Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

XXII Światowy Dzień Chorego 2014

dzień chorego 2014Dziś obchodzimy XXII Światowy Dzień Chorego, pod hasłem: „WIARA I MIŁOSIERDZIE”. O godz. 18.00, pracownicy i wolontariusze Caritas spotkają się na mszy świętej w intencji chorych w kościele Matki Bożej Bolesnej na Teofilowie (Al. Pasjonistów 23). Po homilii kapłani udzielą sakramentu namaszczenia chorych, a po mszy świętej nastąpi adoracja Najświętszego Sakramentu z indywidualnym błogosławieństwem. Dyrektor Caritas i Kapelan hospicjum domowego Caritas odwiedzą też chorych znajdujących się pod opieką hospicjum. Łódzka Caritas przygotowała też dla chorych obrazek z fragmentami orędzia papieża Franciszka na Światowy Dzień Chorego.

Dożywianie z Carrefour - podsumowanie I cz. III edycji

carrefour_koniec_Icz_IIIedOd 1 września 2013 do 31 stycznia 2014 roku trwała trzecia już edycja programu "Dożywianie z Carrefour". 60 dzieci, w wieku od 3 do 16 lat, uczęszczających do placówek Caritas - Specjalistyczne Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85 oraz Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13, korzystało z bezpłatnych posiłków w ramach programu. W okresie pięciu miesięcy na jedno dziecko przypadła kwota około 496 zł. W ramach środków, które Fundacja Carrefour przekazała na zapewnienie posiłków dla dzieci z rodzin najuboższych, w Świetlicach do końca stycznia wydanych zostało 6 180 zestawów obiadowych.

Wyniki zbiórki publicznej w 2013 roku

skarbonka_zbiórka_2Caritas Archidiecezji Łódzkiej w okresie od 8 marca do 30 grudnia 2013 roku prowadziła zbiórkę publiczną na terenie województwa łódzkiego, zgodnie z pozwoleniem nr 2/2012 o numerze PZI.5010.2.2013.AW, wydanym przez Marszałka Województwa Łódzkiego. Zbiórka publiczna prowadzona była w formie datków pieniężnych oraz darów w naturze, głównie żywności w organizowanych przez Caritas przedświątecnych zbiórkach. Serdecznie dziękujemy wszystkim ofiarodawcom i darczyńcom za okazane wsparcie.

Serowy Master Cheef

serowy master cheefTym razem nasze spotkanie z Francją zawiodło nas do… do kuchni! O tak, tym razem przywitała nas swoim bogactwem francuska kuchnia, którą nie tylko poznawaliśmy, ale kosztowaliśmy. Jednak, by przyrządzić prawdziwie francuski poczęstunek postanowiliśmy zgłębić tajniki francuskiej sztuki gotowania i spożywania posiłków. Tak, sztuki!

Croissanty czyli francuskie co nieco

croissantyPrzed dziećmi dalsze zajęcia kulinarne... Realizacja programu "Dożywianie z Carrefour" sprawia, że mogą uczestniczyć w różnego rodzaju zajęciach, które na co dzień byłoby niemożliwe do wykonania. A tak, mają tę przyjemność i możliwość uczestniczenia w czymś, co im sprawia ogrom radości, i w czym się rozwijają. Po sałatce francuskiej, gdzie bohaterem był kurczak,  przyszedł czas na coś słodkiego. Dziś postacią nr 1 były francuskie croissanty.