Uczynki Caritas - Nieumiejętnych pouczać

Wigilia dla podopiecznych Caritas

wigilia2013_1

450 osób zasiadło przy wigilijnym stole przygotowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w sobotę, 21 grudnia 2013 roku. W spotkaniu wigilijnym uczestniczyli podopieczni 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej. Posługiwali im pracownicy wszystkich jednostek Caritas i klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, które gościło uczestników wigilii. Zanim zaproszeni zasiedli do wigilijnego stołu, spotkali się na mszy świętej w łódzkiej archikatedrze. Uroczystej liturgii o godz. 10.00 przewodniczył abp Marek Jędraszewski metropolita łódzki.

Wolontariusze Caritas pomogli w Wigilii Charytatywnej Radia Łódź

wigilia_mtl_2013_1W czwartek, 19 grudnia 2013 roku, w hali Międzynarodowych Targów Łódzkich, Radio Łódź po raz 21. zorganizowało Wigilię Charytatywną dla 450 osób biednych, starszych, samotnych i bezdomnych. Jak co roku w organizacji spotkania pomagali wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z archidiecezji łódzkiej i Polskiego Czerwonego Krzyża. Na początku spotkania ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas odczytał fragment ewangelii o narodzeniu Chrystusa, pomodlił się ze zgromadzonymi i pobłogosławił opłatek.

Podarowaliśmy serce na gwiazdkę

serce_2013_4W tym roku już po raz 11. obdarowaliśmy prezentami świątecznymi dzieci z ubogich rodzin w naszej archidiecezji. W dniach od 2 do 12 grudnia 2013 roku, dzięki kilkudziesięciu wolontariuszom, którzy wcielili się w role Świętego Mikołaja i Anioła, łódzka Caritas dostarczyła prezenty bezpośrednio do domów 1200 dzieci w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Zgierzu, Łasku i Pabianicach. Oprócz podarunku dla najmłodszych pociech, Mikołaj przyniósł każdej rodzinie paczkę z artykułymi spożywczymi, kosmetycznymi i chemicznymi. W tym roku serce na gwiazdkę podarowało dzieciom ponad 40 przedsiębiorców i instytucji.

Caritas poszukuje szkoleniowca "Pomoc kucharza"

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko trenera prowadzącego szkolenie: „Pomoc kucharza”. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie: przygotowanie konspektu, poprowadzenie 60 h szkolenia (1 h to 45 min) dla 10 osobowej grupy, napisanie raportu poszkoleniowego. Szkolenie powinno składać się zarówno z części teoretycznej jak i praktycznej.

Caritas poszukuje szkoleniowców z obsługi koparkoładowarki

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przygotowaniu i przeprowadzeniu szkolenia pt. „Operator koparkoładowarki klasy III” dla 10 uczestników.