Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Posłańcy św. Mikołaja z Warszawy

mikołaj_na_rybnej_2013Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia, 23 grudnia 2013 roku, w godzinach południowych do Świetlicy Podwórkowej „Przystanek 13”, przybyli Goście z samochodem pełnym prezentów. Każde dziecko otrzymało paczkę ze słodyczami i bardzo ładny notes a do wspólnego użytkowania w Świetlicy podopieczni otrzymali mnóstwo gier planszowych, gier sportowych, książek i artykułów plastycznych.

Praca bez barier po raz trzeci

logo_pracabbW ramach wspierania aktywizacji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych Biuro Projektu Caritas Polska w Łodzi realizuje już III edycję Projektu „Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy”. Rekrutacja do projektu rozpoczęła się w marcu 2012 roku i trwała do października 2013 roku. W tym czasie zrekrutowano do udziału w Projekcie 102 osoby z niepełnosprawnością ruchową w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz 41 osób z otoczenia osób niepełnosprawnych mieszkających na terenie województwa łódzkiego.

Zebraliśmy 15 ton żywności!

zbiorka_grudzien_2013_115 ton żywności udało się zebrać dzięki hojności mieszkańców regionu łódzkiego w zbiórce żywności, którą łódzka Caritas przeprowadziła w dniach 6-7 grudnia 2013 roku. W prawie 70 sklepach różnych sieci handlowych żywność zbierało 1200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Rekordową ilość żywności pozyskali wolontariusze w Brzezinach, którzy w jednym tylko sklepie zebrali ponad 700 kg żywności. W kilku sklepach w Łodzi udało się zebrać powyżej pół tony artykułów spożywczych.

Wigilia dla podopiecznych Caritas

wigilia2013_1

450 osób zasiadło przy wigilijnym stole przygotowanym przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej w sobotę, 21 grudnia 2013 roku. W spotkaniu wigilijnym uczestniczyli podopieczni 4 świetlic środowiskowych, 2 Domów Dziennego Pobytu, Ośrodka Aktywizacji Zawodowej i Społecznej, Zakładu Aktywności Zawodowej i Punktu Pomocy Charytatywnej. Posługiwali im pracownicy wszystkich jednostek Caritas i klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, które gościło uczestników wigilii. Zanim zaproszeni zasiedli do wigilijnego stołu, spotkali się na mszy świętej w łódzkiej archikatedrze. Uroczystej liturgii o godz. 10.00 przewodniczył abp Marek Jędraszewski metropolita łódzki.

Wolontariusze Caritas pomogli w Wigilii Charytatywnej Radia Łódź

wigilia_mtl_2013_1W czwartek, 19 grudnia 2013 roku, w hali Międzynarodowych Targów Łódzkich, Radio Łódź po raz 21. zorganizowało Wigilię Charytatywną dla 450 osób biednych, starszych, samotnych i bezdomnych. Jak co roku w organizacji spotkania pomagali wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z archidiecezji łódzkiej i Polskiego Czerwonego Krzyża. Na początku spotkania ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas odczytał fragment ewangelii o narodzeniu Chrystusa, pomodlił się ze zgromadzonymi i pobłogosławił opłatek.