Kromka chleba dla sąsiada 2019

16 ton żywności w zbiórce Caritas

zbiorka_grudzien_2013_116 ton żywności udało się zebrać dzięki hojności mieszkańców regionu łódzkiego w zbiórce żywności, którą łódzka Caritas przeprowadziła w dniach 28-29 marca 2014 roku. W 78 sklepach różnych sieci handlowych żywność zbierało 1400 wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Zgromadzona żywność przekazywana jest najuboższym mieszkańcom naszego regionu w formie paczek świątecznych przygotowywanych w parafiach i Punkcie Pomocy Charytatywnej Caritas. Z tej formy pomocy skorzysta 3 tysiące podopiecznych. Pozostała żywność wykorzystana zostanie do przygotowania posiłków w ramach prowadzonego przez Caritas dożywiania dzieci i dorosłych.

Prawie 1400 złotych dla mieszkańców Ukrainy

ukraina_koncert_2_240Wolontariusze łódzkiej Caritas zebrali 1393,12 zł podczas koncertu charytatywnego "Ukraińska wiosna", który odbyła się w poniedziałek, 7 kwietnia 2014 roku, o godz. 19.00, w Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Zebrane datki przesłane zostaną do Caritas Spes na Ukrainie. Podczas koncertu absolwenci Wydziału Wokalno - Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi - Marta Gabryelczak i Michał Wieczorek zaśpiewali z towarzyszeniem fortepianu i altówki tradycyjne dumki ukraińskie oraz pieśni Łemkowskie, zaś Zespół Muzyki Narodów Słowiańskich Bałałajki wykonał popularne ludowe utwory narodów wschodniosłowiańskich.

Caritas poszukuje szkoleniowca do poprowadzenia kursu komputerowego

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do składania ofert podmioty zainteresowane wykonaniem zadania: poprowadzenie kursu komputerowego.

Happy Caritas w TVP2

happy_tvp2_240W telewizyjnym cyklu "Coś dla Ciebie", emitowanym w TVP2 ukazał się 7 kwietnia 2014 roku materiał o teledysku "Happy", który do piosenki Pharrella Wiliamsa powstał w łódzkiej Caritas. Program „Coś dla Ciebie” pokazuje ludzi, którzy potrafią nie zagubić się w zawiłej codzienności i podejmują inicjatywy, które często są bodźcem do działania dla innych. W programie można zobaczyć inicjatywy ogólnopolskie, lokalne, a także parafialne i zakonne.

Kurs BLS w Caritas

pierwsza_pomoc_2014_240Piotr Król, ratownik medyczny w firmie Dasmed, przeszkolił pierwszą grupę pracowników łódzkiej Caritas w zakresie podstawowych zabiegów resuscytacyjnych (Basic Life Support). W szkoleniu udział wzięli pracownicy świetlic i domów dziennego pobytu Caritas. Szczególną uwagę zwracaliśmy na szybką i skuteczną reakcję, bo natychmiastowe rozpoczęcie resuscytacji przez świadków zdarzenia zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia trzykrotnie.