Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Caritas poszukuje szkoleniowca do prowadzenia warsztatów informatycznych

komp_pepCaritas Archidiecezji Łódzkiej/Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa, realizator projektu „Pepiniera” skierowanego do dzieci i młodzieży w wieku 6 – 16 lat, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020 poszukuje kandydatki/kandydata na stanowisko szkoleniowca do prowadzenia warsztatów informatycznych.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2017

kremówki 2017W niedzielę, 8 października 2017 roku, z okazji XVII Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 50 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18,5 tysiąca ciastek.

Kromka chleba dla sąsiada 2017

kromka chleba 2017Wystartowała ogólnopolska kampania Caritas Polska - „Kromka Chleba Caritas”, w tym roku pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”, której celem jest uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę dzielenia się, a także zwrócenie uwagi na potrzeby seniorów. 19 września w prawie 800 sklepach sieci Biedronka, która jest głównym partnerem akcji, wolontariusze Caritas z 29 diecezji będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów. W Łodzi wolontariusze Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas będą zbierać żywność w 18 sklepach sieci Biedronka. Zapraszamy na zakupy w godz. 15:00 - 20:00.

Zmarł o. Piotr Soból CP - kapelan hospicjum domowego Caritas

Piotr SobólZ głębokim smutkiem zawiadamiamy, że w poniedziałek, 11 września 2017 roku, o godz. 22:00, w wieku 47 lat, zmarł o. Piotr Soból CP, kapelan hospicjum domowego Caritas.  Trumna z ciałem o. Piotra wystawiona zostanie w kościele Matki Boskiej Bolesnej, przy al. Pasjonistów 23 w Łodzi, w piątek, 15 września br., o godz. 9:00. O godz. 12:00 odprawiona zostanie Msza święta pogrzebowa, a następnie ciało zmarłego zostanie złożone na cmentarzu rzymskokatolickim Matki Boskiej Nieustającej Pomocy, przy ul. Szczecińskiej w Łodzi.

Dary dla ofiar nawałnic

nawałnicaW dniu 25 sierpnia 2017 ok. 9:30 wyruszył transport darów do Caritas Diecezji Pelplińskiej, na terenie której mieszkają najbardziej poszkodowane osoby. Dzięki hojności darczyńców, udało się zebrać ponad tonę różnych produktów. Oprócz artykułów chemicznych oraz szkolnych otrzymaliśmy agregat prądotwórczy oraz zabawki dla najmłodszych.