższych łodzian w postaci świątecznych paczek oraz gotowych posiłków, przygotowywanych przez kuchnię Caritas. Serdecznie dziękujemy!