Uczynki Caritas - Nieumiejętnych pouczać

Łódzcy klerycy oddają krew

kropla_krwi_2013_1Alumni Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi oddadzą krew. Akcja, zorganizowana przez Kleryckie Koło Caritas odbędzie się 14 grudnia. Wyższe Seminarium Duchowne włącza się w ogólnopolską akcję Caritas "Znajdź czas! Podaruj kroplę miłości". "Oddawanie krwi to szlachetny gest uczyniony drugiemu człowiekowi. Jest to dar życia ofiarowany chorym i potrzebującym. Krwi nie da się zastąpić inną sztuczną tkanką tj. sztuczną krwią. Twoja decyzja może uratować wielu" - tłumaczy alumn Przemysław Dominiak, odpowiedzialny za akcję.

Ksiądz Arcybiskup odwiedził dzieci z prezentami

serce_2013_3_abpAbp Marek Jędraszewski odwiedził 9 grudnia jedną z 550 rodzin obdarowanych prezentami przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Spotkanie odbyło się w ramach akcji "Serce na Gwiazdkę". Ksiądz arcybiskup pojechał do łódzkiej rodziny, w której matka samotnie wychowuje trójkę dzieci - dwóch chłopców i dziewczynkę. Spotkanie rozpoczęło się rozmową z całą rodziną. Metropolita łódzki rozmawiał z dziećmi, trochę się z nimi pobawił, opowiadał o prawdziwym Świętym Mikołaju.

Klerycy na rzecz ubogich dzieci

kleryckie_kolo_2013_1160 dzieci z ubogich rodzin w śródmieściu Łodzi dostanie paczki dzięki klerykom z Wyższego Seminarium Duchownego. Przyszli księża nie spodziewali się aż takiej hojności wiernych. W łódzkim seminarium zebrała się grupa kilkunastu kleryków, którzy postanowili czynnie włączyć się w charytatywne dzieło Kościoła. "Poprosiliśmy katechetów i pedagogów ze szkół znajdujących się w pobliżu naszej uczelni, o przygotowanie listy najbiedniejszych dzieci" - tłumaczy Adrian Anielak, kleryk I roku WSD.

Drzewo serc w Łagiewnikach

drzewko sercPrzy ołtarzu głównym w kościele franciszkanów w Łagiewnikach stanęło "drzewo serc". Parafialny zespół Caritas powiesił na nim 31 kolorowych serduszek. Podczas dwóch mszy świętych będą one rozdane parafianom, którzy przygotują dla wymienionych w nich dzieci prezenty świąteczne. "Do drzewa serc zakwalifikowaliśmy przy współpracy z katechetami obu szkół łącznie 29 dzieci. Dwójka dzieci jest w wieku przedszkolnym. Czyli razem jest 31 serduszek" - mówi Luiza Neuman z Parafialnego Zespołu Caritas.

Warsztaty komiksowe z Carrefour 2013

komiksowo201323 października 2013 roku, 35-osobowa grupa dzieci uczestniczyła w warsztatach komiksowych „Jem owoce i warzywa, wtedy zdrowia mi przybywa”. Spotkanie odbyło się w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi. Zajęcia poprowadził p. Waldemar Miśkiewicz, który profesjonalnie zajmuje się rysowaniem komiksów. Ku zaskoczeniu dzieci, dowiedzieliśmy się, że Łódź jest polską stolicą komksu. Warsztaty podzielone były na dwie części. Pierwsza poświęcona była produktom spożywczym, piramidzie zdrowia i prospołecznym zachowaniom wobec żywności. Część druga – praktyczna, koncentrowała się wokół tworzenia komiksów.