Uczynki Caritas- Podróżnych w dom przyjąć

68,5 kg słodyczy od przedszkolaków na "Serce na gwiazdkę"

serce_2013_2_slodyczeJuż po raz drugi dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach zaangażowały się w akcję Serce Na Gwiazdkę, organizowaną przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Zbiórka  słodyczy trwała przez dwa tygodnie.  W tym czasie dzieci ozdabiały sercami i gwiazdkami „Czarodziejskie Pudełka”, do których wkładały przyniesione słodkości. Dzięki ofiarności rodziców przedszkolakom udało się zebrać rekordową ilość słodyczy - 68,5 kg! Dziękujemy :)

Warsztaty cukierniczo - piekarnicze z Carrefour

cukiernicy201322 października 2013 roku, 15-osobowa grupa dzieci gościła w hipermarkecie Carrefour, przy ul. Szparagowej w Łodzi. Dzięki inicjatywie i zaproszeniu p. Bernarda Zająca, dyrektora hipermarketu, podopieczni Świetlicy Podwórkowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Rybnej 13 w Łodzi, mogli spędzić popołudnie w słodkiej krainie - w piekarni i cukierni hipermarketu Carrefour. Droga do krainy słodkości wiodła przez zaplecza, zakryte dla zwykłych klientów: magazyny, różne specjalne pomieszczenia, ale najwięcej emocji wzbudził skarbiec.

V Zbiórka żywności Caritas: 6 - 7 grudnia 2013

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 6 i 7 grudnia 2013 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, piątą już, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w ponad 70 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, Kaufland, E.Leclerc, Lewiatan, Piotr i Paweł, Sam Skan, i Vobiano w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Rzgowie i Ksawerowie.

Caritas poszukuje konsultanta wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko konsultanta wizażysty. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie udzielanie porad specjalistycznych z zakresu: kreowanie wizerunku, makijaż, stylizacja.

Odpust ku czci patrona łódzkiej Caritas

odpust_gdanska_2013_2W poniedziałek, 2 grudnia 2013 roku, Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki przewodniczył mszy świętej odprawionej w kaplicy Caritas przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi. Na uroczystości odpustowej ku czci bł. Rafała Chylińskiego, patrona łódzkiej Caritas, zgromadzili się licznie pracownicy i wolontariusze Caritas.