Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Dzień Babci i Dziadka 2014

Dzień Babci i Dziadka 201422 stycznia 2014 roku, w Dzień Dziadka, podopieczni Domu Dziennego Pobytu Caritas przy ul. Gdańskiej 111, wzięli udział w karnawałowym balu, zorganizowanym z okazji Dnia Babci i Dziadka. Karnawałowo udekorowana stołówka Caritas, świece, stół ze smakołykami, a przede wszystkim muzyka, wprawiły seniorów w balowy nastrój. Tańcom nie było końca!

Jak to ugryźć? Czyli jak jeść tajemnicze owoce...

jak to ugryzc„Jak to ugryźć?” to tajemnicze spotkanie z egzotycznymi owocami, których nazwy i kształty były dla dzieci zagadką. Większość z nich po raz pierwszy spotkała się z avocado, mango, pomelo, granatem, jadalnymi kasztanami i gruszkami nashi. Kolejne zajęcia poświęcone były nie tylko nowym nieznanym smakom, ale i też promocji zdrowego odżywiania, w ramach którego owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę.

Porcja pozytywnej energii

porcjaenergii2014_1Uczestnicy programu „Dożywianie z Carrefour” tym razem mogli przenieść się w świat doświadczeń i dowodów, że zdrowo odżywiać się warto! Na pierwszej stacji zostali w pełni zaskoczeni. Okazało się, że podróż doświadczalną zaczynają od poprawnej nauki mycia rąk, która powinna trwać od 40 do 60 sekund. Mimo dobrej zabawy i śmiechu okazało się, że wbrew pozorom jest to dość trudne. Trochę zajęło czasu nim dzieci opanowały tę prozaiczną umiejętność, ale udało się!

Bonjour de France

bonjour2014_1W ramach programu „Dożywianie z Carrefour” w Świetlicach Caritas rozpoczął się cykl zajęć i warsztatów poświęconych wiedzy o Francji, jej kulinariach i kulturze. Zajęcia prowadzone są w dwóch placówkach biorących udział w programie - w Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13 oraz w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85. W pierwszych zajęciach z cyklu, dzieci zapoznały się z informacjami dotyczącymi Francji, takimi jak: liczba ludności, położenie, stolica, przysmaki i cechy charakterystyczne kraju.

Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia

akademia_żywienia_2014Caritas Archidiecezji Łódzkiej została laureatem IX edycji Programu Dożywiania Dzieci - Podziel się Posiłkiem prowadzonego przez Danone. Projekt „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia” zyskał uznanie jury konkursowego i otrzymał dotację w wysokości 7 tysięcy złotych. Realizacja projektu rozpoczęła się 13 stycznia i zakończy się 30 kwietnia 2014 roku. Projekt prowadzony jest w Specjalistycznej Świetlicy przy ul. Gdańskiej 111. Pierwsze kulinarne zajęcia tuż po feriach zimowych.